Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ παρέμβαση Δαβάκη


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας


8/9/2011


Παρέμβαση Δαβάκη για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ
των καλλιεργειών που έχουν καταστραφεί από επιθέσεις αγριογούρουνων.


Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού Λακωνίας, τόσο στην περιοχή του Ταϋγέτου, μέσα σε Δημοτικά Διαμερίσματα του τέως Δήμου Πελλάνας, όσο και σε άλλες περιοχές της οροσειράς του Πάρνωνα, ακόμη δε και σε πεδινές περιοχές, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων, αποτελεί το αντικείμενο της Ερωτήσεως του Λάκωνα βουλευτή Θανάση Δαβάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Όπως αναφέρει στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, τα οποία προκαλούν σοβαρές καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις τόσο στην περιοχή του Ταϋγέτου, όσο και σε άλλες περιοχές της οροσειράς του Πάρνωνα, ακόμη δε και σε πεδινές περιοχές.
Οι καταστροφές των εκτάσεων όπως προαναφέρθηκε, έχουν να κάνουν με καλλιέργειες πατάτας, αμπελιών, αλλά ακόμη και σε κηπευτικά που βρίσκονται στις αυλές των σπιτιών.
Για το λόγο αυτό, το Δασαρχείο Σπάρτης καθώς και η Διεύθυνση Δασών του Νομού Λακωνίας σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προτείνει ως λύση την αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων που επιτρέπεται να θηρευθούν, από τρία σε τέσσερα, κάτι που ισχύει σε όλη την Πελοπόννησο πλην της Λακωνίας, αλλά και να παραταθεί ο χρόνος θήρευσης κατά ένα τουλάχιστον μήνα, δηλ. από τις 31/12 που ισχύει τώρα ως τις 20 Ιανουαρίου που ισχύει επίσης σε όλη την Πελοπόννησο.
Ολοκληρώνοντας την Παρέμβαση του ο Λάκωνας βουλευτής, απευθύνει τα ακόλουθα Ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό:
1. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες καλαμποκιού, αμπελιών, πατάτας κ.α στις προαναφερθείσες περιοχές ;
2. Πρόκειται το Υπουργείο να αποδεχθεί τις προτάσεις του Δασαρχείου Σπάρτης αλλά και των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής, για αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων που επιτρέπεται να θηρευθούν από τρία σε τέσσερα, καθώς και την παράταση του χρόνου θήρευσης κατά ένα μήνα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου