Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φυσικό Αέριο στην Λακωνία


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

15/9/2011

Επικοινωνία Δαβάκη με τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κ. Παπαρσένο
για το Φυσικό Αέριο στη Λακωνία

Σχετικά με τις αντιδράσεις, την κινητικότητα αλλά και τη γενικότερη αναταραχή που έχει προκληθεί σε θεσμικούς φορείς και όχι μόνον, σχετικά με την «εξαίρεση» του Νομού Λακωνίας από το Φυσικό Αέριο, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Δρα κ. Γιώργο Παπαρσένο ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να ενημερωθούν αυθεντικά οι Λάκωνες πολίτες.
Ο κ. Παπαρσένος ενημέρωσε το Λάκωνα βουλευτή, πως ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα κατασκευάσει αγωγό υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 159 χλμ. που θα συνδέει το ΕΣΜΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) από το σταθμό στους Αγίους Θεοδώρους μέχρι το σταθμό της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενώ θα διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή των πόλεων της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης. Ο κ. Παπαρσένος χαρακτηρίζει το εγχείρημα αυτό του ΔΕΣΦΑ ως έργο υψίστης κοινωνικής ωφέλειας, που κύριο σκοπό έχει σε πρώτη φάση την απρόσκοπτη τροφοδοσία του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με φυσικό αέριο και στη συνέχεια την τροφοδοσία μεγάλων βιοτεχνικών-αστικών περιοχών, όπως η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαρσένος, απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα του κ. Δαβάκη για το τι πρόκειται να γίνει με το Φυσικό Αέριο στη Λακωνία, δεσμεύθηκε ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο μελλοντικής επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου στη Σπάρτη καθώς και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργος). Προκειμένου να υλοποιηθεί το εγχείρημα αυτό του ΔΕΣΦΑ έχουν ήδη σχεδιαστεί τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του προς κατασκευή αγωγού έτσι ώστε με κατάλληλες επεκτάσεις του, να είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη με φυσικό αέριο των αναγκών των αστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών καταναλωτών όλης της Πελοποννήσου.
Επιπλέον προβλέπεται η εγκατάσταση επανδρωμένου Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης σε θέση που ακόμη δεν έχει επιλεγεί, προκειμένου να ικανοποιούνται όλοι οι κανονισμοί ασφάλειας κατά τη λειτουργία και του πλέον απομακρυσμένου τμήματος του συστήματος φυσικού αερίου.
Τέλος, ο κ. Παπαρσένος διαβεβαίωσε τον κ. Δαβάκη, πως ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εκτελέσει άμεσα μελέτες σκοπιμότητας για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Νομό Λακωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου