Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Λουκέτο στη ΔΟΥ Νεαπόλεως Βοιών-Αμεση αντίδραση Δαβάκη


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

15/9/2011


Το «θρίλερ» στα Βάτικα συνεχίζεται: λουκέτο και στην Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως Βοιών.

Την άμεση αντίδραση του Λάκωνα βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη, προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως Βοιών, από την οποίαν εξυπηρετούνταν οι κάτοικοι του τ. Δήμου Βοιών αλλά και της Ελαφονήσου.
Ο κ. Δαβάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
Έντονη αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους της Νεαπόλeως και των Βατίκων γενικότερα, εξαιτίας της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών, να προχωρήσει στην κατάργηση της τοπικής Δ.Ο.Υ.
Η Νεάπολη, είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Μονεμβασίας, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε και την έδρα του πρώην Δήμου Βοιών, του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Λακωνίας.
Στην Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως συναλλάσσονται καθημερινά πολίτες από απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας, όπως για παράδειγμα τα Βελανίδια, οι κάτοικοι των οποίων σε ενδεχόμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ Νεαπόλως, θα αναγκάζονται για να μεταβούν στην πλησιέστερη οικονομική Υπηρεσία των Μολάων, να διανύουν απόσταση 80 χλμ ενώ αντιστοίχως οι κάτοικοι της Νεαπόλεως απόσταση 60 χλμ. σε άσχημο οδικό δίκτυο.
Επιπλέον η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Ελαφονήσου καθώς και τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Αναφέρω ακόμη πως στη συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ συναλλάσσονται καθημερινά το Υποθηκοφυλακείο, Συμβολαιογραφικά Γραφεία καθώς και Λογιστικά Γραφεία.
Υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Υπουργό, ότι με συνεχείς Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα, με την κατάθεση Αναφορών και Ερωτήσεων στη Βουλή, έχουμε μεταφέρει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως Βοιών, διότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε επιπλέον ταλαιπωρία στους κατοίκους των Βατίκων και της Ελαφονήσου, επηρεάζοντας αρνητικά ακόμη και την διαδικασία είσπραξης των φόρων από τον κρατικό μηχανισμό.
Μάλιστα απαντώντας ο τότε υφυπουργός για την φορολογική πολιτική και τα έσοδα κ. Κουσελάς ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας μας είχε συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών Ομάδα Εργασίας στην οποία μετείχαν κοινωνικοί, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς η οποία και θα ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση και την αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών της χώρας μας.
Τέσσερις μήνες όμως πέρασαν και ακόμη περιμένουμε να μας κατατεθεί το σχετικό πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει το σχεδιασμό για την επιχειρούμενη συγχώνευση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ. Αντιθέτως πληροφορηθήκαμε ότι είναι στα σκαριά η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Νεαπόλεως και η ενσωμάτωση της στην Δ.Ο.Υ των Μολάων.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις αποψιλώνεται η περιοχή του τέως Δήμου Βοιών από τον στοιχειώδη ιστό παρουσίας κρατικών υπηρεσιών με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη, την αναβάθμιση και την γενικότερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού μιας περιοχής με εμφανή ακριτικά στοιχεία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν ο κ. Υπουργός :
α) Εμμένει στην απόφαση του να κλείσει η Δ.Ο.Υ της Νεαπόλεως Βοιών και να ενσωματωθεί με αυτή των Μολάων ;
β) Ενδέχεται το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την απόφαση του να καταργήσει την Δ.Ο.Υ της Νεαπόλεως, δεδομένου ότι οι κάτοικοι των Βατίκων, της Ελαφονήσου και των άλλων απομακρυσμένων περιοχών του τ. Δήμου Βοιών θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν ως τους Μολάους για να διεκπεραιώσουν απλές φορολογικές τους υποθέσεις, με ότι αυτό σημαίνει σε έξοδα λόγω του κόστους των καυσίμων αλλά και σε χρόνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου