Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πάγιο τέλος ΔΕΗ στα Αγροτικά τιμολόγια


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας
2/9/2011

Εμπαιγμός για τους αγρότες το πάγιο τέλος της ΔΕΗ

Απάντηση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη έλαβε ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, σε Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, σχετικά με την επιβάρυνση που υφίστανται οι αγρότες από την επιβολή παγίου τέλους, με αναδρομική ισχύ από 1-1-2011, στις παροχές της ΔΕΗ για αγροτική χρήση (αρδευτικές γεωτρήσεις).
Στην απάντηση του ο κ. Υφυπουργός, χρησιμοποιώντας στοιχεία προερχόμενα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό αναφέρει τα εξής:
«Τα τιμολόγια πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ εξακολουθούν να είναι ρυθμιζόμενα και εγκρίνονται από τον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. μετά από γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.). Τα τιμολόγια αυτά παρέμειναν σταθερά και δεν είχαν μεταβληθεί από την 1η Ιουλίου 2008.
Η κατάρτιση των νέων διακριτών τιμολογίων στο πλαίσιο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επέφερε αλλαγές στη δομή και τη διάκρισή τους σε ανταγωνιστικές και μονοπωλιακές χρεώσεις. Με τα νέα τιμολόγια καταργήθηκε η ετήσια ελάχιστη χρέωση που υπήρχε στα αγροτικά τιμολόγια (αρδευτικά) και έναντι αυτής υπάρχει μηνιαία πάγια χρέωση ύψους 0,53 ευρώ πλέον της ενέργειας που καταναλώνεται. Στην περίπτωση όμως που η χρέωση είναι μικρότερη των 5 ευρώ ανά μήνα, ισχύει η ελάχιστη χρέωση των 5 ευρώ. [...]
[...] Επιπλέον, στην πράξη δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική επιβάρυνση από τη μηνιαία χρέωση του παγίου των 0,53 ευρώ, αφού αυτό δεν συνδέεται με την ισχύ της παροχής και αντιπροσωπεύει για τους περισσότερους αγροτικούς πελάτες πολύ μικρό ποσό έναντι της αξίας του ρεύματος που καταναλώνουν.
Πέραν των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το αγροτικό τιμολόγιο ακόμη και με τη νέα του δομή παραμένει πολύ φθηνό».
Στη συνέχεια ο Λάκωνας βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απάντηση του κ. Υφυπουργού αλλά και τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως από τον κ. Ζερβό, αποτελούν εμπαιγμό για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, που στενάζει καθημερινά προσπαθώντας να επιβιώσει. Η τελική επισήμανση-διαπίστωση, ότι δηλ. το αγροτικό τιμολόγιο ‘παραμένει πολύ φθηνό’, φανερώνει είτε πως το ΥΠΕΚΑ δεν γνωρίζει τα κόστη παραγωγής στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι αγρότες είτε προσπαθεί σκόπιμα να τα αποκρύψει.
Την ίδια στιγμή που οι αγρότες μάταια περιμένουν τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ αλλά και τις επιδοτήσεις που τους αντιστοιχούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η Κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή και νέων επιβαρύνσεων στους αγρότες, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να έχει ως πρώτιστο μέλημα της, τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ευημερία του αγροτικού μας κόσμου αλλά και την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Νωπή παραμένει στη μνήμη μας η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών για επιβολή ΦΠΑ 13% στο ηλεκτρικό ρεύμα για γεωργική χρήση, που προσπάθησε να περάσει με τροπολογία του ο Υπουργός Οικονομικών, για να δηλώσει λίγο πιο μετά, υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων, ότι θα το πάρει πίσω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου