Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβλημα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας


21/9/2011

Μαγκριώτης σε Δαβάκη: Θα δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα του
2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Τη δέσμευση του Υφυπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη, για τη χρηματοδότηση, αλλά και τη συνέχιση των εργασιών ανακατασκευής στο 2ου Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, απέσπασε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης χθες το βράδυ στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτησή του.
Ειδικότερα στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δαβάκης, αφού περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Σπάρτης, λόγω της γραφειοκρατίας και των αστάθμητων παραγόντων, ζήτησε από τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη να προχωρήσει στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου ούτως ώστε η εικόνα που εμφανίζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, να παύσει να αποτελεί εικόνα ντροπής για όλους μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης, αφού παραδέχτηκε ότι ο κ. Δαβάκης έχει δίκιο, ανέλυσε το ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέκρινε ποσό έκτακτης επιχορήγησης μέσω του ΟΣΚ στο Δήμο Σπάρτης, ύψους 900.000€ για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.
Οι όροι του συγκεκριμένου έργου ήταν να χρηματοδοτηθεί από τον ΟΣΚ και να δημοπρατηθεί και κατασκευαστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, ενώ την Προγραμματική Σύμβαση θα υπέγραφε ο Δήμος Σπάρτης, στον οποίο ανήκει το σχολείο και ο οποίος θα ήταν αποδέκτης της χρηματοδότησης η οποία θα βάρυνε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με καθυστέρηση τριών ετών, συνέχισε ο κ. Μαγκριώτης, στις 2/8/2010 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σπάρτης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, γεγονός περίεργο, όπως ανέφερε ο κ.Υφυπουργός για ένα θέμα τόσο επείγον που τον γνώριζαν όλοι. Επίσης, συνέχισε, η Ν.Α Λακωνίας, προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου και στις 27/12/2010 υπεγράφη Σύμβαση με τον ανάδοχο με χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τους 18 μήνες.
Η συγκεκριμένη σύμβαση έφθασε στον ΟΣΚ τον Απρίλιο του 2011, ενώ ήδη ο ΟΣΚ είχε αποφασίσει να απεντάξει σειρά έργων, με απόφασή του τον Μάιο του ιδίου έτους, λόγω καθυστέρησης στη δημοπράτηση και υλοποίησή τους. Ένα εξ αυτών ήταν και η ανακατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.
Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και θα προχωρήσει στη συνέχιση της χρηματοδότησής του έργου ζητώντας από τον ΟΣΚ, την ένταξη και τη χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο κ. Δαβάκης στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απάντηση που έδωσε ο κ.Υφυπουργός και την κατανόηση εκ μέρους του, του σοβαρού προβλήματος, ανέφερε ότι αφού τα παιδιά αυτά υπέστησαν επί έξι χρόνια τον παραλογισμό, τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργία των υπευθύνων πρέπει σύντομα να μπουν στο σχολειό τους.
«Το ζητούμενο, ανέφερε χαρακτηριστικά, από εδώ και μπρος, είναι κατά πόσον και σε πόσο γρήγορη φάση θα γίνει αυτό. Δεν πρέπει, συνέχισε ο κ. Δαβάκης, με τέτοιες ενέργειες να δημιουργούμε μια νέα γενιά νέων Ελλήνων που εξ απαλών ονύχων βιώνουν τον παράλογο χαρακτήρα του νεότερου ελληνικού κράτους. Πρέπει επιτέλους αυτά τα παιδιά να είναι ισότιμα με όλα τα άλλα παιδιά που βρίσκονται στις θέσεις τους, βρίσκονται στις τάξεις τους και απολαμβάνουν την όποια διδακτική ύλη μπορούν να απολαύσουν σήμερα, πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σημερινή εκπαίδευση με τα προβλήματα στα βιβλία κ.λπ. Κρατώ αυτό που είπατε, κύριε Υπουργέ. Θέλω να δεσμευθείτε πάνω σ’ αυτό. Δεν μπορώ να αντικρύσω, όπως θα ήθελα να αντικρίσω, τους γονείς και τα παιδιά του Β’ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης διότι, επαναλαμβάνω, αυτό που πρέπει όλους να μας συνέχει σ’ αυτή την Αίθουσα είναι να κάνουμε τους νέους Έλληνες, παρά τον ζόφο που επικρατεί σήμερα στην πατρίδα μας, να μην είναι αρνητικοί ή τόσο αρνητικοί, εν πάση περιπτώσει, προς την πατρίδα, προς την κάθε εκλεγμένη Κυβέρνηση και προς όλα εκείνα που συνθέτουν το γίγνεσθαι στην πατρίδα μας.»
Κλείνοντας ο κ. Μαγκριώτης και αναφερόμενος και στη διακοπή των εργασιών του δωδεκαθέσιου Λυκείου Γυθείου στο οποίο αναφερόταν επίσης ο κ. Δαβάκης στην Ερώτησή του, είπε ότι εκεί οι διαδικασίες κινήθηκαν πιο γρήγορα. Μπορώ να σας πω, κατέληξε ο κ. Υφυπουργός, ότι επίσης πολύ σύντομα με το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα καλυφθούν, αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύνταξης του ΑΠΕ, οι απαιτήσεις του αναδόχου για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί και το σχολικό αυτό κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου