Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδιοκτησιακό Μάνης τροπολογία Δαβάκη


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας
7/9/2011



Ιδιοκτησιακό Μάνης: Τροπολογία Δαβάκη

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η επί των άρθρων διαδικασία του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Κατά τη συζήτηση αυτή, το λόγο έλαβε και ο Λάκωνας βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο, ρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι λόγοι κοινωνικοί και πολιτικοί είχαν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στη "λύση" της αυθαίρετης δόμησης, ιδιαίτερα δε τους πολίτες που ανήκουν στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Το νομοσχέδιο αυτό, συνέχισε ο κ. Δαβάκης, πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ώστε να υπάρξει επιτέλους συνεπής πολιτική γης εκ μέρους της Πολιτείας, χωρίς πισωγυρίσματα όπως μέχρι τώρα συνέβαινε, όπου κάθε λίγο και λιγάκι η Πολιτεία "τακτοποιούσε" τα αυθαίρετα και δεν "επέτρεπε" την εμφάνιση και άλλων στο μέλλον.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης, τόνισε ότι η ρύθμιση στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διαφορετική είναι η περίπτωση του αυθαιρετούχου της πρώτης και μοναδικής κατοικίας και άλλη της δεύτερης, τρίτης κλπ., χαρακτηρίζοντας δε ως θετική την αναφορά του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, που προβλέπει η κατηγοριοποίηση των αδειοδοτήσεων να πηγαίνει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Επιπλέον ο κ. Δαβάκης χαρακτήρισε ως απόλυτα θετική τη μείωση του χρόνου για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό από είκοσι σε δέκα χρόνια, καθώς και την επέκταση του αριθμού των δόσεων, που θα δώσει μεγαλύτερη άνεση στους πολίτες.
Εξάλλου, ο κ. Δαβάκης επισήμανε ότι η εφαρμογή του συζητούμενου νομοσχεδίου θα αποτελέσει και ένα στοίχημα για τις κατά τόπους Πολεοδομίες, με τα γνωστά προβλήματα που αυτές έχουν από πλευράς προσωπικού.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος της ομιλίας του, ο κ. Δαβάκης το αφιέρωσε στο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος συμπολιτών μας και σχετίζεται με το Ιδιοκτησιακό της Μάνης. Αφού ανέφερε το ιστορικό της ψήφισης του νόμου 998/79 "περί προστασίας των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας" που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ι.Μπούτου, διερωτήθηκε πώς κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος εκτός από τα Ιόνια νησιά προστέθηκαν και οι υπόλοιπες περιοχές οι αναφερόμενες στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 62, με το αιτιολογικό του ότι ουδέποτε σε αυτές υπήρξε τουρκική κατοχή, όταν όλοι γνωρίζουμε το αντίθετο για τις περισσότερες από αυτές, ενώ εξαιρέθηκε η περιοχή της Μάνης, που αποτελεί εμβληματική περίπτωση αυτόνομης περιοχής, χωρίς ίχνος Τουρκικής κατοχής, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. "Αποτελεί αυθαιρεσία του νεώτερου ελληνικού κράτους το γεγονός αυτό και μιας και μιλάμε για τα αυθαίρετα, αυτή πρέπει τώρα να διορθωθεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.
Για το λόγο αυτό κατέθεσε σχέδιο τροπολογίας το οποίο αναφέρει: "στο έβδομο κεφάλαιο του άρθρου 62 της δεύτερης παραγράφου του Ν998/79(ΦΕΚ Α ´ 289) προστίθεται μετά "...των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων..." η φράση ",της Μάνης,".
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης κάλεσε τον παριστάμενο Υπουργό κ. Σηφουνάκη να κάνει δεκτή τη τροπολογία που κατέθεσε ούτως ώστε, όπως είπε .. «να αρθεί επιτέλους όχι μόνο μία αδικία εις βάρος μίας περιοχής, όπως αυτή τής Μάνης, αλλά και ένα ιστορικό λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου