Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθητική Εστία Μολάων


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

25/9/2011

Διαμαντοπούλου σε Δαβάκη: κανονικά θα λειτουργήσει και φέτος
η Μαθητική Εστία Μολάων.

Κατά τη συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 24 Μαΐου 2011, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, ο οποίος είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για τις συνθήκες διαμονής των μαθητών που φιλοξενούνται στην Μαθητική Εστία Μολάων, η Υφ. Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου δεσμεύθηκε για την άμεση έναρξη εργασιών στο κτήριο της Μαθητικής Εστίας, προκειμένου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των μαθητών.
Επειδή όμως παράλληλα, υπήρξε έντονη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο της Μαθητικής Εστίας Μολάων, ο Λάκωνας βουλευτής επανήλθε με νέα Παρέμβαση του Βουλή, ζητώντας να ενημερωθεί από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αν όντως έχουν βάση αυτές οι φήμες, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική δεδομένου και των ξεκάθαρων δεσμεύσεων της κ. Υφυπουργού για το θέμα αυτό.
Η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στην Ερώτηση του κ. Δαβάκη, επισημαίνει πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Μαθητικής Εστίας Μολάων, δηλώνοντας ότι θα λειτουργήσει κανονικά για τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012, εξυπηρετώντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από τις γύρω περιοχές, που σπουδάζουν στα σχολεία της πόλης.
Επιπλέον η κ. Διαμαντοπούλου, αναφέρει πως ο σχεδιασμός που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο για τη λειτουργία των Μαθητικών Εστιών αρμοδιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν), είναι η μεταφορά τους στους οικείους Δήμους. Συγκεκριμένα για τη Μαθητική Εστία Μολάων η κ. Υπουργός ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας, ώστε να μην υπάρξει κενό λειτουργίας στη Μαθητική Εστία.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης, με αφορμή την απάντηση της Υπουργού, δήλωσε τα ακόλουθα:
Η κ. Διαμαντοπούλου στην απάντηση της αναφέρει πως και φέτος θα λειτουργήσει κανονικά η μαθητική Εστία Μολάων.
Αποφεύγει όμως να απαντήσει στην ουσία της Κοινοβουλευτικής μας Παρέμβασης, δηλαδή πότε πρόκειται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου επιτέλους τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί να ζουν σε ανθρώπινο περιβάλλον. Κάτι άλλωστε που είχα τονίσει και στην κ. Υφυπουργό, η οποία τον περασμένο Μάιο δεσμεύθηκε ότι θα ανελάμβανε προσωπικά την ευθύνη εκτέλεσης αυτών των εργασιών.
Μάλιστα υποστήριζε ότι αυτές θα γίνονταν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι συνθήκες διαμονής των μαθητών να έχουν βελτιωθεί. Όμως η κ. Υπουργός αποφεύγει στην απάντηση της να κάνει αναφορά στις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο κτήριο, εργασίες για τις οποίες επαναλαμβάνω, η κ. Υφυπουργός είχε δεσμευθεί στη Βουλή.
Ότι συμβαίνει με τη Μαθητική Εστία Μολάων, τη Φοιτητική Εστία Σπάρτης κ.α. αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο των Μαθητικών και Φοιτητικών Εστιών όλης της χώρας. Μια εικόνα ερήμωσης που αποτελεί ντροπή για τη σύγχρονη ελληνική πολιτεία, η οποία αδυνατεί να προσφέρει αξιοπρεπές περιβάλλον διαβίωσης στη σπουδάζουσα νεολαία που διαμένει εκεί.
Η μόνη μέριμνα της παρούσας κυβέρνησης στο ζήτημα των Φοιτητικών και Μαθητικών Εστιών, ήταν ακολουθώντας πιστά τις εντολές των τροικανών, να προχωρήσει στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, που είχε την ευθύνη συντήρησης των Εστιών, θέτοντας το προσωπικό τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται για την Παιδεία, η παρούσα κυβέρνηση: μαθήματα με φωτοτυπίες και CD και Μαθητικές Εστίες ερειπωμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου