Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Καταπολέμηση της Ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

28/9/2011


Επίκαιρη Ερώτηση Δαβάκη στη Βουλή
για την καταπολέμηση της Ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία για την καταπολέμηση της ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.
Ξεκινώντας ο κ. Δαβάκης την εισήγηση του, ενημέρωσε τον κ. Λοβέρδο ότι το ίδιο ζήτημα το είχε ξαναφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, το Νοέμβριο του 2010. Τότε μάλιστα, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης, είχε διαβεβαιώσει το Λάκωνα βουλευτή ότι εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση, των ολίγων τότε, κρουσμάτων ελονοσίας που είχαν εμφανιστεί σε μετανάστες ασιατικής καταγωγής, που εργάζονταν στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Ευρώτα. Όμως, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε και το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά δυστυχώς εντείνεται ακόμη περισσότερο, επεσήμανε στον παριστάμενο Υπουργό Υγείας ο κ. Δαβάκης.
Επιπλέον ο Λάκωνας βουλευτής, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν εν έτη 2011, να «απειλούν» την ηρεμία, την υγεία αλλά και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων του Δήμου Ευρώτα, «ξεχασμένες» ασθένειες όπως η ελονοσία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση που υπάρχει από πλευράς φορέων αλλά και της δημοτικής αρχής του Δήμου Ευρώτα εκφράζοντας την ευχή, η δική του παρέμβαση να αποτελέσει την αφορμή για την κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση του δυσάρεστου και ιδιαίτερα επικίνδυνου φαινομένου της ελονοσίας.
Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχτηκε ότι όντως υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με τα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι υπήρξε τρομακτική ολιγωρία σε ότι αφορά τους ψεκασμούς αλλά και τα άλλα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την πρόληψη εξαπλώσεως της ελονοσίας.
Επιπλέον ο κ. Υπουργός, επεσήμανε στον κ. Δαβάκη ότι το φαινόμενο προέρχεται σε ποσοστό 100 % από την παράνομη μετανάστευση και τα υγειονομικά προβλήματα που αυτή προκαλεί, ενώ από πλευράς του Υπουργείου Υγείας υπάρχει κινητοποίηση προκειμένου το ζήτημα που παρατηρείται με την έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας να αναδειχθεί και να προκαλέσει και τη συνδρομή διεθνών επιστημονικών φορέων υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αλλά και η ECDC. Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τρίπολη, παρουσία του Υφυπουργού κ. Αηδόνη αλλά και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλου, όπου συζητήθηκαν οι δράσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των άλλων φορέων υγείας του Υπουργείου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας.
«Πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα δεν πήραμε τόσο σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο εδώ και τώρα, για να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι το πρόβλημα της ελονοσίας με αυτήν την ένταση» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος διαβεβαιώνοντας τον κ. Δαβάκη ότι θεωρεί το ζήτημα της ελονοσίας ως ιδιαίτερα σημαντικό, δηλώνοντας ότι είναι προσωπικά ενήμερος και για το λόγο αυτό προσήλθε να ενημερώσει το Λάκωνα βουλευτή ο ίδιος, και όχι κάποιος από τους Υφυπουργούς όπως συνηθίζεται.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Δαβάκης ο οποίος ανέφερε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει αναστατώσει μια ολόκληρη περιοχή της Λακωνίας, όπως ο Δήμος Ευρώτα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει χώρος για κοινοβουλευτικό αντίλογο για το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης ο κ. Δαβάκης έκανε τις ακόλουθες προτάσεις στον κ. Υπουργό, προτάσεις οι οποίες θα βοηθούσαν κατά πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας:
Α) επαναλειτουργία του Κέντρου Ελονοσίας της περιοχής, όπως άλλωστε έχει προτείνει ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης.
Β) στελέχωση της Διεύθυνσης Υγιεινής της Π.Ε. Λακωνίας, στην οποία υπηρετούν μόλις τρεις υπάλληλοι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που αυτοί καταβάλλουν για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της Ελονοσίας καθώς και άλλων ζητημάτων υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου