Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας


22/9/2011

Δριβελέγκας προς Δαβάκη: τον Οκτώβριο 9.000.000 ευρώ
για τους Λάκωνες παραγωγούς.


Ένα ακόμη «καυτό» πρόβλημα που βασανίζει τους Λάκωνες αγρότες έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή, ο Λάκωνας βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, αυτό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Δαβάκης εξέθεσε στον παριστάμενο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες παραγωγοί, τόσο σχετικά με τις χαμηλές τιμές αποζημίωσης όπως αυτές παρουσιάζονται στους πίνακες του ΕΛΓΑ, όσο και για το πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Στο Λάκωνα βουλευτή απάντησε ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Δριβελέγκας ανακοινώνοντας ότι οι Λάκωνες παραγωγοί θα αποζημιωθούν εντός του Οκτωβρίου 2011, λαμβάνοντας το ποσό των 9.000.000€.
Επιπλέον για τα χαμηλά ποσοστά των αποζημιώσεων που ανέφερε στην πρωτομιλία του ο κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι αυτά προέκυψαν χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση. Όσον αφορά τις ενστάσεις που έγιναν από τους δικαιούχους ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη ότι υπήρξαν 73 ενστάσεις, ποσοστό δηλαδή 5% επί του αριθμού των αποζημιωθέντων.
Επιπλέον σχετικά με τις τιμές των αποζημιώσεων ο κ. Δριβελέγγας είπε ότι αυτές αφορούν τις τιμές αναφοράς της προηγούμενης τριετίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, με χρέος 4,5δις€.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης απαντώντας στον παριστάμενο Υφυπουργό τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η διαφορά των φετινών τιμών αποζημίωσης με τις περσινές, όταν μάλιστα φέτος, οι αγρότες της Λακωνίας καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές 18λεπτά/κιλό για τα εμπορεύσιμα πορτοκάλια και 52λεπτά/κιλό για τις ελιές, ενώ κατέληξε στο σημείο αυτό να ζητήσει να εξομοιωθούν οι τιμές της αποζημίωσης με αυτές της ασφαλιστικής εισφοράς.
Κλείνοντας ο κ. Δαβάκης, ζήτησε από τον κ. Δριβελέγκα να αναλογιστεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας και ιδιαίτερα της Λακωνίας, και να καταλάβει ότι δεν μπορεί μέσα σε αυτό το σκηνικό που επικρατεί να υπάρχουν εκτιμήσεις στο ήμισυ της πραγματικής ζημιάς, ενώ με τους συντελεστές μείωσης αυτές να γίνονται ακόμη μικρότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου