Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Νοσηλευτική Σχολή Σπάρτης


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

22/9/2011

Διαμαντοπούλου σε Δαβάκη για τη Νοσηλευτική Σπάρτης

Με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης καλούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την υπαγωγή του Τμήματος της Νοσηλευτικής Σπάρτης, στον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σχολές Νοσηλευτικής, κατοχυρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της.
Στην Ερώτηση του Λάκωνα βουλευτή η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρει τα εξής:
«[…] Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει ήδη απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπαγωγή του πανεπιστημιακού τίτλου του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης στο Παράρτημα V, της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ που περιλαμβάνει τις αναγνωρισμένες ανώτατες και ανώτερες Σχολές των Ευρωπαϊκών κρατών από τις οποίες αποφοιτούν Νοσηλευτές.
[…] Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι πτυχιούχοι του Τμήματος δεν κωλύονται να τύχουν επαγγελματικής αναγνώρισης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα με το καθεστώς του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης, λόγω της διοικητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη, εάν υποβληθεί σχετική αίτηση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι υποχρεωμένες να εφοδιάζουν τους πτυχιούχους του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης με βεβαίωση που δηλώνει την υπαγωγή του συγκεκριμένου τμήματος στην Κοινοτική Οδηγία 36/2005»
Επιπλέον ύστερα από επικοινωνία του κ. Δαβάκη με το αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, που είναι αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά θέματα και τους τίτλους σπουδών, ο Λάκωνας βουλευτής ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας περιμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, προκειμένου να «προστεθεί» το Τμήμα Νοσηλευτικής Σπάρτης, στο ειδικό πεδίο της Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005. Μάλιστα ο Νομικός Σύμβουλος που χειρίζεται την όλη διαδικασία κ. Παπαθανασόπουλος, διαβεβαίωσε τον κ. Δαβάκη ότι το Υπουργείο Παιδείας από τη στιγμή που ανέκυψε το θέμα αυτό είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην υπάρξει το οποιοδήποτε κώλυμα για τους αποφοίτους του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης, που θέλουν να εργασθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.
Επίσης έλαβε την διαβεβαίωση από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Μπαρώ, ότι έως ότου υπαχθεί το Τμήμα της Νοσηλευτικής Σπάρτης στην προαναφερθείσα Κοινοτική Οδηγία, το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι Περιφερειακές του Υπηρεσίες θα εφοδιάζουν τους πτυχιούχους του Τμήματος με Βεβαίωση που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως νοσηλευτές. Ακόμη η κ. Μπαρώ ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα σε κάποιον από τους πτυχιούχους του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης.
Τέλος ο κ. Δαβάκης με αφορμή την απάντηση της κ. Υπουργού για το θέμα αυτό, δήλωσε τα εξής:
Τα όσα μας αναφέρει στην απάντηση της η κ. Υπουργός, είναι ακριβώς τα ίδια στοιχεία που ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος μας είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2010.
Εννέα μήνες πέρασαν και ακόμη περιμένουμε το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο εμπλεκόμενων με το θέμα υπουργείων Παιδείας και Υγείας να πράξουν δηλ. το αυτονόητο: να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της αλλά και το κύρος της Νοσηλευτικής Σχολής Σπάρτης.
Μας προκαλεί θυμό το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ο πανεπιστημιακός τίτλος του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης, που αποτελεί την δεύτερη στη χώρα μας Πανεπιστημιακή Σχολή από την οποία αποφοιτούν Νοσηλευτές, να μην αναγνωρίζεται αυτόματα από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Για το λόγο αυτό, επαναφέρουμε το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γι ακόμη μία φορά να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα αυτό.
Πρέπει επιτέλους, η κ. Υπουργός να φροντίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπαχθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής Σπάρτης στις αναγνωρισμένες ευρωπαϊκές σχολές από τις οποίες αποφοιτούν Νοσηλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου