Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Οι δήμοι θα πληρώσουν τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τις χωματερές


Στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ μεταθέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου το κόστος των προστίμων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές-παραβάσεις ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα και με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η καθιέρωση από το 2014 ειδικού τέλους ταφής για τα μη επεξεργασμένα αποβλήτα.
Το νομοσχέδιο, που υιοθετεί την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98 και αποτελεί πίεση από το ΥΠΕΚΑ προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής, θεσπίζει επίσης την παρακράτηση των ποσών που επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά την διαδικασία κατανομής των κεντρικών πόρων στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων ή στα οποία υπάρχουν ανενεργοί αλλά μη αποκατεστημένοι χώροι.
Η παρακράτηση των προστίμων από τους ΟΤΑ θα γίνεται και στις περιπτώσεις που σκοπίμως ή όχι παρεμποδίζουν τα αναγκαία έργα υποδομής σε δίκτυα αποχεύτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων (π.χ. Κερατέα).
Η Οδηγία που ενσωματώνει το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων δίνει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη έμφαση και επεκτείνει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», θέτει αυστηρότατες απαιτήσεις στα κράτη-μέλη, ώστε να επιτευχθούν οι προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των αποβλήτων, και υποχρεώνονται οι χώρες-μέλη να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχετικό σχέδιο.

ΠΗΓΗ «Καθημερινή»
αποστολή άρθρου : Βασιλικη Κουντουρογιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου