Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας
19/1/2012

Απουσιάζει παντελώς από την εκπαίδευση
ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Για υποβάθμιση του θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) στα σχολεία, κάνει λόγο σε Ερώτηση του προς την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, ο Λάκωνας βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.
Όπως αναφέρει ο κ. Δαβάκης, η κατάργηση των Γραφείων Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΥ και ΓΡΑΣΕΠ αντίστοιχα) που λειτουργούσαν στα Λύκεια της χώρας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές στους νέους για την μετέπειτα εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας
«Είναι αδιανόητο σήμερα, αναφέρει στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης, που η πατρίδα μας βρίσκεται στο επίκεντρο δεινής οικονομικής κρίσης και η ανεργία των νέων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, να καταργείται από τα Λύκεια ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτικούς για τους νέους μας κοινωνικούς θεσμούς, ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π. Είναι απορίας άξιο, πώς παρά την επιστημονικά τεκμηριωμένη υποστήριξη από την Πολιτεία επί πολλά χρόνια, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για μετεκπαιδεύσεις των στελεχών, σεμινάρια, συνέδρια, υποδομές κλπ. και παρά την τεράστια ανάπτυξη της Συμβουλευτικής Επιστήμης παγκοσμίως, στη χώρα μας να μιλούμε ουσιαστικά για κατάργηση του θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού….
Ολοκληρώνοντας την Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία του θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο δημόσιο σχολείο, εφαρμόζοντας τις ακόλουθες συγκεκριμένες προτάσεις εκπαιδευτικών :
Α)αύξηση αντί κατάργηση, των σχετικών δομών Γραφείων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και δημιουργία τους σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου δεν υφίστανται ήδη.
Β) εφαρμογή του θεσμού του Σ.Ε.Π. 2 ώρες στην Α’ Λυκείου αλλά και στη Β’ και στη Γ’ τάξη τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα, σε όλους τους μαθητές όλων των τύπων Λυκείων για την παροχή διαρκούς συμβουλευτικής υποστήριξης στους μαθητές αλλά και για να βοηθηθούν αυτοί στις σημαντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουν ενόψει ενός πολυδαίδαλου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εκατοντάδες σχολές και κυρίως ενόψει μιας δύσκολης και απαιτητικής αγοράς εργασίας σε μια κοινωνία όπου η ανεργία καλπάζει και το βιοτικό επίπεδο συνεχώς χειροτερεύει.
Γ) αύξηση των Προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό ώστε να μπορούν σε ετήσια βάση να τα παρακολουθούν πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου