Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Φύλαξη Αρχαιολογικού χώρου στο Γεράκι


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

20/1/2012

Καμία ουσιαστική απάντηση από το ΥΠΠΟΤ για τη φύλαξη
του Αρχαιολογικού χώρου στο Γεράκι.

Ύστερα από την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ σχετικά με τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Στην απάντηση του ο κ. Υφυπουργός, προφανώς κάνοντας χρήση των πληροφοριών που του έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, προχωρά σε μια γενική περιγραφή του αρχαιολογικού χώρου παραθέτοντας και ορισμένα στοιχεία των εργασιών που έχουν υλοποιηθεί για την βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου, στοιχεία που είναι σχεδόν ίδια με αυτά που μας είχε δώσει σε προηγούμενη απάντηση του, τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Νικιτιάδης, τα οποία ήδη γνωρίζαμε και οφείλονται στο ζήλο των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Δεν είδαμε όμως στην Υπουργική απάντηση, καμία αναφορά για το «καυτό» ζήτημα της φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου, γεγονός που έχει προκαλέσει το κλείσιμο του με ότι αυτό συνεπάγεται για την επισκεψιμότητα του.
Είναι πασιφανές λοιπόν πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στη βάση της συγκεκριμένης παρεμβάσεως που δεν είναι άλλη από την ρητή δέσμευση για επαρκή στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να καταστεί και πάλι επισκέψιμος, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αρχαιολογικό πλούτο της Λακωνίας, δεδομένου ότι το Γεράκι αποτέλεσε σημαντικότατο διοικητικό κέντρο της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Για το λόγο επαναφέρω το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση μου προς τον Υπουργό Πολιτισμού, η οποία και θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 24/1/2012 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου