Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Περιφερειάρχες : Κουτσό βήμα μπροστά ο Καλικράτης


Για ένα βήμα προς τα εμπρός, έναν τολμηρό θεσμό, μια σημαντική ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας στις τοπικές κοινωνίες, κάνουν λόγο με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr οι περιφερειάρχες, οι «13 μικροί πρωθυπουργοί» της χώρας, στα πρώτα γενέθλια του «Καλλικράτη». Ένα βήμα που μάλλον όμως είναι κουτσό, καθώς από την άλλη πλευρά επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας του θεσμού, τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν.
Πρώτα στη «λίστα» αυτό της εξάρτησής τους από την κεντρική εξουσία, το αθηνοκεντρικό κράτος, και της συναρμοδιότητας στο ΕΣΠΑ, το εργαλείο ανάπτυξης των περιφερειών δηλαδή, από το οποίο το κράτος παίρνει χρήματα και αποφάσεις ερήμην των περιφερειών. Μάλιστα, όπως λέει ο ένας εξ αυτών, ελλείψει πόρων «από μικροί πρωθυπουργοί» έχουν γίνει «ξυπόλητοι πρίγκιπες».
Οι δηλώσεις των 13 περιφερειαρχών στην aftodioikisi.gr για την επέτειο του ενός χρόνου από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι οι εξής:

Γιάννης Σγουρός, πρόεδρος ΕΝΠΕ-περιφερειάρχης Αττικής
Πρέπει να μικρύνουμε την απόσταση
κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης
O «Καλλικράτης» είχε εξαρχής ένα μεγάλο αντίπαλο. Την πρωτοφανή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που περνάει ο τόπος. Πρόκειται για μια μάχη που φαντάζει, εκ των πραγμάτων, άνιση.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα κάναμε τα πρώτα μας βήματα ως αιρετή Περιφέρεια. Να είμαστε αντικειμενικοί. Διαπιστώνουμε ότι η μετάβαση από τη Νομαρχία στην αιρετή Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρές αναταράξεις και τριβές, παρότι επρόκειτο για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και του γραφειοκρατικού μας συστήματος.
Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που καταγράφηκαν όλο αυτό το διάστημα. Η αντίσταση της γραφειοκρατίας, οι ατέλειες και οι αστοχίες του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους μας και η εξαιρετικά αργή αντίδραση του πολιτικού συστήματος στην ανάγκη άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία υλοποίησης του Καλλικράτη.
Πρέπει να αλλάξει συνολικά η αντίληψή μας για το Κράτος και τον τρόπο λειτουργίας του. Πρέπει να απαντήσουμε συνολικά ως κοινωνία για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις που θέλουμε. Αν δεν το κάνουμε, τα προβλήματα θα ανακυκλώνονται. Και τα προβλήματα δε λύνονται με ένα νόμο, όσο καλός και να είναι. Προϋπόθεση για την επίλυσή τους αποτελεί η ύπαρξη μιας νέας αντίληψης για το Κράτος, το Δημόσιο και τον τρόπο που οργανώνεται ο δημόσιος χώρος στην πατρίδα μας.
Πρέπει να υλοποιήσουμε το στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης της χώρας και να μικρύνουμε την απόσταση Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, για να πετύχουμε τη συνοχή που χρειάζεται η κοινωνία μας.
Ο Πέτρος Τατούλης και τονίζει ότι......
Ο Πέτρος Τατούλης περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι από την αρχή ήταν σαφής η θέση του υπέρ του "σοφού" αυτού θεσμού, όπως σχετικά τον χαρακτηρίζει, θωρακίζοντας προστατεύοντας την περιφέρεια και απεγκλωβίζοντας τη, δίνοντάς της, την δυνατότητα για να επέλθει σε ριζικές αλλαγές "σε ένα μοντέλο που θα ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας και θα εναρμονισμένο στο πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης" όπως σχετικά αναφέρει.
Δείτε αναλυτικότερα την δήλωση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην aftodioikisi.gr.

Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Σοφός θεσμός που μπορεί να απεγκλωβίσει
από το κομματοκρατούμενο πολιτικό σύστημα
Από την πρώτη στιγμή της εκπόνησης του «Καλλικράτη» ξεκαθάρισα ότι αποτελεί το σοφότερο θεσμό των τελευταίων ετών που θωρακίζει το πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης, με την κεντρική κυβέρνηση, την αιρετή Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργούν αυτόνομα και κατʼ αυτό τον τρόπο να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.
Ο θεσμός, λοιπόν, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συλλογική του έκφραση έχει μπροστά του τη μεγάλη πρόκληση να οραματισθεί και να αγωνισθεί για μια ριζική αλλαγή που θα ανατρέψει τις ισορροπίες ισχύος με το κομματοκρατούμενο πολιτικό σύστημα, που αν και βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση του, αρνείται να παραχωρήσει μέρος της πολιτικής του εξουσίας.
Η ανάγκη που έχουμε μπροστά μας είναι η χώρα να υιοθετήσει ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στον πυρήνα του την Περιφέρεια. Μοντέλο που ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας και θα είναι εναρμονισμένο στο πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μεγάλη πρόκληση που θα κληθούμε να διαχειριστούμε ως Αιρετές Περιφέρειες δεν είναι μια νέα διοικητική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των τοπικών υποθέσεων ή της μεταφοράς των κρατικών αρμοδιοτήτων που απλώς θα αλλάξουν τις ισχύουσες ισορροπίες στη διάρθρωση της κρατικής δομής.
Οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές λογικές και μαζί με τους πολίτες της Περιφέρειας να διεκδικήσουν το πολιτικό δικαίωμα να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση συνταγματικό θεμέλιο του ενιαίου κράτους, πραγματικό μοχλό ανάπτυξης. Να απαιτήσουν, δηλαδή με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα τη συγκρότηση των διοικητικών και οικονομικών μηχανισμών στήριξης και λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Αποστολή άρθρου : Βασιλική Κουντουρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου