Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Καθυστερήσεις πληρωμών στα φαρμακεία


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

13/1/2012

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών στα φαρμακεία των Βατίκων και της
Ελαφονήσου από τον Οίκο Ναύτου και άλλα ασφαλιστικά ταμεία


Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλών από τον Οίκο Ναύτου και άλλα ασφαλιστικά ταμεία όπως ο ΟΓΑ προς τα φαρμακεία της Νεαπόλεως Βοιών, της Ελαφονήσου και γενικότερα της Λακωνίας , αποτελούν το αντικείμενο της παρεμβάσεως του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Δαβάκη.
Ο κ. Δαβάκης με την κατάθεση σχετικής Ερωτήσεως στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοίδη ζητά την άμεση καταβολή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία της Λακωνίας.
Επιπλέον επειδή το ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς από την αρχή του έτους έχει διακοπεί η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου στην περιοχή των Βατίκων και της Ελαφονήσου, ο Λάκωνας βουλευτής επικοινώνησε με την Διοίκηση του Οίκου Ναύτου η οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των οφειλομένων χρημάτων στα φαρμακεία της περιοχής.
Τέλος ο κ. Δαβάκης σε δήλωση του χαρακτήρισε ως οξύμωρο το φαινόμενο ο Οίκος Ναύτου για επικοινωνιακούς και κατευναστικούς προς τους φαρμακοποιούς του λεκανοπεδίου της Αττικής λόγους, να εξοφλεί οφειλές προς αυτούς, ενώ την ίδια στιγμή τα φαρμακεία της ελληνικής περιφέρειας όπως αυτά της Λακωνίας να περιμένουν ακόμη, επειδή γι’ αυτά «λεφτά δεν υπάρχουν»
Ακολουθεί και το κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη προς τους Υπουργούς Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοίδη :
Με την είσοδο του νέου έτους, τα φαρμακεία της Δημοτικής Ενότητας Βοιών καθώς και το μοναδικό φαρμακείο της Ελαφονήσου, έχουν διακόψει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης από τον Αύγουστο του 2011, παύσης της πληρωμής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς.
Σε κοινή ανακοίνωση τους τα τρία φαρμακεία της Νεαπόλεως Βοιών και το Φαρμακείο της Ελαφονήσου καταγγέλλουν την αδιαφορία και τις τεράστιες ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έναντι της μη εξόφλησης των δαπανών των φαρμάκων από συνταγές οι οποίες έχουν εκτελεστεί το τελευταίο πεντάμηνο.
Την ίδια στιγμή, λόγω της δεινής οικονομικής καταστάσεως, της φοροεπιδρομής αλλά και της γενικότερης κρίσης που παρατηρείται στην αγορά του φαρμάκου, οι Λάκωνες φαρμακοποιοί καλούνται να προκαταβάλουν το κόστος της αγοράς των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες με αποτέλεσμα, να μην δύνανται να ανταπεξέλθουν και να απειλούνται με οικονομική κατάρρευση.
Σε μια περιοχή με μεγάλη ναυτική παράδοση όπως η περιοχή των Βατίκων και της Ελαφονήσου, όπου οι ασφαλισμένοι ναυτικοί στον Οίκο Ναύτου ξεπερνούν τις 2.500 είναι επιτακτική ανάγκη ο Οίκος Ναύτου και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως για παράδειγμα ο ΟΓΑ, να εισακούσουν την κραυγή αγωνίας των φαρμακείων της περιοχής και άμεσα να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των χρημάτων που οφείλουν εδώ και πολλούς μήνες στα φαρμακεία της Νεαπόλεως Βοιών και της Ελαφονήσου.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση εξόφληση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων στα φαρμακεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας ;
2. Πότε θα καταβληθούν οι οφειλές του Οίκου Ναύτου αλλά και του ΟΓΑ στα φαρμακεία της Νεαπόλεως Βοιών αλλά και της Ελαφονήσου ;
3. Είναι αληθές ότι τις τελευταίες μέρες εξοφλήθηκαν φαρμακεία της Αττικής από τον Οίκο Ναύτου, ενώ τα φαρμακεία της ελληνικής περιφέρειας παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών φαρμακείων και των οικογενειών τους ;
4. Τι ποσά οφείλει ο Οίκος Ναύτου και ο Ο.Γ.Α. στα φαρμακεία της Λακωνίας ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου