Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ‏


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας
29/8/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκτιμήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ηρτημένη παραγωγή κυρίως εσπεριδοειδών, από τους παγετούς του Δεκεμβρίου 2010 στη Λακωνία, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας στην Ερώτηση του Λάκωνα βουλευτή κ. Θ. Δαβάκη.
Στην απάντησή του ο κ. Υπουργός αναφέρει ότι το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι εντός Αυγούστου θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός έκανε αναφορά και στο αίτημα του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Τριχείλη, ο οποίος σε Επιστολή του ζητούσε να μην ταυτίζονται οι καλλιεργητικές ζώνες με το επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, αλλά να συστήνονται επιμέρους ζώνες και υποζώνες ανά καλλιέργεια μέσα σε αυτήν, προκειμένου να αποτραπεί ο αποκλεισμός παραγωγών από την αποζημίωση από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Ο κ. Υπουργός υποστηρίζει ότι οι ζημιές που προκαλούνται στη αγροτική παραγωγή από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και θεομηνίες, για να ενταχθούν στα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει να αφορούν μεγάλη έκταση, με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για την ευρύτερη περιοχή και με το επίπεδο των ζημιών, ανά είδος, να φθάνει το 30% της κανονικής παραγωγής σε επίπεδο νομού.
Επιπλέον αναφέρει ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία αποδόσεων των καλλιεργειών, καθώς επίσης ο καθορισμός των ζωνών και υποζωνών και ο αντίστοιχος καθορισμός αποδόσεων ανά ζώνη, είναι στοιχεία που εισηγούνται τοπικοί φορείς και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εάν υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης επίσημων στατιστικών στοιχείων σε επίπεδο κατώτερο από εκείνο του νομού-νυν Περιφερειακή Ενότητα-, πχ σε επίπεδο Δήμων, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την ύπαρξη ζημιάς και σε στενότερη περιοχή από αυτή του νομού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά από αντίστοιχη τροποποίηση του σχετικού εσωτερικού κανονισμού των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος, ενημερώνει ότι το πρακτικό της Περιφερειακής Επιτροπής έτους 2011, που έχει συσταθεί για την καταγραφή των ζημιών, θα σταλεί στην κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ στο τέλος του χρόνου. Στο πρακτικό της Περιφερειακής Επιτροπής θα αναφέρονται οι ζημιές εκείνες που τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα ενισχύσεων, καθώς επίσης και αθροιστικά το σύνολο των ζημιών, ανά είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου