Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σεισμός 5 Ρίχτερ νότια της Πάτρας


Καμία υλική ζημιά ή τραυματισμός πολίτη στην περιοχή της Αχαΐας δεν κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές μετά τη σεισμική δόνηση των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας), που σημειώθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα

Το επίκεντρό του ήταν 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πάτρας, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και 17 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι Αχαΐας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερη περιφέρειας. Ωστόσο δεν προκλήθηκε πανικός παρ ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν εκδηλωθεί πολλοί σεισμοί και η ανησυχία του κόσμου είναι αυξημένη.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ήταν πολύ δυνατός, είχε διάρκεια και συνοδευόταν από δυνατό ήχο.

Από νωρίς το πρωί τα συνεργεία του Δήμου δυτικής Αχαίας με επικεφαλή το δήμαρχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο περιηγήθηκαν σε περιοχές του Δήμου με σκοπό την καταγραφή σεισμός. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπήρξε καμία απολύτως ζημιά.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, καθησυχάζει τους πολίτες τονίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία που υπάρχει δείχνει εκτόνωση του φαινομένου.

« Είναι άσχετος ο σημερινός σεισμός με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, με την έννοια ότι προήλθε από μια εντελώς διαφορετική εστία και από ένα διαφορετικό ρήγμα από αυτό του Ρίου - Αντιρρίου Ναυπάκτου που είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει:

«Ο σημερινός εντοπίζεται 30 χλμ νοτιοδυτικά της Πάτρας μεταξύ Πατρών και Αμαλιάδας και είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008. Θυμίζω ότι ήταν 6,4, ένας ισχυρός σεισμός. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο αυτός είναι ενδεχομένως ένας αργοπορημένος ισχυρός μετασεισμός εκείνου του σεισμού. Κι αν αυτό δεν το ισχυριστούμε είναι ένας σεισμός ο οποίος εντάσσεται στη δραστηριότητα αυτού του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 2008. Από τις πρώτες αναλύσεις αυτό δείχνει».

Στο ερώτημα εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Από τη συγκεκριμένη εστία από τα στοιχεία που έχω εγώ τουλάχιστον, προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρ όλα, όπως έχω πει άλλες φορές, η εκτίμηση της εξελισσόμενης δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με προσοχή και να είναι συνεχής».

Πηγή www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου