Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Νέα παρέμβαση του Μανώλη Αντωνάκου στον ΕΛΓΑ



Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο Μανώλης Αντωνάκος Α΄επιλαχών υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λακωνίας προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Αφορμή για αυτή τη δεύτερη παρέμβασή του είναι τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες αγροτών της Λακωνίας σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού των αποζημιώσεων από τον παγετό και τις σοβαρές βροχοπτώσεις αποτέλεσμα των οποίων ήταν η καταστροφή ελιών, επεριδοειδών και κηπευτικών προϊόντων το Φθινόπωρο και Χειμώνα του 2010 σε αρκετές περιοχές του Νομού Λακωνίας.
΄Οπως είναι γνωστό στις αρχές Αυγούστου ο Μανώλης Αντωνάκος είχε επικοινωνήσει με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Χρήστο Χατζηαντωνίου ζητώντας την επίσπευση της καταβολής των παραπάνω αποζημιώσεων οι οποίες ακόμα εκκρεμούσαν. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε στον Μανώλη Αντωνάκο για άμεση αποστολή των πινάκων και έναρξη πληρωμής των δικαιούχων από το τέλος Αυγούστου. Πράγματι οι πίνακες εστάλησαν στους Δήμους εντός του Αυγούστου τηρώντας έτσι τη δέσμευσή της η Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Ωστόσο όμως από την ανάγνωση των πινάκων και των αναγραφόμενων ποσοστών των δικαιούχων , παρατηρούνται σύμφωνα με τους παραγωγούς, ανισότητες και αδικίες αφού υπάρχουν διαφορετικές ποσοστώσεις σε αγρότες με τις ίδιες ζημιές ακόμα και διπλανών ιδιοκτησιών αγροτικών εκτάσεων. Για το λόγο αυτό ο Μανώλης Αντωνάκος επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Χατζηαντωνίου ζητώντας να ελεγχθεί το σοβαρό αυτό θέμα που έχει ανακύψει προκειμένου να αρθούν αδικίες σε βάρος παραγωγών της Λακωνίας. Μάλιστα του μετέφερε αίτημα των παραγωγών για θέσπιση αντικειμενικών ομοιογενών κριτηρίων για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων προκειμένου έτσι να αποφεύγονται υποκειμενικές κρίσεις των εκτιμητών όταν μάλιστα οι αυτοψίες γίνονται πολύ αργότερα από τον χρόνο των ζημιών.
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε να εξετάσει το ζήτημα τονίζοντας ότι πρόθεση και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων, τόνισε δε ότι οι αγρότες που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί μπορούν να κάνουν ένσταση και στη συνέχεια αίτηση θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Συνεχίζοντας είπε ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μανώλη Αντωνάκου και για τις αποζημιώσεις από τις φωτιές απάντησε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και ότι η τρίτη δόση θα καταβληθεί Οκτώβριο - Νοέμβριο.
Μετά τα παραπάνω ο Μανώλης Αντωνάκος δήλωσε : "Καταρχήν υπογραμμίζω το γεγονός της άμεσης ανταπόκρισης της Διοίκησης του ΕΛΓΑ μετά την αρχική παρέμβασή μας για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων στον Λάκωνες αγρότες. Ωστόσο σε μια εποχή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δίνει μάχη για τη σωτηρία της χώρας, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, χρειάζεται όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να θέτουν κανόνες ενιαίους δίκαιους και αντικειμενικούς ώστε κορυφαία θέματα όπως αυτό των αποζημιώσεων των αγροτών να μην επιλύονται με βάση την υποκειμενική κρίση από την οποία απορρέουν και λάθη τα οποία επιφέρουν ανισότητες και αδικίες στους αγρότες στη δύσκολη μάλιστα οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου