Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Έναρξη τηλεϊατρικών υπηρεσιών στην Ελαφόνησο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη τηλεϊατρικών υπηρεσιών στην Ελαφόνησο


Με την τελετή των εγκαινίων του ιατρείου παροχής τηλεϊατρικών υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου, που πραγματοποιήθηκε εχθές, Σάββατο 27 Αυγούστου 2011, στο νέο Περιφερειακό Ιατρείο Ελαφονήσου, από το Δήμο Ελαφονήσου, σηματοδοτήθηκε η αφετηρία της νέας εποχής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελαφόνησο.

«H διασφάλιση των παροχών πρωτοβάθμιας υγείας είναι προϋπόθεση για ένα νησιωτικό τόπο και ένα τουριστικό προορισμό σαν την Ελαφόνησο, δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Ελαφονήσου, Παναγιώτης Μ. Ψαρομμάτης. Η εφαρμογή των τηλεϊατρικών υπηρεσιών συμβάλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζωτικού θέματος της υγείας για τη νησιωτική κοινωνία και τη μεγάλη ναυτική οικογένεια της Ελαφονήσου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από την πιλοτική αυτή εφαρμογή του Οίκου Ναύτου διασφαλίζεται η παρουσία μόνιμου γενικού γιατρού στην Ελαφόνησο και εξοπλίζεται πλήρως το νέο μας
Ιατρείο. Θεωρούμε ότι με τη ενέργεια αυτή αφενός συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας -που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες μας- αφετέρου δε, μέσα από την εφαρμογή της σύγχρονης αυτής μεθόδου, περνάμε στην ένα εποχή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αναμένεται να δώσει λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν εν γένει τις νησιωτικές περιοχές.

Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στον κάτοικο και τον επισκέπτη της Ελαφονήσου αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης του Δήμου μας. Στόχος είναι αρχικά η διαμόρφωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κατοίκους και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες και παράλληλα η δημιουργία μιας δυναμικής και σύγχρονης νησιωτικής κοινωνίας που θα συνδυάζει την παράδοση και την ποιότητα με την ευελιξία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη ο οποίος συμπεριέλαβε τους αναπτυξιακούς μας στόχους στην ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης της Πελοποννήσου, αλλά και για την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία αντιμετωπίζει το μοναδικό νησί της Περιφέρειας μας. Ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη κα Αδαμαντία Τζανετέα για τη συνολική της υποστήριξη σε κάθε μας κίνηση, ως νέα Δημοτική αρχή της Ελαφονήσου.

Ευχαριστώ τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μολάων κο Χαράλαμπο Αποστολάκο ο οποίος στήριξε θερμά, από την έναρξη της θητείας μας, την προσπάθεια αναβάθμισης των παροχών πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελαφόνησο.

Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Οίκου Ναύτου κα Μαρία Δίπλα, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Ναύτου, που με αμεσότητα ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Δήμου Ελαφονήσου και δρομολόγησαν την εφαρμογή της πιλοτικής αυτής υπηρεσίας στο νησί μας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στους ομογενείς Ελαφονησιώτες της Αυστραλίας για τη δωρεά του κτηρίου επί του λιμανιού της Ελαφονήσου, που χρόνια τώρα στεγάζει το ιατρείο του νησιού μας. Δεν ξεχνάμε τους γιατρούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το νησί οι οποίοι με ιδιαίτερο ζήλο και συχνά τόλμη αντιμετώπιζαν τα δύσκολα περιστατικά.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην κοινωνία της Ελαφονήσου η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες που μαζί βιώνουμε καθημερινά, παραμένει ενεργή, δραστήρια και με πίστη στις αξίες μας, διατηρεί τη φυσιογνωμία και την αυθεντικότητα της.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στην προσπάθειά μας.»

Η Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου κα Μαρία Δίπλα που για τις ανάγκες των εγκαινίων παρευρέθηκε στην Ελαφόνησο, δήλωσε: “Εγκαινιάσαμε σήμερα στην όμορφη και φιλόξενη Ελαφόνησο με το Δήμαρχο κο Ψαρομμάτη Παναγιώτη το νέο Δημοτικό Ιατρείο και την έναρξη πιλοτικά της ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗΣ του Οίκου Ναύτου για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, που το 85% αυτών ανήκει στη Ναυτική Οικογένεια, καθώς και για τους επισκέπτες του νησιού. Ο Οίκος Ναύτου με την περιστολή συνολικής σπατάλης κατά 45%, την υλοποίηση του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ πανελλαδικά Έκδοσης Ηλεκτρονικών Συνταγών (Φαρμάκων Ιατρικών Πράξεων, ειδών Πρόσθετης Περίθαλψης, Παραπομπών, άμεσα έκδοσης Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου Νοσηλειών) διασφαλίζει, απλουστεύει και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Σύντομα ευελπιστούμε ότι θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα τηλεϊατρικής για όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους.
2011 έτος Ηλεκτρονικής Υγείας του Οίκου Ναύτου.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ελαφονήσου”

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του ιατρείου ακολούθησε η μεγάλη ετήσια εκδήλωση «η Γιορτή του Ψαρά» που διοργανώνει παραδοσιακά ο Σύλλογος Ψαράδων Ελαφονήσου», προς τιμή των ψαράδων και των ναυτικών του τόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ελαφονήσου.


Δήμος Ελαφονήσου, Αύγουστος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου