Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δήλωση Δαβάκη για τo Kέντρο Kράτησης Mεταναστών στη Σπάρτη.


Ύστερα από την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στη Σπάρτη, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή να ανακοινώνει πως στις προθέσεις και στον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, τη Σπάρτη, κέντρο κράτησης μεταναστών.

Ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογα ερωτήματα μας γεννά το γεγονός ότι το κέντρο κράτησης μεταναστών της Σπάρτης, είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, παρά το γεγονός ότι κέντρα υποδοχής μεταναστών υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Αλήθεια ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγη η Σπάρτη, ως η κατάλληλη τοποθεσία για να λειτουργήσει το μοναδικό στην Πελοπόννησο, κέντρο κράτησης μεταναστών και όχι μεγαλουπόλεις της Πελοποννήσου όπως η Πάτρα, που αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου για ένα μεγάλο τμήμα του λαθρομεταναστευτικού κύματος της χώρας μας ;

Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός μεταναστών που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη ;

Για ποιους λόγους δημιουργείται στη Σπάρτη κέντρο κράτησης, δηλ. φυλακή επί της ουσίας, και όχι κέντρο πρώτης υποδοχής των λαθρομεταναστών λίγο πριν την απέλαση τους από τη χώρα, όπως ήταν και ο υφιστάμενος σχεδιασμός, ήδη από τον Αύγουστο του 2008 ;
Πως είναι δυνατόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να προβαίνει σε μεγαλόστομες ανακοινώσεις περί «περιορισμού» του δυσάρεστου και ιδιαίτερα επαχθούς για την οικονομία της χώρας μας, φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, ξεκινώντας τον σχεδιασμό της με τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη, σε μια περιοχή όπου το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και δεν επαρκεί ούτε για την αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής ;
Εκφράζουμε έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα κέντρα υποδοχής-κράτησης των μεταναστών θα λειτουργήσουν με σύγχρονες προδιαγραφές και δεν κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα «ενισχύσουν» τις τοπικές κοινωνίες, όπως υποστηρίζει ο κ. Υπουργός.
Γνωρίζει αλήθεια ο κ. Υπουργός, ότι το κέντρο κράτησης μεταναστών που θέλει να δημιουργήσει στη Σπάρτη και στο οποίο σκοπεύει να μεταφέρει όλους τους λαθρομετανάστες της Πελοποννήσου, απέχει λίγα μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος αλλά και σε απόσταση αναπνοής από το 5ο Δημοτικό σχολείο της πόλης ;
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιλογή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη, διότι θεωρούμε πως η κίνηση αυτή υποβαθμίζει περεταίρω την περιοχή μας και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.
Σε μια περίοδο όπου η Λακωνία μας «βάλλεται» πανταχόθεν από τους σχεδιασμούς της παρούσας κυβέρνησης, σε μια περίοδο όπου ακούγονται τις τελευταίες ημέρες καταστροφολογικά σενάρια όπως π.χ. το κλείσιμο των πανεπιστημιακών σχολών της Σπάρτης, η δημιουργία του κέντρου κράτησης έρχεται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών.
Για το λόγο αυτό, με Επίκαιρη Ερώτηση μου φέρνω άμεσα για συζήτηση στη Βουλή το ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη, καλώντας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις»
Πηγη report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου