Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Λεωνίδας Γρηγοράκος:Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καπνίσματος


Με δεδομένο ότι το κάπνισμα προκαλεί το θάνατο περισσότερων από 3,5 εκατ. ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως, είναι χρέος όλων μας να συστρατευθούμε και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για τη μείωση και την πάταξη, αν είναι δυνατό, αυτής της, κυριολεκτικά, μάστιγας που λέγεται τσιγάρο.
Σαν γιατρός πνευμονολόγος μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει αλλά σκοτώνει. Σκοτώνει τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, το περιβάλλον, τους γύρω μας. Το κάπνισμα είναι μια βλαπτική συνήθεια που οι συνέπειές της αγγίζουν όλο το φάσμα της κοινωνικό-οικονομικής ζωής με βλαβερές συνέπειες στην υγεία, την οικονομία αλλά και κάθε πτυχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πόσες φορές μου έχει τύχει ασθενείς να μου λένε ότι ξυπνάνε μέσα στον ύπνο τους για να καπνίσουν, αδιαφορώντας σε πολλές περιπτώσεις εάν υπάρχουν παιδιά μέσα στο σπίτι. Γίνεται αντιληπτό ότι η έξη αυτή γίνεται εξίσου ισχυρή με τα ναρκωτικά, εφόσον η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνο της ηρωίνης.
Μέχρι τα 14 σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής. Επιπλέον, αυξάνονται οι νεαρές γυναίκες που καπνίζουν και μάλιστα όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως εγκυμοσύνη και θηλασμού.
Ένας κεντρικός άξονας για την καταπολέμηση του καπνίσματος είναι τόσο η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και η πρόληψη που θα γίνεται μέσα από την οικογένεια και το σχολείο. Η καταπολέμηση και η παύση του καπνίσματος δεν πρέπει να είναι μια περαστική μόδα αλλά μια δυναμική στάση ζωής για όλους μας.
Αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών στη χώρα μας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΣΔΥ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, (από το 2006 έως το 2011 έχουμε μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος κατά 10,8%) εύχομαι και ελπίζω σε ένα χρόνο από σήμερα ο εορτασμός της ημέρας να έχει γίνει θρίαμβος επί του καπνίσματος και την ολοκληρωτική πλέον εξάλειψή του.
Πηγη ant1south.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου