Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ερώτηση Δαβάκη για το ΚΤΕΛ Λακωνίας

Την ανάκληση της άδικης και αυθαίρετης απόφασης της Κυβέρνησης για την περικοπή του 20% στην εγκριθείσα πίστωση προς τα ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών περασμένων ετών και την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων που οφείλει στο ΚΤΕΛ Λακωνίας λόγω αντικατάστασης παλαιών λεωφορείων, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:
Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και την αντίδραση των ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, έχει προκαλέσει η αυθαίρετη και άδικη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη να περικόψει κατά 20% την εγκριθείσα πίστωση προς τα ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών περασμένων ετών, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει διαπραγμάτευση για το τελικό ποσόν που θα δοθεί στα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Έτσι, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφασίστηκε κατόπιν σύσκεψης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων να διατεθεί ποσό 13.700.000 , μειωμένο κατά 3.000.000.
Αυτό σημαίνει ότι το ΚΤΕΛ Λακωνίας θα απωλέσει σημαντικό μέρος των οφειλομένων χρημάτων σε αυτό, που ανέρχονται σήμερα περίπου στα 2.500.000. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει πλέον αισθητά και σε αυτό τον κλάδο που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, η απόφαση αυτή μετακυλύει ένα σημαντικό «βάρος» στους μετόχους του ΚΤΕΛ.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι μέτοχοι του ΚΤΕΛ Λακωνίας, κάνοντας χρήση των Ν2963/01 και Ν3717/08 που προέβλεπαν επιδότηση 30% επί του κονδυλίου αγοράς, αντικατέστησαν τα παλαιά λεωφορεία που είχαν στην κατοχή τους με καινούρια, νέας τεχνολογίας οχήματα. Για το σκοπό αυτό έλαβαν δάνεια, υπογράφοντας επιταγές στο ύψος της επιδότησης. Έχουν παρέλθει δυο χρόνια από τότε που κατατέθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ενώ άλλα ΚΤΕΛ πήραν την δικαιούμενη επιδότηση, το ΚΤΕΛ Λακωνίας δεν έχει πάρει ακόμα την ενίσχυση, με αποτέλεσμα οι εν λόγω μέτοχοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι, με κίνδυνο να απωλέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ εμπιστεύτηκαν το Κράτος.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί με το πρόσχημα της οικονομικής δυσπραγίας, να εκβιάζει, να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνει και να οδηγεί επαγγελματικές ομάδες στην καταστροφή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κρίση, αλλά η Κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να τηρεί τους νόμους, σταθμίζοντας τα κατά περίπτωση δεδομένα.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση για περικοπή του 20% στα οφειλόμενα ποσά στα ΚΤΕΛ, δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά υποστηρίζουν κατά βάση το κοινωνικό έργο που τα ΚΤΕΛ παράγουν σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών της Ελληνικής Περιφέρειας;
Πότε επιτέλους θα δοθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους που αντικατέστησαν τα λεωφορεία τους, στηριζόμενοι στη νομιμότητα και στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου