Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ευρωβουλευτές...Να δωθούν Οικονομικές ενισχύσεις στους Αλιείς


Απο 30.000 σε 60.000 ανα επιχείρηση θα πρέπει να αυξηθεί το ανώτατο όριο κρατικών ενισχύσεων ζητούν οι Ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την παροχή...... βοήθειας στους αλιείς που πλήττονται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Το ΕΚ ζητά, επίσης, την υιοθέτηση μακροπρόθεσμης προσέγγισης για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.
Οι σημερινές υψηλές τιμές του πετρελαίου τονίζουν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα λειτουργικά έξοδα των αλιέων, αναγκάζοντας, μάλιστα, ορισμένους από αυτούς να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση του σημερινού ανώτατου ορίου των κρατικών ενισχύσεων από 30.000 ευρώ σε 60.000 ευρώ ανά επιχείρηση για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Αυτά τα προσωρινά μέτρα δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών, αναφέρει το ψήφισμα που κατατέθηκε από πολλές πολιτικές ομάδες του ΕΚ και εγκρίθηκε με 369 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 27 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη αξιοποίησης όλων των δημοσιονομικών περιθωρίων που διατίθενται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αλιεία, με στόχο τη χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων στήριξης του κλάδου προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Μείωση της εξάρτησης των αλιέων από τα ορυκτά καύσιμα
Για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να αναπτύξει ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των καυσίμων στον αλιευτικό τομέα και την προώθηση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Οι προσπάθειες για βελτίωση της απόδοσης των καυσίμων θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της επερχόμενης μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας πρέπει να συνεχίσει να χορηγεί ενισχύσεις, κυρίως στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και τους παραδοσιακούς αλιείς.
Υποστήριξη της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας
Η λήψη μέτρων από τα κράτη λιμένα για την πρόληψη, αποτροπή και εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας πρέπει να εφαρμοστεί σε διεθνές επίπεδο, υποστήριξε το ΕΚ την Τρίτη, 10 Μαΐου, όταν και επικύρωσε τη συμφωνία που προώθησε ο Οργανισμός Διατροφής και Γεωργίας. Στο ψήφισμα που συντάχθηκε από την Carmen Fraga Estévez (ΕΛΚ, Ισπανία), οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Επιτροπή να προωθήσει την επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας στις εμπορικές της διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον επικυρωθεί από τουλάχιστον 25 χώρες. Μέχρι στιγμής, μόνο δύο κράτη λιμένα έχουν καταθέσει το έγγραφο επικύρωσης.

Πηγή agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου