Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη


Την Τετάρτη 4η Μαίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας στη Τρίπολη ο Περιφερειάχης έδωσε την παρακάτω συνέντευξη τύπου.

“Στο πρώτο τετράμηνο με μια σειρά δράσεων και ενεργειών στοχεύσαμε να δυναμώσουμε το προφίλ της περιφέρειας μας και να κάνουμε την Πελοπόννησο υπόδειγμα εφαρμογής της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, και κάναμε πολλά” σημείωσε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, που παρέθεσε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 4 Μαΐου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο Σύμβουλος για τα σκουπίδια

“Είμαστε η μόνη περιφέρεια που απαιτήσαμε όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες” συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά των αρμοδιοτήτων επίλυσης του προβλήματος των σκουπιδιών στην αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου, “μετά από την διαπίστωση ότι η αποκεντρωμένη περιφέρεια αδυνατούσε στο διάστημα που έχει την αρμοδιότητα να δώσει λύση”.

“Αυτό το πολιτικό στοίχημα δεν είναι ένα μίζερο στοίχημα γιατί θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην περιφέρεια μας και δεν θα αφήσουμε κανένα να σαμποτάρει το έργο της κυβέρνησης που έδωσε σε εμάς της αρμοδιότητα να βρούμε λύση”, σημείωσε ο κ. Τατούλης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τον Σύμβουλο που θα αναλάβει το σχεδιασμό του διαγωνισμού για την λύση που θα επιλεγεί.

Νέες δράσεις για την ενδυνάμωση του προφίλ της Περιφέρειας

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό των επόμενων μηνών και των δράσεων που θα υλοποιηθούν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι “τον επόμενο μήνα θα υπάρξει κοινή συνάντηση και συνεδρίαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να συστήσουμε από κοινού ένα πανίσχυρο οργανισμό προώθησης τουριστικού προορισμού, βάζοντας στο brand name Πελοπόννησος και την Αχαΐα και την Ηλία” ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ “για ένα μεγάλο στόχο” όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, “για την καμπάνια που θα αναλάβουμε και θα στοχεύει στην ομογένεια για να επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι την Πελοπόννησο στη λογική: “Η Πελοπόννησος σας έχει ανάγκη και σας θέλει κοντά της” σε μια έντιμη σχέση κινητοποίησης όλων αυτών που μας αγαπάνε και γνωρίζουν το πρόβλημα της και θέλουν να συμβάλλουν στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε”.

Παράλληλα συνέχισε ο κ. Τατούλη “τριπλασιάζουμε το κονδύλι για τον πολιτισμό κάτι που πετύχαμε μετά την συνάντηση με την ΓΓ Πολιτισμού που συνόδευσε τον Υπουργό στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο” και σχεδιάζουμε Τουριστικούς προορισμούς και διαδρομές με επίκεντρο τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας.”

Στην πορεία αυτή υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης ο κ Τατούλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι “την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για να δημιουργήσουμε το σύνδεσμο εξαγωγέων Πελοποννήσου και να υπάρξει συνεργασία με το αντίστοιχο φορέα της Κρήτης”. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι “εδόθη εντολή στους αντιπεριφερειάρχες Δέδε και Παπαφωτίου, να προετοιμαστούν εισηγήσεις για την ανάδειξη των μέτρων προστασίας του Κορινθιακού κόλπου στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας”.

Στηρίζουμε το μοντέλο μόχλευσης μέσω του ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι “Δεν περιμέναμε να παραλάβουμε το ΕΣΠΑ το ζητήσαμε άμεσα από την κυβέρνηση βλέποντας τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια. Η πρόβλεψη απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, από την αποκεντρωμένη Περιφέρεια είναι κάτω του 30%. “Αν μπούμε με αυτή τη σειρά στην επόμενη περίοδο θα χάσει η Περιφέρεια κονδύλια. Για αυτό ζήτησα η αρμοδιότητα να έρθει άμεσα στην αιρετή Περιφέρεια”. Έχουμε κάνει τις προστάσεις μας και θέλουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βγει πολύ μπροστά στην αναθεώρηση του προγράμματος αυτού” συνέχισε σημειώνοντας “στηρίζουμε το μοντέλο της μοχλεύσεως που το ΕΣΠΑ θα δημιουργεί στην άντληση και νέων επενδύσεων από ιδιωτικά κεφάλαια”.

Ο θεσμός των Περιφερειών υπακούει στην αμεσότητα της εκλογικής διαδικασίας και την νομιμοποίηση που αποκτά από αυτή

Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι ” ο νέος θεσμός των Περιφερειών υπακούει μόνο στην αμεσότητα της εκλογικής διαδικασίας και την νομιμοποίηση που αποκτά από αυτή και ότι είναι διακριτές οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της Αιρετής Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας”. Είναι η πρώτη φορά, υπογράμμισε ο κ. Τατούλης, “που εκλέγονται δομές από ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό στρώμα” και κατέληξε, “οι αποκεντρωμένες περιφέρειες σε όλο το κόσμο έχουν να κάνουν με αποκεντρωμένες κυβερνητικές υπηρεσίες. Την χάραξη της πολιτικής την έχει η αιρετή Περιφέρεια. Την πολιτική αυτή εμείς την έχουμε αποτυπώσει στο Σχέδιο Δράσης για το οποίο κριθήκαμε από την ψήφο των συμπολιτών μας. Λογοδοτούμε λοιπόν μόνο στους πολίτες που απειλούνται σήμερα ευθέως να χάσουν κονδύλια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης ότι όλα τα προγράμματα των πυρόπληκτων περιοχών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ενταχθεί στις δημόσιες επενδύσεις μετά από παρέμβαση του.

Το νέο συμβόλαιο με τους πολίτες αφορά τον “άδολο και ακομμάτιστο πατριωτισμό

Το νέο συμβόλαιο με τους πολίτες συνέχισε ο Περιφερειάρχης αφορά τον “άδολο και ακομμάτιστο πατριωτισμό και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμπολιτών μας” σημειώνοντας ότι “εμείς δουλεύουμε άκοπα, δεν έχουμε προσωπική ζωή, για να υπηρετήσουμε αυτό το σκοπό”. “Η στάση μας να στηρίξουμε το θεσμό προστατεύει την κυβέρνηση” υπογράμμισε ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερωτήσεις για την συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας σε κομματικές διαδικασίες. “Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε οριοθετηθεί, η πρωτοβουλία μας είναι αποτέλεσμα της υπέρβασης, και αποτελεί πυλώνα για τις γενικότερες εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κυβερνών κόμμα και κάνει τις δικές του πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κομματικής του λειτουργίας.”

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας εκτελείτε κανονικά

Σχολιάζοντας ερωτήσεις και δημοσιεύματα του τύπου τα οποία αφορούν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμοποίησης του μια που η υπερψήφιση του από την οικονομική επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Πέραν αυτού με αποφάσεις της η αποκεντρωμένη διοίκησης στην πορεία εκτέλεσης του, ο προϋπολογισμός έγινε αποδεκτός στην πράξη και από την υπηρεσία αυτή” σημείωσε ο Περιφερειάρχης. “Η μόνη πιθανότητα να επιστραφεί για νέα συζήτηση ο προϋπολογισμός είναι να μην έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια. Από την στιγμή που έγινε ο έλεγχος νομιμότητας δεν έρχεται το θέμα ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο” κατέληξε ο κ. Πέτρος Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας ένα μήνα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού είχε πει σε Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν θα τον εγκρίνει, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης ήταν αντίθετος με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο ο εισηγητής του προϋπολογισμού να είναι αντίθετος με αυτό που καταθέτει και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι ανεπηρέαστος από κάθε επιλογή προσωπικής σχέσης

“Είμαι αλληλέγγυος με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ωστόσο “ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι ανεπηρέαστος από κάθε επιλογή προσωπικής σχέσης” συνέχισε για να καταλήξει κατηγορηματικά ότι “τα πράγματα είναι μόνο πολιτικά και πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι πιστεύουν ότι η ιδιοτελής στάση μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα”.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ακόμα ότι “είναι κακό τα ΜΜΕ να εμφανίζονται με μάσκα που συνεχώς αλλάζει μορφή, αυτή η επίπλαστη μορφή δεν συνάδει με καμία δημοκρατική λειτουργία”. “Θα ήθελα να υπάρχει μια ειλικρίνεια στο διάλογο μεταξύ μας” συνέχισε ο κ. Τατούλης εξηγώντας ότι ουδείς είναι στο απυρόβλητο, “Παρακολουθώ τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ και μπορώ και εγώ να σχολιάζω αυτά που λέτε, δεν είστε στο απυρόβλητο ούτε εσείς ούτε εγώ. Όπως με κρίνετε μπορώ και εγώ όπως και όλοι οι πολίτες να σας κρίνω, αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου