Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το ν/σ για τους δασικούς χάρτες κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα


Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα αποτελέσει «ασπίδα προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας», από τους εμπρησμούς και την αυθαίρετη δόμηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «Σκοπός μας είναι να μπει ένα τέλος στη χαώδη κατάσταση που υποβάθμιζε συστηματικά το φυσικό πλούτο της χώρας μας».
Οι πολίτες που θα διαφωνούν με την οριοθέτηση των χαρτών, θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις ηλεκτρονικά ή μέσω των ΚΕΠ, πληρώνοντας ένα «τέλος αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί.
Τον Σεπτέμβριο, θα αναρτηθούν οι πρώτοι χάρτες για τις περιοχές της ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνονταν «στο περίγραμμα της φωτιάς του 2009» και συγκεκριμένα, για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, την Κηφισιά, την Ανθούσα, το Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο και τη Φυλή (Χασιά).
Στις αρχές του 2011 θα έχει αναρτηθεί ο πρώτος Κυρωμένος Δασικός Χάρτης, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ.
Στους χάρτες θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά τα όρια των οικισμών που εφάπτονται με δασικές περιοχές, έτσι ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν επεκτάσεις.
Για την κατάρτιση των χαρτών θα ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και όπου δεν είναι ευκρινείς του 1960.
Επίσης, για τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές, αρχίζει ειδική διαδικασία ελέγχου για το πώς έγινε η αλλαγή χρήσης.
Η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι «αν και από το Σύνταγμα του 1975 προβλεπόταν η κατάρτιση Δασολογίου, 35 χρόνια μετά βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας προσπάθειας που είναι θεμελιώδης για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραίτης τόνισε ότι «τελειώνει το πάρτι της αυθαιρεσίας στα δάση», χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «συντριπτικό χτύπημα στους εμπρηστές».
Πώς γίνεται η ανάρτηση ενός θεωρημένου Δασικού Χάρτη:
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ανάρτησης έχουν οι Δ/νσεις Δασών και τα στελέχη των Υπηρεσιών που θα ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο που θα τους ανατεθεί.
Πριν φτάσουμε όμως στην ανάρτηση δασικών χαρτών, έχει προηγηθεί μια σειρά ενεργειών που περιγράφεται ως εξής:
O αρχικός χάρτης που έχει καταρτισθεί από την ανάδοχο εταιρεία, παραδίνεται για έλεγχο και διόρθωση στην οικεία Δ/νση Δασών της περιοχής.
Οι διορθώσεις της υπηρεσίας αποστέλλονται στον ανάδοχο για να ενσωματωθούν και ακολούθως επανελέγχεται το παραδοτέο για την ορθή ενσωμάτωση των διορθώσεων πάλι από τη Δ/νση Δασών.
Το τελικό παραδοτέο παραλαμβάνεται και θεωρείται από τη Δ/νση Δασών και είναι έτοιμο πλέον για ανάρτηση.
Το Νομοσχέδιο περιγράφει με ξεκάθαρο τρόπο τι θα επακολουθήσει μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.
Συγκεκριμένα: Οι χάρτες θα αναρτηθούν σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή. Οι πολίτες και μέσα σε διάστημα 45 ημερών, θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις είτε ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου συμπληρώνοντας μια τυποποιημένη, είτε μέσω ΚΕΠ.
Οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών, φυσικές και ηλεκτρονικές θα συγκεντρώνονται θα ταξινομούνται και θα αποτυπώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες από τα στελέχη των υπηρεσιών των Δ/νσεων Δασών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις σε κάποιο αναρτημένο δασικό χάρτη, ο χάρτης θα κυρώνεται, θα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και θα είναι πλέον οριστικός.
Όταν υπάρχουν αντιρρήσεις, αυτές θα εξετάζονται από την τριμελή επιτροπή αντιρρήσεων.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν ικανοποιηθεί από την εξέταση από την επιτροπή αντιρρήσεων, θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
Για την υποβολή αντίρρησης θα προβλέπεται κατʼ αποκοπή το βασικό τέλος το οποίο μπορεί να μεταβληθεί, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της περιοχής για την οποία υποβάλλεται αντίρρηση.
Οι αντιρρήσεις που μπορούν να υποβληθούν θα αφορούν αποκλειστικά το χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Οι πολίτες μετά το πέρας της προθεσμίας αντιρρήσεων θα δουν να αποφαίνεται η επιτροπή αντιρρήσεων μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο Νόμος, ήτοι 2 μήνες.
Ειδικότερα, θα ξεκινήσει η διαδικασία από τους ΟΤΑ της Ανατολικής Αττικής που ήταν στο περίγραμμα της φωτιάς του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου