Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ξεκινάει από σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2011


Ξεκινάει από σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2011, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, η διαδικασία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων, έχει οριστεί στις εξής ημερομηνίες:

1) την 10η Ιουνίου 2011 για τους δικαιούχους με τρία και άνω παιδιά
2) την 4η Ιουλίου 2011 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά
3) την 1η Σεπτεμβρίου 2011 για τους δικαιούχους με ένα παιδί

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις καθώς και τα δικαιολογητικά των δικαιούχων του οικογενειακού επιδόματος που υποβάλλονται μέσω εργοδότη ή ΚΕΠ ή ταχυδρομείου και παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών. Τελευταία ημερομηνία λήξης του οικογενειακού επιδόματος έτους 2010 είναι η 31-01-2012.

Για τη χορήγηση του επιδόματος μέσω των Υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού πλέον δεν απαιτείται η προσκόμιση Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αναζητούνται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος on line διασύνδεσης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού ΙΒΑΝ ΕΤΕ, μετά την επίδειξη του βιβλιαρίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθεί, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ.
Λόγω φόρτου εργασίας στα ΚΕΠ και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών μέσω ΚΕΠ θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Το ποσό του οικογενειακού επιδόματος ξεκινά από τα 98,64 ευρώ ετησίως για δικαιούχους με ένα παιδί και φτάνει στα 808,756 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα παιδιά, ενώ κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Χορήγηση

Χορηγείται για ανήλικα παιδιά ή παιδιά ηλικίας μέχρι 22 ετών που σπουδάζουν ή και μεγαλύτερης ηλικίας αν είναι ανίκανα για εργασία, εφόσον είναι άγαμα και διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της ΕΕ.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι γονείς, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που δεν λαμβάνουν από τον εργοδότη τους επίδομα τέκνων μεγαλύτερο του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ (ΔΛΟΕΜ). Το επίδομα λαμβάνει μόνον ο ένας γονιός.

Οι δικαιούχοι γονείς πρέπει να εμφανίζουν κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της αίτησης, τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας (ένσημα) ή δίμηνη τακτική επιδότηση ανεργίας ή δίμηνη συνεχή ανικανότητα για εργασία.

Οικογενειακό επίδομα λαμβάνουν και όσοι συντηρούν αδέλφια τους, εφόσον δεν υπάρχει γονιός, που να πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης ή κηδεμόνες που έχουν την επιμέλεια παιδιών.

Δικαιούχοι είναι επίσης, μητέρες που δεν εργάζονται, εάν έχουν σύζυγο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία (βεβαιώνεται από τη Στρατιωτική Μονάδα) ή σύζυγο φυλακισμένο (βεβαίωση σωφρονιστικού καταστήματος).

Οικογενειακό επίδομα λαμβάνουν και οι αλλοδαποί ασφαλισμένοι, εφόσον τα παιδιά τους διαμένουν στην Ελλάδα.



Αν το παιδί για το οποίο ο γονιός δικαιούται επιδόματος, είναι το τρίτο παιδί, το ετήσιο επίδομα προσαυξάνεται κατά 35,16 ευρώ. Για κάθε παιδί πέρα από τα τέσσερα προστίθεται το ποσό των 11,298 € το μήνα. Προσαύξηση στο επίδομα 44,04 ευρώ ετησίως λαμβάνουν οι δικαιούχοι εφόσον το παιδί είναι ορφανό και από τους δύο γονείς, ανάπηρο, ή εκτός γάμου-μη αναγνωρισμένο, ή αν ο ένας γονιός υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα πρέπει:

Να είναι κάτω των 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν

Να είναι άγαμα
Να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και
Σε περίπτωση που είναι ανίκανα για εργασία, όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα.
Αντίθετα, δεν δικαιούνται επιδόματος παιδιών οι μισθωτοί που, βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας, νόμου, κανονισμού επιχείρησης ή άλλων διατάξεων λαμβάνουν από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος παιδιών μεγαλύτερο από εκείνο που χορηγεί ο ειδικός λογαριασμός του ΟΑΕΔ (Δ.ΛΟ.Ε.Μ).
Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 44,04 ευρώ ετησίως: για ορφανά και από τους δύο γονείς, για ανάπηρα παιδιά, για παιδιά εκτός γάμου μη αναγνωρισθέντα και όταν πρόκειται για δικαιούχο της οποίας ο σύζυγος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

-Προσκομίζονται από τον εργοδότη ή υποβάλλονται δια του ταχυδρομείου ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για το επίδομα τρίτου παιδιού (την πρώτη φορά).
-Βεβαίωση εργοδότη ή επίδειξη βιβλιαρίου ενσήμων (για οικοδόμους)
-Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας παιδιών-προστατευόμενων μελών (θεωρημένο από το ΙΚΑ).
-Επίσης, βιβλιάριο ασθενείας συζύγου αν ανήκει σε Ταμείο Ασφάλισης εκτός ΙΚΑ.
-Κοινή δήλωση συζύγων, όταν και οι δυο είναι δικαιούχοι.
-Αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα
Πηγη realnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου