Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕ.Π.Α Σπάρτης


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

12/12/2011

Δαβάκης: πότε θα λειτουργήσει κ. Κουτρουμάνη η υγειονομική επιτροπή
του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη ;

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται σε ότι αφορά την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Σπάρτης, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρείς μήνες έχουν καταργηθεί οι υγειονομικές επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων που έδιναν ποσοστά αναπηρίας και η αρμοδιότητα τους έχει μεταφερθεί αποκλειστικά στα ΚΕΠΑ.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση δεκάδων αιτήσεων για επανεξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ επιτροπή, ακόμη δε και αυτών που είχαν εξεταστεί λίγους μήνες πριν την έναρξη του νέου συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας.
Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη ζητά να πληροφορηθεί πότε επιτέλους θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη, τονίζοντας την ανάγκη κινητοποίησης των κρατικών υπηρεσιών προκειμένου να εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν οι εκκρεμείς αιτήσεις πολιτών προς τα ΚΕΠΑ.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Με το Νόμο 3863/2010, άρθρο 6, θεσμοθετήθηκε η σύσταση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) τα οποία υπάγονται στη Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α).
Σκοπός της δημιουργίας των ΚΕΠΑ είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Δηλαδή από το νεοσύστατο φορέα θα καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας για τις αναπηρικές συντάξεις, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Στο νομό Λακωνίας, στη Σπάρτη, συστάθηκε ΚΕΠΑ το οποίο αντικατέστησε όλες τις υγειονομικές επιτροπές που λειτουργούσαν μέχρι την 31η/8/2011. Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει ήδη δυο μήνες από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, η αρμόδια υγειονομική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος αιτήσεων πολιτών που επιθυμούν να εξεταστούν.
Επιπλέον όπως πληροφορηθήκαμε από τον ΟΓΑ, μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων του φορέα, που εξετάστηκαν από την ΑΥΕ της Σπάρτης λίγο πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2011, παραπέμφθηκαν εκ νέου για επανεξέταση με το καινούργιο σύστημα, εξαναγκάζοντας τους να υποβληθούν για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία επανεξέτασης όπως αυτή.
Είναι επιβεβλημένο να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη, αλλά μέριμνα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου της.
Ας πάψει επιτέλους η Πολιτεία να εξαντλεί τα αποθέματα υπομονής των συνανθρώπων μας που έχουν μεγάλη ανάγκη και προσβλέπουν στη στήριξη που πρέπει να τους παρέχει το κράτος πρόνοιας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
1. Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί η υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ στη Σπάρτη;
2. Ποια μέριμνα υπάρχει από το κράτος, προκειμένου να εξεταστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκκρεμείς αιτήσεις;
3. Για ποιο λόγο αποφασίσθηκε η επανεξέταση ασφαλισμένων του ΟΓΑ από το ΚΕΠΑ τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν εξεταστεί τον Αύγουστο του 2011 από την προηγούμενη ΑΥΕ του ΙΚΑ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου