Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Βοήθεια στο Σπίτι


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

1/12/2011

Και πάλι στη Βουλή το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»…
«Το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι στο σύνολο τους από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας» διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρης Κουκουλόπουλος τον Ερωτώντα Λάκωνα Βουλευτή Θανάση Δαβάκη.
Ο κ. Δαβάκης με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ζητούσε την απρόσκοπτη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζοντας ότι επωφελούνται των υπηρεσιών του χιλιάδες ανήμποροι και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, διεκδικώντας παράλληλα την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι κατά προκλητικό τρόπο παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο.
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Λάκωνα Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο κ. Υφυπουργός, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων εργαζομένων του Προγράμματος από όλη την Ελλάδα αλλά και πολλών πολιτών που είναι επωφελούμενοι των υπηρεσιών του, εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την βιωσιμότητα και τη συνέχιση του Προγράμματος, το χρονικό πλαίσιο καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζομένους αλλά και την εργασιακή προοπτική των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο κ. Δαβάκης κατά την ανάπτυξη της Ερωτήσεως του επισήμανε στον παριστάμενο κ. Υφυπουργό την ιδιαιτερότητα αλλά και την σημασία του «Βοήθεια στο Σπίτι» που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας, γεγονός που αποδεικνύουν τόσο η πολυετής και επιτυχημένη λειτουργία του συγκεκριμένου Προγράμματος αλλά και τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών όπως αυτές που έχουν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Επίσης ο κ. Δαβάκης εξέφρασε την αγανάκτηση αλλά και την αγωνία των εργαζομένων του Προγράμματος οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και εργάζονται ορισμένοι δέκα και πλέον χρόνια, το εργασιακό τους μέλλον παραμένει μετέωρο, εξακολουθώντας να παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν έναν χρόνο.
Ανταπαντώντας ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε το Λάκωνα βουλευτή ότι το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα συνεχιστεί, εκτιμώντας ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν πριν τις Εορτές των Χριστουγέννων: «σήμερα πήραμε την υπογραφή από το αρμόδιο υπουργείο και έχει ξεκινήσει από το πρωί ένας αγώνας δρόμου για να μεταφερθούν οι πιστώσεις την άλλη εβδομάδα στους δήμους, προκειμένου να προβούν στην πληρωμή των εργαζομένων», αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στις καταλήψεις που υπήρχαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε διάφορα υπουργεία, στις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και γενικότερα στις θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.
Ακόμη ο κ. Υφυπουργός απαντώντας σε σχετικό Ερώτημα του κ. Δαβάκη, ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει δύο διαδικασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν αρκετά σύντομα, μέχρι το τέλος του έτους, μέσα από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που εργάζονται σήμερα στις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι», θα μπορέσουν να συνεχίσουν: «η εμπειρία που υπάρχει από προηγούμενη μοριοδότηση στα ΚΕΠ μας δείχνει ότι το 97,2 των εργαζομένων των ΚΕΠ προσελήφθησαν ξανά. Υπήρξε μια αστοχία του 2,8 % προφανώς διότι κάποιοι με ιδιαίτερα σημαντικά προσόντα τους υπερκέρασαν»
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την απάντηση του Υφυπουργού σχετικά με την συνέχιση του Προγράμματος αλλά και την πληρωμή των εργαζομένων σ΄ αυτό, λέγοντας πως το αυτοδιοικητικό παρελθόν και η προηγούμενη εμπειρία του κ. Κουκουλόπουλου σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν εγγύηση για την εξεύρεση λύσης και γενικότερα για την τύχη του Προγράμματος. Όσον αφορά για την τύχη των εργαζομένων σ’ αυτό ανέφερε πως «δεν μπορεί κάποιος «εξωτικός» κατά την νομική έννοια να υπερκεράσει έναν εργαζόμενο επί μια δεκαετία στο Πρόγραμμα, με συνεχείς και αδιάλειπτες συμβάσεις διαθέτοντας τεράστια εμπειρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πετυχημένοι θεσμοί σε ώρες κρίσης πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού. Τέτοιος θεσμός είναι και το Βοήθεια στο Σπίτι και η επιτυχία του οφείλεται στους εργαζομένους του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου