Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Καταβολή ενισχύσεων Λακώνων Βιοκαλλιεργητών


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας


8/12/2011


Δαβάκης: πότε θα πληρωθούν οι Λάκωνες Βιοκαλλιεργητές τις ενισχύσεις του 2010;

Την άμεση καταβολή των ενισχύσεων του 2010 για τους Λάκωνες Βιοκαλλιεργητές ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Όπως τονίζει στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης, οι Λάκωνες Βιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται για το έτος 2010, τη στιγμή που σε άλλους νομούς της χώρας οι βιοκαλλιεργητές έχουν πληρωθεί.
Εξάλλου ο κ. Δαβάκης έχει καταθέσει μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ερώτηση, σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ να προκηρύξει το Μέτρο 2.1.4 των Γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων ασκώντας παράλληλα κριτική για το μεγάλο «κούρεμα» στα ποσά των επιμέρων δράσεων του προαναφερθέντος Μέτρου.
Η ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη έχει ως εξής
Όπως είναι γνωστό η ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα στηρίζεται κυρίως στο μεράκι αλλά και την αφοσίωση των παραγωγών, που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στην συγκεκριμένη μέθοδο καλλιέργειας. Αντίθετα όμως, η βιολογική καλλιέργεια δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από την Πολιτεία.
Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου επικρατεί έντονος και αδυσώπητος ανταγωνισμός στον αγροτικό τομέα, η βιολογική γεωργία θα μπορούσε να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του έλληνα παραγωγού για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και προώθηση των εξαγωγών μας.
Πρόσφατα, με δυο χρόνια καθυστέρησης εκδόθηκε νέα πρόσκληση για τις γεωγοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις ενώ την ίδια στιγμή οι Λάκωνες δικαιούχοι του προγράμματος βιολογικής γεωργίας δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί για το 2010. Αν και κατά καιρούς έχουν γίνει πληρωμές δικαιούχων, έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 140.000.000€ σε άλλους νομούς της χώρας μας, εντούτοις ακόμα οι Λάκωνες βιοκαλλιεργητές περιμένουν τα ποσά που δικαιούνται. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Νομός Λακωνίας είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή βιολογικών προϊόντων στη χώρα.
Σε μια περίοδο έντονων οικονομικών προβλημάτων, που ο αγροτικός κόσμος της χώρας πασχίζει να επιβιώσει, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει

να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση των δικαιούχων, προκειμένου να στηριχθεί εμπράκτως ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που να στηρίζει καθοριστικά την οικονομία της χώρας μας.
Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές του Νομού Λακωνίας οι ενισχύσεις για το 2010;
2. Πότε επιτέλους θα τους καταβληθούν τα ποσά που δικαιούνται;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου