Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κλειστός ο Αρχαιολογικός χώρος στο Γεράκι


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

25/11/2011


Δαβάκης: να ληφθούν άμεσα μέτρα από το ΥΠΠΟΤ για να ανοίξει και πάλι
για τους επισκέπτες ο Αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου.

Κλειστός παραμένει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας, το Κάστρο και οι λοιπές Βυζαντινές Αρχαιότητες του Γερακίου, εξαιτίας της υποστελέχωσης τους σε μόνιμο και εποχιακό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.
Επιπλέον ο κ. Δαβάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κ. Βλαζάκη η οποία τον ενημέρωσε ότι η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ έχει έλθει σε επικοινωνία με την Ε΄ΕΒΑ Σπάρτης προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ώστε να είναι και πάλι επισκέψιμος για το κοινό.
Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :
Με επιστολή του προς την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κ. Βλαζάκη, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου Λακωνίας ενημέρωσε την 1η /11/2011 τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του ΥΠΠΟΤ για ορισμένα ζητήματα που καθιστούν προβληματική την επισκεψιμότητα στον Αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου του Γερακίου.
Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατατάσσει τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου, ως έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους χώρους Βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Λακωνία. Μάλιστα με αλλεπάλληλα έγραφα της προς την κεντρική υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού ζητά τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με μόνιμο προσωπικό φύλαξης, καθότι ο μόνιμος αρχαιοφύλακας έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, ενώ από την 31η Οκτωβρίου 2011 έληξε και η σύμβαση της υπαλλήλου που υπηρετούσε εκεί, με αποτέλεσμα ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου του Γερακίου να μην είναι ανοικτός για τους επισκέπτες.
Ωστόσο παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των Συλλόγων του Γερακίου καθώς και της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το Υπουργείο Πολιτισμού πολλούς μήνες μετά δεν έχει πράξει το παραμικρό για την βελτίωση της εικόνας αλλά και της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου.
Ερωτάται συνεπώς ο κ. Υπουργός :
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για την άμεση στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με εξειδικευμένο μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό, ούτως ώστε και πάλι ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου να καταστεί επισκέψιμος στους πολίτες ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου