Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου Α. Δαβάκη για Νοσηλευτική Σπάρτης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

14/11/2011
Επικοινωνία του Υπ. Παιδείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
για τη Νοσηλευτική Σπάρτης

Με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης καλούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την υπαγωγή του Τμήματος της Νοσηλευτικής Σπάρτης, στον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σχολές Νοσηλευτικής.
Με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της, όπως ζητούν εδώ και καιρό τόσο τα μέλη ΔΕΠ, η Διοίκηση του Τμήματος καθώς και οι απόφοιτοι του.
Στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης επέρριπτε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης από την Ε.Ε του Πανεπιστημιακού τίτλου του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης.
Απαντώντας η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στην Ερώτηση του Λάκωνα βουλευτή, αναφέρει τα εξής:
[…] Η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Παιδείας έχει απευθυνθεί με το υπ. αριθμόν πρωτ. 62634/ΙΑ/2-6-2011 έγγραφο της στον επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικών Προσόντων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας την υπαγωγή του πανεπιστημιακού τίτλου του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης στο Παράρτημα V, της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ που περιλαμβάνει τις αναγνωρισμένες ανώτατες και ανώτερες Σχολές των Ευρωπαϊκών κρατών από τις οποίες αποφοιτούν Νοσηλευτές.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητήθηκε και η συνδρομή της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από την προαναφερθείσα υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της αποσταλούν τα κατάλληλα πρότυπα εντύπων που απαιτούνται για την επίσημη κοινοποίηση νέων τίτλων σπουδών.
Στην απάντηση της η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει επίσης, πως τα ίδια τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να μεριμνούν για την ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας για την αναγνώριση των Ελληνικών τίτλων στην Ε.Ε., εφόσον βεβαίως τίθεται ζήτημα υπαγωγής του τίτλου σπουδών των αποφοίτων τους σε καθεστώς αυτόματης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα άλλωστε και με τα όσα ορίζει η Κοινοτική Οδηγία 36/2005.
Στην περίπτωση της ίδρυσης του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης δεν έγινε η επίσημη ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπ. Παιδείας σχετικά με τον αν το οικείο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η προαναφερθείσα Κοινοτική Οδηγία, προκειμένου να αναγνωρισθεί αυτόματα από την Ε.Ε ο τίτλος εκπαίδευσης που παρέχει.
Στη συνέχεια η κ. Υπουργός διαβεβαιώνει και πάλι το Λάκωνα βουλευτή, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι πτυχιούχοι του Τμήματος δεν κωλύονται να τύχουν επαγγελματικής αναγνώρισης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Μάλιστα με το καθεστώς του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης, λόγω της διοικητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη, εάν υποβληθεί σχετική αίτηση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι υποχρεωμένες να εφοδιάζουν τους πτυχιούχους του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης με βεβαίωση που δηλώνει την υπαγωγή του συγκεκριμένου τμήματος στην Κοινοτική Οδηγία 36/2005.
Τέλος, ο κ. Δαβάκης με αφορμή την απάντηση της κ. Υπουργού για το θέμα αυτό, δήλωσε τα εξής:
Από τον Νοέμβριο του 2010 με παρέμβαση μου στον τότε Υφυπουργό Παιδείας Καθηγητή κ. Πανάρετο ενημέρωσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα που υπάρχει με τον τίτλο σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης, καλώντας άμεσα να επιλυθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας αλλά και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αυτόματη αναγνώριση του Πανεπιστημιακού τίτλου της Νοσηλευτικής Σπάρτης στα κράτη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Περιμένουμε με αγωνία την ολοκλήρωση της συνεργασίας των δύο εμπλεκόμενων με το θέμα υπουργείων Παιδείας και Υγείας, αλλά και την επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καθώς και το κύρος της Νοσηλευτικής Σχολής Σπάρτης, τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Η Νοσηλευτική της Σπάρτης, αποτελεί τη δεύτερη στη χώρα μας Πανεπιστημιακή Σχολή από την οποία αποφοιτούν Νοσηλευτές. Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος, τα εργαστήρια και οι κλινικές στις οποίες εκπαιδεύονται οι φοιτητές του τμήματος αποτελούν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζεται αυτόματα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Πρέπει επιτέλους, η κ. Υπουργός να φροντίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπαχθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής Σπάρτης στις αναγνωρισμένες ευρωπαϊκές σχολές από τις οποίες αποφοιτούν Νοσηλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου