Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Κούνος - Φωτοβολταϊκό - Εξελίξεις


"Αναβολή πήρε, κατά τη 15η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, η συζήτηση επί της Γνωμοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε. στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας.

Επί του συγκεκριμένου θέματος, η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής είχε αποστείλει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο την εξής επιστολή:

Ως Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής θα θέλαμε να ενημερώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το ότι εκτιμούμε ως ελλιπή, ανεπαρκή και ανακριβή την κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε. στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, συμφωνούμε απολύτως με τις ενστάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τους κκ. Ψαρράκη, Μιχαλέττο, Βελιώτη, Τριπόντικα, Λιβανού. Η Μελέτη δεν λαμβάνει υπόψιν το αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου σημείου, αλλά ούτε και πολλά και σημαντικά στοιχεία της ιδιαίτερης και απειλούμενης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής (περιγράφονται αναλυτικά στα κείμενα των ενστάσεων).
Επίσης, στο Κεφάλαιο 3, παράγραφο 3.1 αναφέρεται ότι η πρόσβαση στο έργο εξυπηρετείται από αγροτικό δρόμο πλάτους 2 μέτρων, μέσω της οποίας συνδέεται η περιοχή του έργου με τον οικισμό ‘Κοντραφουριάνικα’. Στοιχείο αναληθές, καθώς αυτό που υπάρχει είναι μόνον μονοπάτι πλάτους εκατοστών το οποίο έχει σημανθεί και ενταχθεί στο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου (Κοντραφουριάνικα – Κουλέντια μέσω ρέματος Κακαγιάννη).
Επειδή:
α) αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται η σύνταξη των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης
β. Επειδή ο Καβομαλιάς αποτελεί εν δυνάμει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (στάδιο σύνταξης και υποβολής μελέτης), αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξεδήλωσε αυτή την πρόθεση στο πρόσφατο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώθηκε στη Μονεμβάσια από τον Σύνδεσμο Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’, το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham και τον Δήμο Μονεμβασίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
ζητούμε να εξεταστεί η αναστολή όλων των αποφάσεων που αφορούν έργα για βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, όπως το συγκεκριμένο μέχρις ότου:

1) Ολοκληρωθούν οι ενέργειες του νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Πελοποννήσου, ό που θα καθορίζονται και θα ορίζονται οι χρήσεις γης

2) Ολοκληρωθούν οι ενέργειες υποβολής και εξέτασης των φακέλων για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας της περιοχής του Καβομαλιά

3) Διορθωθεί η μελέτη σύμφωνα με επισημάνσεις των ενστάσεων επ’ αυτής.
Μετά τιμής
το ΔΣ της ΟΒΣΛΑ
Πηγή Ιστοσελίδα Αγίου Νικολάου Βοιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου