Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Όταν η Άτη * βρίσκει τη Νέμεσις** τότε συναντιούνται με την Τίσις*** και ο ΘΕΟΣ να βάλει το χέρι του!


Της Βασιλικής Κουντουρόγιαννη

*Άτη = θόλωμα του νου, τύφλωση της λογικής που οδηγεί σε εσφαλμένες συμπεριφορές (και που στην περίπτωση αυτή την ηθελημένη καταστροφή του περιβάλλοντος από εμάς
**Νέμεσις = η ιερή οργή και η εκδίκηση (όπως προανέφερα της φύσης, η αρχή του τέλους)
*** Τίσις = η καταλυτική συντριβή και η τιμωρία μας θα είναι η αιματηρή λύτρωση δια του καταποντισμού (μέσο ίσως ενός τσουναμιού).

Τα παραπάνω ίσως σας τρομάζουν αλλά ο Ευστράτιος Δουκάκης ήταν αυτός που τάραξε τα γαλήνια νερά της πλανεμένης νοοτροπίας μας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ στις θαλάσσιες επιστήμες (Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών) σχετικά αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα “espresso” : “Η ακτογραμμή υποχωρεί με μέσο όρο 1,2 μέτρα το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως για κάθε μέτρο παραλίας, χάνουμε πάνω από ένα τετραγωνικό μέτρο παράκτιας ζώνης κατά έτος. Την ίδια ώρα πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι το 2070 θα έχουμε τουλάχιστον 8 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια θα ενταθούν τα φαινόμενα ξηρασίας στην ενδοχώρα, με παράλληλη μείωση των αιγιαλών λόγω της καταβύθισης των ακτών. Το κακό θα είναι διπλό αφού θα έχουμε και τεράστια ερημοποίηση και στην ηπειρωτική χώρα”.
“Τάδε έφη” ο κ. Δουκάκης και η Άτη, η τύφλωση της λογικής που πάνω στο βωμό του πλούτου μας έχει εγκλωβισμένους και πολύ καλά στρατολογημένους μας διαταράσσει και πολύ καλά πράττει την υποκειμενική μας γαλήνη συνειδητοποιώντας ότι σε λίγα χρόνια κι ας ακούγεται σαν ανέκδοτο θα κυκλοφορούμε με καμήλες, και καλά οι Αιγύπτιοι ξέρουν να τις χρησιμοποιούν εμείς να δούμε, αλλά αυτό είναι το εύκολο μέρος του προβλήματος που εδώ για λίγο γελάμε για να μην αρχίσουμε να κλαίμε.
Και το αναφέρω αυτό γιατί από πληθώρες έρευνες που έχουν γίνει και γυρίζοντας τη μηχανή του χρόνου πίσω θα δούμε ουκ ολίγα περιστατικά τσουναμιών στην ίδια μας τη χώρα και δε στον ίδιο μας τον τόπο.
Και για του λόγου το αληθές δέστε και μόνοι σας την υπερθέρμανση του πλανήτη και της επιπτώσεις που έχει σε αυτόν, τις απότομες καιρικές συνθήκες που σχεδόν οι 2 από τις 4 εποχές έχουν χαθεί (Άνοιξη-Φθινόπωρο), οι κυματικές υπόγειες καταιγίδες, οι κακοτεχνίες των λιμενικών έργων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διάβρωση των ακτών από τις συνεχόμενες ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που στα επόμενα 100 χρόνια η Ελλάδα θα έχει μια διαφορετική εικόνα στο χάρτη.
Ένα χειρότερο σενάριο μας δίνει με απτές αποδείξεις ο Κώστας Συνολάκης.
“Το 2002 οι μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (ΙΡCC) έδειχναν ότι η στάθμη των υδάτων θα ανέβει από μισό έως ένα μέτρο σε βάθος 100 χρόνων. Αυτήν την στιγμή που μιλάμε οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν αναθεωρηθεί και δίνουν αύξηση της στάθμης από 0.90 έως 2 μέτρα μέχρι το 2100, σενάριο ακόμη πιο εφιαλτικό” λέει στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Στην προαναφερόμενη εφημερίδα επίσης υπάρχει άρθρο που μας ενημερώνει και για τις περιοχές που θα πληγούν από τσουνάμι λόγω των μεγάλων υποβρύχιων ρηγμάτων και πιθανών ασταθών πρανών που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να χαρακτηριστούν ως τσουναμογενείς.
Και ναι ήμαστε ανάμεσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πως να μην ήμαστε άλλωστε;
Το 62 μ.Χ. Στην νότια Ν. Κρήτη έζησαν το χειρότερο τους εφιάλτη όταν πλήγηκαν από τσουνάμι.
Το 365 π.Χ. Συνέβη το ίδιο στην Κρήτη.
Το 1866 μ.Χ. Στα Κύθηρα.
Το 1629 τσουνάμι χτύπησε τα Κύθηρα.
Και ας μην λησμονούμε την αναφορά του Φωκ. Νέγρη που αποδίδει την καταβύθιση του τμήματος της αρχαίας πόλης Σίδη (που σήμερα βλέπουμε τα αρχαία ερείπια αυτής, μέσα και έξω από τη θάλασσα στην περιοχή Παυλοπέτρη ) .
Φωκ. Νέγρης : “Στην Πελοπόννησο η κατάκλυσι είναι βραδεία και λανθάνουσα, συνεχής όμως. Η θάλασσα από ρωμαϊκής εποχής ανυψώθη κατά ποσόν ανώτερον των 2,60 μέτρ. Ενώ ήτο ταπεινότερα επροχώρησε πρός την ξηράν και την εκάλυψε. Ουδαμού δε τούτο παρουσιάζεται τόσον ευκρινές όσον παρά τη Ελαφονήσω και τας Βοίας, όπου τοίχοι κατασκευασμένοι με λίθους κοινούς ευρίσκονται εν μέρει εντός της θάλασσης, ενώ βεβαίως εκτίσθησαν άνωθεν αυτής επί της ξηράς. Η τόση ανύψωσις της στάθμης της θάλασσας αναμφιβόλως δεν ήτο παρά να επιφέρη και αλλοίωσιν μεγάλην του σχήματος των ακτών”.
Ενώ οι αρχαιολόγοι Vace και Hasluck έχουν αντίθετη γνώμη.
Πιστεύουν πως ο πορθμός σχηματίστηκε, όπως και στην Μονεμβάσια και στο Επιδήλιον, έπειτα από τον φοβερό σεισμό του 375 μ.Χ.
Από τα ιστορικά αρχεία των Βυζαντινών Χρόνων έχουν την παρακάτω καταγραφή που αναφέρετε στο σεισμό αυτό : “Το 375 μ.Χ. εδοκιμάσθη από τον επισυμβάντα φοβερόν σεισμόν, που συγκλόνισε τα παράλια της Λακωνικής. Από τους φρικώδεις κραδασμούς του Εγκέλαδου τμήμα της πόλεως εβυθίσθη και εσκεπάσθη από τα ύδατα της θαλάσσης. Εις μικράν απόστασιν από της ξηράς, εις την θέσιν “Πλάκα”, όταν η θάλασσα είναι ακύμαντος, παρατηρούνται εις τον βυθόν αρχαία ερείπια”.
Η Λακωνία δε ονομαζόταν εύσειστος και καιετάεσσα από του καιετού (χάσματος) που υπάρχει.
Λάβετε υπόψιν και τις παρακάτω σεισμικές δονήσεις στην περιοχή μας.
Το 217 μ.Χ. Σύμφωνα με τον Κορονέλλη, ο σεισμός κατέστρεψε ένα μεγάλος μέρος της Κρήτης και επηρέασε σημαντικά και τη δική μας περιοχή.
Το 375 μ.Χ. 8,3 Ρίχτερ Νότια Λακωνία.
Το 1246 σεισμός κατεδαφίζει τα τείχη της πόλης των Χανίων.
Το 1508 προ του σεισμού προηγήθηκε βοή. Στο Ηράκλειο μεγάλες καταστροφές, 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
11 Αυγούστου 1903 9,7 Ρίχτερ στα Μητάτα Κυθήρων με αποτέλεσμα να γίνει καθίζηση του εδάφους.
24 Οκτωμβρίου 1903 μετασεισμός μετρίου μεγέθους.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο Εγκέλαδος ο αρχηγός των Τιτάνων γιος του Τάρταρου και της Γης που το όνομά του προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων (έγκειμαι- λας) και υποδηλώνει τον εγκατεστημένο στα πετρώματα, στο φλοιό της Γης, που φονεύθηκε από κεραυνό του Δία,(αυτή είναι η μία εκδοχή) αναταράσσετε μέσα στον τάφο του και αναστενάζει, προκαλώντας εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς και που σήμερα το όνομα αυτό είναι συνώνυμο του τόξου έχει τα “κέφια” τρομοκρατώντας μας και παίζοντας με την αγωνία μας σε όλον τον πλανήτη.
Δεδομένων των γεγονότων και των παραμέτρων αυτών, ίσως πρέπει να αλλάξουμε τους κεκτημένους κανόνες τους οποίους εμείς στη φύση ορίσαμε, και που από ότι βλέπω η αποχώρηση μας από τον επίγειο Παράδεισο θα οφείλετε σε εμάς και μόνο σε εμάς, έχοντας υπόψιν ότι τώρα γνωρίζουμε και τι είναι τόξο, και τι είναι τάφρος, και τι είναι οπισθόταφρος κι εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτη ως “αφελείς” τοξότες που βάζουμε σαν στόχο τη παραμονή μας εδώ και των άλλων πλασμάτων. Ποιοι εμείς το πιο εξελιγμένο είδος, ένα είδος με εξελιγμένο εγκέφαλο που σκέφτεται, ενεργή, επεξεργάζεται, δημιουργεί και ταυτοχρόνως καταστρέφει!
Στην Ιαπωνία ζουν ένα κοσμικοτραγικό γεγονός αθλιότητας αν και γνώριζαν.
Η Ελληνική Τάφρο Ελληνικό Νησιωτικό Τόξο Οπισθοταφρική Λεκάνη του Κρητικού Πελάγους είναι η επίσημη ορολογία στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για την περιοχή μας.
Ένα ενεργό τόξο που αποτελείται από μια σειρά διαδοχικών νησιών όπως η Ρόδος, η Κρήτη, τα Κύθηρα και από την Πελοπόννησο.
Τοποθετείται παράλληλα ως προς την τάφρο και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Το τόξο αυτό δημιουργείται από την παραμόρφωση και ανύψωση πετρωμάτων (κυρίως ιζηματογενών) του περιθωρίου της Ευρασιατικής πλάκας και περιλαμβάνει πολύ παραμορφωμένα πετρώματα της Αλπικής πτύχωσης.
Ευτυχώς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης κάνει σαφές με αφορμή τον σεισμό στην Ιαπωνία ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει από ένα τέτοιο φαινόμενο, αφού στον ελληνικό χώρο οι ισχυροί σεισμοί δεν μπορούν να προκαλέσουν τσουνάνι.
Διερωτώμαι εγώ τώρα η αδαής και το 1629 πως χτυπήθηκαν τα Κύθηρα και γιατί;
Και γιατί ο Ευστράτιος Δουκάκης αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα μιλήσει για: “Κλιματική αλλαγή και τσουνάμι Ελληνική Πραγματικότητα” καθώς επίσης ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα μιλήσει για: “Τσουνάμι στην Ελλάδα, Αντιμετώπιση του Κινδύνου: Τι πρέπει να αλλάξει στον πολιτικό σχεδιασμό και στην πολιτική προστασία.
Θα συζητηθούν επίσης τα θέματα:
• Ιστορικά στοιχεία από τσουνάμι στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
• Κίνδυνοι παλιρροϊκών κυμάτων από φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή.
• Τα μαθήματα από την Ινδονησία (2004) και την Ιαπωνία (2011).
• Μέτρα προστασίας, συστήματα προειδοποίησης, πολιτικός σχεδιασμός και ο ρόλος της πολιτικής προστασίας σχετικά με τα παλιρροϊκά κύματα / τσουνάμι.

Εμείς δεν πρέπει να είμαστε εκεί και να ενημερωθούμε σύμφωνα πάντα λέγω εγώ με τα ιστορικά μας δεδομένα;
Να δώσω ένα τηλέφωνο επικοινωνίας: κ. Ν. Χρυσόγελος 6936672882
Πριν φτάσουμε στο σημείο να ψάλωμεν το:
“ΣΩΣΩΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟ ΛΑΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΣΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΝ ΣΟΥ!”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου