Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ουδέν σχόλιον


Πότε έγινε ο Μυστικός Δείπνος;
Η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είθισται να «προσφέρεται» για... αποκαλύψεις ή νέες θεωρίες που αφορούν τη ζωή του Θεανθρώπου στη Γη.
Φέτος, αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαλύψει τα καρφιά της σταύρωσης του Ιησού Χριστού, ενώ καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υπολόγισε με... μαθηματική ακρίβεια ότι ο Μυστικός Δείπνος πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου του έτους 33 μ.Χ. Και μάλιστα ημέρα Τετάρτη και όχι Πέμπτη όπως υποστηρίζουν τα εκκλησιαστικά κείμενα. Υποστήριξε δε ότι το Πάσχα θα μπορούσε πλέον να εορτάζεται «σταθερά» την 1η Κυριακή του Απριλίου...
Ο Μυστικός Δείπνος έγινε Μεγάλη Τετάρτη;
Την 1η Απριλίου του έτους 33 Μ.Χ. και ημέρα Τετάρτη έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος.Για χιλιάδες χρόνια, οι απανταχού χριστιανοί γιορτάζουν την Μεγάλη Πέμπτη ως την ημέρα που έγινε ο Μυστικός Δείπνος, τότε που σύμφωνα με τη θρησκεία ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού και τον οδήγησε στη σταύρωσή του την επομένη. Σήμερα, μαζί με την έναρξη της Μεγάλης εβδομάδας, μια νέα έρευνα ήρθε στο φως, σύμφωνα με την οποία ο Μυστικός Δείπνος έγινε 24 ώρες νωρίτερα!Ο καθηγητής Colin Humphreys από το πανεπιστήμιο του Cambridge, μόλις πρόσφατα κατέληξε στην διαπίστωση ότι το τελευταίο δείπνου του Ιησού έγινε την Μεγάλη Τετάρτη και όχι την Μεγάλη Πέμπτη, δηλαδή δυο ημέρες πριν τη σταύρωση! Όπως ισχυρίζεται, τα ευρήματά του, που αναμένεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, ίσως βοηθήσουν στο να οριστεί μια σταθερή ημερομηνία για το Πάσχα.
Στο βιβλίο του με τίτλο «The Mystery Of The Last Supper» ο καθηγητής βασίζεται σε έναν συνδυασμό Βιβλικών, ιστορικών και αστρονομικών αναλύσεων για να προσδιορίσει την ακριβή ημέρα, του Μυστικού Δείπνου. Το εν λόγω θέμα βασανίζει για χρόνια του ερευνητές, καθώς σύμφωνα με τον Ματθαίο, τον Μάρκο και τον Λουκά το δείπνο έγινε με την έναρξη της Εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ιωάννη πριν.
Τα συμπεράσματα του Humphreys συμπίπτουν με εκείνα του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, καθώς όπως υποστηρίζει, ο Ιωάννης χρησιμοποιούσε διαφορετικό ημερολόγιο από τους υπολοίπους. «Αν χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη σε συνδυασμό με τα Ευαγγέλια, θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει καμία συνάφεια» λέει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον Humphreys, ο Ιησούς χρησιμοποιούσε το παλιό ιουδαϊκό ημερολόγιο, σε αντίθεση με το σεληνιακό που χρησιμοποιούσαν από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα.
Τέλος, ο Humphreys καταλήγει στην ακριβή ημέρα που έγιναν τα γεγονότα. Όπως εξηγεί, σύμφωνα με την έρευνα, η σταύρωση έγινε στις 3 Απριλίου, άρα το Άγιο Πάσχα θα έπρεπε γιορτάζεται στις 5 Απριλίου κάθε χρόνο...
protothema.gr

Ο Μυστικός Δείπνος έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη;
Αρχαίο ημερολόγιο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα
Δύο χιλιάδες χρόνια μετά την ανάσταση του Θεανθρώπου οι ιστορικοί εξακολουθούν να ερίζουν για το αν τα γεγονότα που οδήγησαν στο Θείο Πάθος συνέβησαν με τη σειρά που τα γνωρίζουμε.

Ο βρετανός καθηγητής του Κέμπριτζ, σερ Κόλιν Χάμφρεϊς, έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς υποστηρίζει ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε Τετάρτη (και όχι τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως γνωρίζουμε) της 1ης Απριλίου του 33 μ.Χ.

Στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά αναφέρεται ότι ο Μυστικός Δείπνος συμπίμπτει με το εβραϊκό Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ιωάννη ο Χριστός και οι μαθητές του συνέφαγαν μία μέρα νωρίτερα.

Ο καθηγητής αποδίδει τη διαφορά του χρονικού προσδιορισμού μεταξύ των Ευαγγελιστών στο γεγονός ότι ο Ιωάννης χρησιμοποίησε το επίσημο Εβραϊκό ημερολόγιο της εποχής, ενώ οι άλλοι τρεις ένα αρχαιότερο σεληνιακό ημερολόγιο το οποίο χρονολογείτο από την εποχή του Μωυσή και το χρησιμοποιούσαν κυρίως αγρότες.

Η ανακάλυψη ενός τέτοιου ημερολογίου έγινε πρόσφατα στη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ, δίνοντας την ευκαιρία στον Χάμφρεϊς να προσδιορίσει με βάση αυτό ποια ημερομηνία είχε πέσει το Εβραϊκό Πάσχα, το έτος της Σταύρωσης και επομένως να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημερομηνία του Μυστικού Δείπνου.

«Ό,τι και να πιστεύει κανείς για τα Ευαγγέλια, οι εβραίοι δεν θα μπέρδευαν ποτέ το γεύμα του Πάσχα με ένα οποιοδήποτε άλλο γεύμα γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί ευαγγέλια αντιφάσκουν» δήλωσε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ακόμα ότι βάσει αυτής της θεωρίας το Πάσχα θα μπορούσε πλέον να εορτάζεται σταθερά την την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Ο Μυστικός Δείπνος έγινε τελικά Τετάρτη» ισχυρίζεται Βρετανός πανεπιστημιακός
Μια διαφορετική άποψη και μια εντελώς νέα οπτική στην εορτή του Πάσχα δίνει ο Βρετανός καθηγητής του Κέμπριτζ, σερ Κόλιν Χάμφρεϊς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε Τετάρτη. Ο ίδιος επικαλείται την αστρονομία, Ιερά Κείμενα και ένα αρχαίο εβραϊκό ημερολόγιο.
Στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά αναφέρεται ότι ο Μυστικός Δείπνος συμπίμπτει με το εβραϊκό Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ιωάννη ο Χριστός και οι μαθητές του συνέφαγαν μία μέρα νωρίτερα.
Όπως αναφέρεται στο BBC, το ζήτημα που προκύπτει από τα γραφόμενα των τριών πρώτων είναι ότι δεν μπορεί από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή να έλαβαν χώρα τα γεγονότα της σύλληψης και της δίκης του Ιησού.
Αλλες ενστάσεις αφορούν το γεγονός ότι ιουδαϊκό δικαστήριο δεν συνεδρίαζε νύχτα.

«Ό,τι και να πιστεύει κανείς για τα Ευαγγέλια, οι εβραίοι δεν θα μπέρδευαν ποτέ το γεύμα του Πάσχα με ένα οποιοδήποτε άλλο γεύμα γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί ευαγγέλια αντιφάσκουν» δήλωσε ο καθηγητής.

Κατά τον ίδιο, ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς χρησιμοποίησαν ένα παλαιότερο εβραϊκό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείτο ήδη από τους Αιγύπτιους την εποχή του Μωυσή.

«Ο Ιωάννης είχε δίκιο που έλεγε ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του συνέφαγαν μία μέρα πριν το Πάσχα. Όμως ο Ιησούς και οι μαθητές του χρησιμοποιούσαν έναν παλαιότερο ημερολόγιο».

Σύμφωνα με αυτό το ημερολόγιο, ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα την Τετάρτη 1η Απριλίου του 33 μ.Χ.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ακόμα ότι βάσει αυτής της θεωρίας το Πάσχα θα μπορούσε πλέον να εορτάζεται σταθερά την πρώτη Κυριακή του Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου