ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Το πρόγραμμα Διαύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, την διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Είναι κάτι εντελώς νέο? Δε νομίζω.......
Ας ανατρέξουμε πίσω στο παρελθόν.
Έτος 1833:
Στις 16 Φεβρουαρίου .
Επί βασιλείας Όθωνα, δημοσιεύεται στην τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο,το πρώτο φύλλο εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Γραμμένο στα ελληνικά και τα γερμανικά, η εφημερίδα ξεκινά με διάγγελμα της αντιβασιλείας προς τον ελληνικό λαό.
Σε αυτό γίνεται αναφορά τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στην ¨εσωτερική διχόνοια¨ που εκδηλώθηκε ¨δια του πλέον βδελυρού εγωϊσμου¨ .
Και καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση όλων των σημαντικών αποφάσεων του κράτους.
“ Όλοι οι φέροντες την ημητέραν υπογραφήν νόμοι και διατάγματα, όλαι αι οι δημοσιότητος χρήζουσαι διατάξεις και διακηρύξεις των ημετέρων υπουργείων, έτι δε αι περί παραιτήσεων ειδοποίησης, θέλουν δημοσιεύεσθαι του λοιπού δια μιας επισήμου εφημερίδος, ή τις θέλει φέρει το όνομα εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας....” αναφέρει η πρώτη εφαρμογή της “Διαύγειας”.
Στη δική μας εποχή, τη “Νέα Εποχή” όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι η “Διαύγεια” θα εφαρμόζεται μέσω της ιστοσελίδας et. diavgia,gov. gr.
Με απλά λόγια ο Υπουργός Εσωτερικών, υποχρεώνει όλους τους φορείς του Δημοσίου να αναρτούν όλες τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο τάχιστα και σε περίπτωση που δεν το πράξουν σταδιακά από την 1η Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις.
Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό αριθμό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί. Και κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση από ένα σημείο, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Από τις 15/3/2011 θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το σύστημα δημοσίευσης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (πχ. Ανάρτηση σε κοινοτικό κατάστημα, δημοσίευση στον τύπο.)
Ήδη έχουν ξεκινήσει έντονες αντιδράσεις από διάφορες υπηρεσίες για το κατά πόσο ορθή είναι αυτή η διαχείριση της δημόσιας διοίκησης και ο σχεδιασμός της.
Το Τ.Υ.Δ.Κ. Αθηνών (Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων) των σημερινών περιφερειών σε επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Ραγκούση ζητά διευκρινίσεις.
Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
“Κύριε υπουργέ,
Εφόσον ένας από τους βασικούς στόχους του Καλλικράτη, είναι η ορθή διαχείριση της δημόσιας διοίκησης και ο σχεδιασμός, της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών με βάση τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται, γιατί δεν συμβαίνει αυτό και με τις ΤΥΔΚ των σημερινών κρατικών περιφερειών,
οι οποίες καταργούνται και οι υπάλληλοι του μετατάσσονται υποχρεωτικά στους Δήμους, ενώ δεν προβλέπεται από τον Καλλικράτη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους?”
Βλέπετε τα τελευταία χρόνια μετά τα συχνότατα σκάνδαλα χρηματισμού που έρχονται στην επιφάνεια, η Ελλάδα μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο μετά τη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για τη δημιουργία και την εφαρμογή του διαδικτυακού ελέγχου, προς απόρριψη και κατεδάφιση των παλαιοτέρων συστημάτων.
Πρωταρχικός παράγοντας για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας γόνιμης σκέψεις είναι ο παρασιτισμός που οδήγησε τη χώρα στην παρακμή σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.
Όσο για την ανοχή που λειτούργησε σαν ασφαλιστική δικλείδα για πολλούς, και για τη κάθε αδικία που γινόταν και που επικρατούσε σιγή ιχθύος, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι!
Τώρα στο ερώτημα που τίθεται για το αν το μέτρο αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα θα το δούμε στο εγγύς μέλλον.
Ή θα υπάρξει ένα ακόμα κύμα αμφισβήτησης που θα οδηγήσει σε άλλες πιο δραστικές αν υπάρχουν λύσεις.
Γιατί όπως έχει πει και ο Μπέρξον: “ Το μέλλον ενός λαού είναι αβέβαιο, επειδή ακριβώς εξαρτάτε από τον ίδιο”.
Κατά πόσο τώρα ένα κεκτημένο καθεστώς μπορεί να αλλάξει, όταν ο λαός ήταν και παραμένει ανοχικός σε βαθμό κακουργήματος οδηγώντας τον πάντα σε δυσάρεστες προοπτικές , ο χρόνος θα δείξει.
Ίσως ο άνθρωπος σε αυτό πλέον το επίπεδο τεχνολογίας και εξέλιξης βρίσκεται στην πορεία από τον παρασιτισμό προς την Ελευθερία!!!
Κουντουρόγιαννη Βασιλική
Ελαφόνησος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου