Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ισότιμη μεταχείριση των Λακώνων εσπεριδοπαραγωγών


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

16/11/2011

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

Την ισότιμη μεταχείριση των Λακώνων εσπεριδοπαραγωγών από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με τη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των ετών 2008 και 2009, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.
Η Ερώτηση του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:
Έντονα είναι τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες που διατυπώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους Λάκωνες παραγωγούς εσπεριδοειδών, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντική απώλεια στο εισόδημα τους εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν από τους παγετούς του προηγούμενου και τους τρέχοντος έτους.
Δυστυχώς οι αποζημιώσεις που πρόσφατα έλαβαν από τον ΕΛΓΑ ήταν κατά πολύ μειωμένες, με αποτέλεσμα να μην αναπληρώνεται η απώλεια του εισοδήματός τους.
Στις εξελίξεις αυτές έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των εσπεριδοειδών για τα έτη 2008 και 2009, θέμα που είχε τεθεί στον κ.Υπουργό σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2011 στο Γραφείο του, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων του Νομού μας. Στη συνάντηση αυτή ο κ.Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων προκειμένου να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί.
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε τελικά θα πληρωθούν οι δικαιούχοι, αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε και προγραμματισμός για την πληρωμή μέσα στο 2011. Συνεπώς, διάχυτη είναι η άποψη που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της περιοχής πως τα χρήματα αυτά έχουν χαθεί.
Δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από εθνικές πιστώσεις και με την ευκαιρία της σύνταξης του καινούργιου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ζητάμε να γίνει πρόβλεψη για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλιών, ώστε εφόσον δεν καταστεί εφικτή η πληρωμή των ενισχύσεων στο τρέχον έτος, να καταστεί δυνατή στο επόμενο.
Οι Λάκωνες παραγωγοί απλώς ζητούν αυτό που δικαιούνται: την ισότιμη μεταχείριση τους με παραγωγούς άλλων περιοχών και άλλων αγροτικών προϊόντων που λαμβάνουν κανονικά και εγκαίρως τις δικαιούμενες ενισχύσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

Πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του συνδεδεμένου καθεστώτος στον τομέα των εσπεριδοειδών για τα έτη 2008 και 2009 στους παραγωγούς του Νομού Λακωνίας;




Ο ερωτών Βουλευτής


Θανάσης Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου