Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου ερώτησης για την Αλιεία


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

31/10/2011

Ο Βουλευτής του Νομού Λακωνίας, κ.Θανάσης Δαβάκης συνυπέγραψε με συναδέλφους του Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετική με την απαξίωση και την εγκατάλειψη της αλιείας.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 96/2010 και του Π.Δ. 127/2010, όλες οι υπηρεσίες του τομέα αλιείας (Γενική Δ/νση Αλιείας, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨Αλιεία¨(ΕΠΑΛ), Ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες αλιείας, ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε.) μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο νεοσύστατο Υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ).
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 65/2011, το ΥΘΥΝΑΛ συγχωνεύτηκε με το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό έγιναν για τη στήριξη του σημαντικού αυτού κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας, η ελληνική αλιεία εδώ και δύο χρόνια έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη της!!!
Μέχρι σήμερα μεταξύ όλων των άλλων τραγελαφικών καταστάσεων δεν έχουν οριστεί εδώ και 2 χρόνια, προϊστάμενοι σε τρείς βασικές δομές: α) στη Γενική Δ/νση Αλιείας, β) στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑΛ, γ) στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων του ΕΠΑΛ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι υποθέσεις που αφορούν βασικές ανάγκες του κλάδου και υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε. σε θέματα αλιείας να παραμένουν στάσιμες με κίνδυνο η χώρα να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους και να της επιβληθούν βαριά πρόστιμα από την αρμόδια επιτροπή.
Επειδή η χώρα μας με τις 16.500 χιλιόμετρα ακτών (οι μεγαλύτερες στη Ευρώπη), τα 2.000 νησιά, διατηρεί ένα στόλο 18.000 περίπου επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών με αποτέλεσμα να διατηρείται ο κοινωνικός ιστός στις απομακρυσμένες, μειονεκτικές, παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές και να εξυπηρετούνται σημαντικές κοινωνικές και εθνικές ανάγκες.
Επειδή οι υδατοκαλλιέργειες μεσογειακών ειδών (τσιπούρα, λαυράκι κ.α.) είναι οι πρώτες στην Ε.Ε. ξεπερνώντας τους 130.000 tn παραγωγής με κύριο εξαγωγικό χαρακτήρα (πάνω από 80%).
Επειδή υπάρχει κίνδυνος για φέτος να χαθούν πάνω από 30 εκ € με αποκλειστικά πολιτικές ευθύνες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1. Για πόσο ακόμη θα αδιαφορεί και θα απαξιώνει αυτόν τον τόσο νευραλγικό κλάδο του πρωτογενή μας τομέα;
2. Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θ’ ασχοληθεί με την αλιεία, επιλέγοντας τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο κλάδος και να μη χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι και να μην επιβληθούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
3. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η επιστροφή του τομέα της αλιείας στο φυσικό του χώρο, δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου