Τα Νέα της Ελαφόνησου του μικρό νησιού που βρίσκεται στον Λακωνικό κόλπο .Είναι δεκτά όλα τα νέα , οι αγωνίες , τα παράπονα και οι παρατηρήσεις σας που αφορούν το νησί μας . Τα άρθρα σας πρέπει να μην θίγουν την προσωπικότητα του ανθρώπου και να έχουν σαν σκοπό την ανάδειξη του πολύτιμου νησιού μας .Τέλος σκοπός μας είναι η προστασία αυτού του τόσο μικρού τόπου από την μόλυνση και την καταστροφή - Αποστολή στο email: elafonisi_net@hotmail.com
Σάββατο 30 Απριλίου 2011
Στο top5 των τουριστικών προτιμήσεων τα ελληνικά νησιά
Μια σημαντική διάκριση πέτυχε η Ελλάδα, μετά τη δημοσιοποίηση των καλύτερων παραθαλάσσιων προορισμών από το site Tripadvisor.com, το οποίο αποτελεί … τον νούμερο ένα τουριστικό οδηγό παγκοσμίως.
Η χώρα μας, έχει καταφέρει να εκπροσωπείται από 4 νησιά, στις πρώτες 5 θέσεις που προτείνει το Site. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση είναι η Νίκαια της Γαλλίας, ενώ Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κρήτη και Μύκονος ακολουθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιγραφές του site για τα νερά που θα συναντήσουν στις Ελληνικές παραλίες οι επισκέπτες, είναι άκρως κολακευτικές, με τα «γαλάζια νερά» και τις χρυσαφένιες άμμους να έχουν την τιμητική τους…
Πηγή newsbomb
Ποιές είναι οι “απειλές” του ελληνικού τουρισμού;
Οι προβλέψεις μοιάζουν… αισιόδοξες για τη φετινή τουριστική κίνηση, στην οποία η κυβέρνηση βασίζει τις ελπίδες της για συγκέντρωση εσόδων. … Κι όμως…αν και οι κρατήσεις…
…από την Ευρώπη -και μάλιστα από τη Γερμανία και τις Βαλκανικές χώρες- έχουν σημάδια ανάκαμψης, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Αμερική. Η συνεχής πτώση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αύξηση τιμής αεροπορικών εισιτηρίων λόγω άνοδο καυσίμων, κάνει «απαγορευτική» την επίσκεψη των Ομογενών αλλά και των Αμερικανών το καλοκαίρι στην Ελλάδα.
Το χαμηλό τριών ετών που βρίσκεται σήμερα το δολάριο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τους επενδυτές αλλά και τους πολίτες των ΗΠΑ που αναμένεται να επιλέξουν προορισμούς που έχουν κοινό νόμισμα.
Δεν είναι άλλωσε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι δολάριο επέστρεψε στα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου του 2008, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει υποχωρήσει κατά 1,4%, οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις από τις 22 Ιανουαρίου.
Από την πτώση του δολαρίου, χάνει…Αμερικανούς τουρίστες η Ελλάδα
Οπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, » ο τουρισμός συνιστά το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας και απασχολεί το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της. Ένα αδύναμο δολάριο θα οδηγούσε ενδεχομένως τους τουρίστες να προτιμήσουν τις ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας».
Την ίδια στιγμή, το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι «ανασφάλιστο», αποτελεί ακόμα μια απειλή για τον ελληνικό τουρισμό, αφού εργαζόμενοι στον κλάδο απειλούν με απεργίες μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, κάνουν λόγο για εκτιμήσεις αύξησης της φετινής τουριστικής κίνησης με συναντήσεις τους τόσο με ομολόγους τους αλλά και εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρώπη και στην Κίνα.
Η αλήθεια είναι πως οι ελπίδες για ανάκαμψη έχουν πέσει περισσότερο στον τομέα της κρουαζιέρας, που οι πρώτοι οιωνοί είναι καλοί.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατα στοιχεία του ΟΠΑΠ , η αύξηση της επιβατικής κίνησης στην κρουαζιέρα, είχε κατά το πρώτο 9μηνο του 2010 από το Λιμάνι του Πειραιά.
Ας ελπίζουμε πως οι εκτιμήσεις περί αύξησης της τουριστικής κίνησης θα επιβεβαιωθούν και ότι οι ξενοδόχοι θα ρίξουν τις υπερβολικά υψηλές τιμές προηγούμενων χρόνων και το σημαντικότερο θα έχουν βελτιώσει επιτέλους τις υπηρεσίες τους για τις οποίες κάθε χρόνο γίνονται καταγγελίες τόσο από Ελληνες όσο κι από ξένους τουρίστες.
Πηγή newscode
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
Παράταση ΟΓΑ
Μέχρι και τις 13 Μαΐου παρατείνεται από τον ΟΓΑ η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων που δεν πρόλαβε να απογραφεί μέχρι σήμερα.
Ο ΟΓΑ καλεί όσους δεν έχουν απογραφεί να το πράξουν άμεσα, καταθέτοντας το "Απογραφικό Δελτίο" που τους έχει σταλεί στο Κατάστημα της Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται το επίδομα τους, διότι η καταβολή των επιδομάτων τους για το Γ΄ Δίμηνο 2011 (πληρωμή επιδομάτων το μήνα Ιούνιο 2011) θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ.
Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου, ο δικαιούχος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του:
α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα, ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, κατά περίπτωση.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. Αν δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον νέο τρόπο πληρωμής και την διαδικασία της απογραφής ο δικαιούχος μπορεί να απευθυνθεί:
- στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ της περιοχής του
- στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Περ/κά Υποκ/τα του ΟΓΑ
- στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr).
Αντιπυρική περίοδος
Από 1η Μαίου μέχρι 31 Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος…
Τον κανονισμό που ρυθμίζει τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις υπέγραψε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιπυρική περίοδο. Βάσει του κανονισμού αυτού που προσυπογράφει και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Χρήστος Ψυχογιός, προβλέπεται η απαγόρευση καύσης κλαδιών και χόρτων σε αγροτικές εκτάσεις από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επίσης απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας η χρήση πυρός κατά την ίδια περίοδο σε δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.
ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Γλαράκου)
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
5 κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο σήμερα με 6.500 επιβάτες
Συνωστισμός σήμερα στο λιμάνι του Κατάκολου με τον κατάπλου 5 κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν 6.500 επιβάτες και πληρωμάτα.Παρά τον... χειμωνιάτικο καιρό,η ''άνοιξη'' στο λιμάνι συνεχίζεραι καθιστώντας το,ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα. Σήμερα κατέπλευσαν τα: ASTOR, ORIENT QUEEN, PRISENDAM, AZAMARA JOURNEY & ZENITH.
Πηγή tromaktiko
Η Μεσσηνία στο επίκεντρο του Τουρισμού.. Μεγάλο deal με Ρώσους
Στη Μεσσηνία βρίσκονται από χθες 370 Ρώσοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι συμμετέχουν σε συνέδριο για...
την ανάπτυξη του Τουρισμού και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξάγεται στην Costa Navarino. Οι εντυπώσεις τους είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς φέρονται ενθουσιασμένοι από τους προορισμούς του νομού, εν όψει της έναρξης του αεροπορικού δρομολογίου που θα συνδέει την Καλαμάτα με τη Μόσχα από 27 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Οι δημοσιογράφοι και οι πράκτορες, έφθασαν αεροπορικώς -με δύο πτήσεις τσάρτερ της Αegean Airlines- και οδικώς από την Αθήνα και θα φιλοξενηθούν μέχρι την Πρωτομαγιά στην Costa Navarino, στο Ρωμανού και στο Sunrise Villlage Beach Hotel στο Πεταλίδι. Στο σημερινό συνέδριο, συμμετείχαν και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, να αναφέρεται στη διαχρονικά, καλή σχέση των δύο χωρών και τις όποιες προοπτικές συνεργασίας τους αλλά και ότι η περιφέρεια έχει και άλλο πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης της Πελοποννήσου από αυτό που έχει το κράτος προκειμένου να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα. Χθες μια ομάδα πρακτόρων επισκέφτηκε και την Τριφυλία και συναντήθηκε με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια και την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Γεωργία Χριστοδούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη πρωτοβουλία ανήκει στον εκπρόσωπο του γραφείου “Ambotis Tours” Γιώργο Ακριτίδη και παρευρέθηκαν εκτός των άλλων ο κ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος(ΤΕΜΕΣ) και ο κ Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES) που και οι δύο δήλωσαν ότι η Μεσσηνία αναβαθμίζεται και πιστεύουν ότι θα γίνει τελικά τόπος προορισμού και για τους Ρώσους πολίτες.
Πηγή www.report24.gr
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Γενική Συνέλευση Δήμου Ελαφονήσου Απρίλιος 2011
Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε ο Δήμος Ελαφονήσου την Τρίτη 26 Απριλίου 2011 στην καφετέρια του Γιάννη Αρώνη στις 7:30 μ.μ προς ενημέρωση των δημοτών για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο και τους Δημότες του . Επίσης οι Δημότες ενημερώθηκαν και για τα προγράμματα ανάπτυξης και τουρισμού που έχουν βγει και θα τους βοηθήσουν.
Βαφτίσια στην Ελαφόνησο
Κότερο προσάραξε στην Ελαφόνησο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών
Την Τρίτη 26 Απριλίου 2011 κατά τις απογευματινές ώρες, κότερο λόγω κακοκαιρίας προσάραξε στη θέση "παλιό καρνάγιο" στην Ελαφόνησο. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο του συμβάντος ο Δήμαρχος του Νησιού και πολλοί πολίτες προς βοήθεια. Ειδοποιήθηκε άμεσα το Λειμεναρχείο Νεάπολης και 2 αξιωματικοί υπηρεσίας προσήλθαν στο νησί, απεγκλώβισαν τον πλοιοκτήτη, ο οποίος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής, και τον μετέφεραν στην Νεάπολη για τις πρώτες βοήθειες. Δύο αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Νεάπολης παρέμειναν στο νησί και παρακολουθούσαν το σκάφος καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η φύλαξη του σκάφους συνεχίζεται ακόμη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και τις έντονης βροχόπτωσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ (Γλαράκου)
Εσκεμμένη Πρόκληση Ναυαγίου στην Λακωνία;
Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011, 13:45
Προς: peiratikoi@yahoo.gr
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ
Το ιστιοφόρο της φωτογραφίας (μάλλον χωρίς επιβάτες) οδεύει προς τον πάτο της θάλασσας...
Βρίσκεται μέσα στον κόλπο Βοιών μεταξύ Λακωνίας και Ελαφονήσου δίπλα ακριβώς από το Παυλοπέτρι!!!
Ετοιμάζεται λοιπόν με την άγκυρα που ξεσέρνει και το σκάφος του να ρυπάνει την θάλασσα κι ίσως να καταστρέψει και μέρος από τον αρχαίο θησαυροί της πατρίδας μας καθώς το Παυλοπέτρι είναι ένα από τα 7 βυθισμένα θαύματα του κόσμου!!!
Ένοχη σιωπή παντού, από το πρωί που αφέθηκε το ιστιοφόρο και ξεσέρνει κανείς δεν το βλέπει...
Ούτε το Λιμεναρχείο, ούτε οι ψαράδες, ούτε τα ferryboat που πάνε κι έρχονται (σε λίγο αν δεν πεσει πάνω στο Παυλοπέτρι) θα είναι ακριβώς στην ρότα τους.
Το σκοτεινό story:
Χθες απόγευμα το συγκεκριμένο ιστιοφόρο θεάθηκε και φωτογραφήθηκε δεμένο από την πρύμνη ενός φορτηγού πλοίου (δεν ξέρουμε ποιο καθώς αν και στα ελληνικά ύδατα είχε κλειστά τα ηλεκτρονικά του όπως κι άλλα τρία πλοία επίσης μπροστά κυριολεκτικά από το Λιμεναρχείο Νεάπολης!!!).
Τα προηγούμενα, δημοσιεύθηκαν σήμερα 26/4//11 στο blog πειρατικό στις 07:46 το πρωί.
Ακολούθως τα πλοία την έκαναν από την περιοχή (παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών) και το ιστιοφόρο αφέθηκε να ξεσέρνει ως να βουλιάξει στα βράχια της περιοχή ή ως να διασωθεί, ίσως και ηρωικά...
Παράδοξο λοιπόν, ένα φορτηγό πλοίο ρυμουλκεί ένα ιστιοφόρο, παράδοξο πως πλέει σε ελληνικά νερά με κλειστό ais. Υπήρχαν επιβάτες; ιδιοκτήτες; χάθηκαν; έφυγαν; τι απέγιναν όλοι αυτοί; Ζούνε;
Αν ήταν φορτίο θα έπρεπε όπως και συμβαίνει να είναι φορτωμένο στην κουβέρτα.
Επιτρέπεται τέτοια ρυμούλκηση;
Κι αν όλα είναι καλά μέχρι το πρωί, τότε γιατί με την δημοσίευση των φωτογραφιών ,
απολύσανε το ιστιοφόρο δημιουργώντας και ναυτικό κίνδυνο, αλλά KAI πιθανό ναυάγιο;
----------------------------------------------------------------------------------
σχόλιο.
Ενημερώσαμε το ΕΚΣΕΔ και ζητήσαμε , μέσω γραφείου τύπου επίσημη απάντηση από το λιμεναρχείο της Νεάπολης Βοιών.
Και περιμένουμε !
ΠΟΠΗ ΧΡ.
Υ.Γ. Σαράντα λεπτά πριν βγήκε το σκάφος της Νεάπολης , γιατί, όπως μας απάντησαν, τότε ενημερώθηκε, το λιμεναρχείο της Νεάπολης .
Δεν μπόρεσε ,, λόγω καιρού να πλησιάσει.
Και τελικά ένας Ουκρανός επιβαίνων το προσάραξε μόνος του,το ιστιοφόρο.
Πλησίον σπεύδει και τζιπ του Λ.Σ.
ΟΜΩΣ, ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ , Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ;;;
ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΑΦΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΙΝΗ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΑΜΕ-ΤΟΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;;;
ΠΑΝΤΩΣ, ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ, ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ, ΚΥΡΙΟΙ,
ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ,
ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΥΣ,
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ, ΕΚΕΙ, ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Λ.Σ-Ε.Ακτ....
Αναρτηθηκε απο ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ στις 17:07
Πηγή peiratikoreportaz.blogspot.com
Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Πέμπτη 21 Απριλίου 2011
Διεθνές Συμπόσιο για τον "Καβομαλιά"
Μια σημαντική εκδήλωση για τον τόπο μας θα πραγματοποιηθεί το διήμερο, Σάββατο 30 Απριλίου - Κυριακή 1 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρα», στη Μονεμβάσια. Πρόκειται για το Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο», τη διοργάνωση του οποίου έχουν αναλάβει ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ και ο Δήμος Μονεμβασίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA). Το Συμπόσιο, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πραγματοποιείται επί τη ευκαιρία της Κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (Costamare). Οι διοργανωτές του Συμποσίου φιλοδοξούν να φέρουν σε ανοιχτό διάλογο επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, γεωλόγους, κλπ), τοπικούς φορείς, εκπροσώπους κυβερνητικών οργανισμών, και μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, σχετικά με την προστασία, προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής της Πελοποννήσου. Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, οι σύνεδροι θα καταλήξουν σε κοινή Διακήρυξη για την ανάδειξη και προστασία του Καβομαλιά.
Πηγή www.agiosnikolaos.net
Καλό Πάσχα
Ευχόμαστε σε όλους του πατριώτες μας Καλή Ανάσταση και οι δύσκολες μέρες που περνάμε να περάσουν και να έρθουν καλύτερες μέρες .
Αυτό το Πάσχα να είναι για όλους Αγιο και το Αγιο φώς της Ανάστασης να γεμίσει τις καρδιές μας με Αγάπη και Καλοσύνη για τον διπλανό μας . Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι και μαζί ,βοηθώντας ο ένας τον άλλο θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα .Να περάσετε όλοι καλά και να έχετε υγιεία και προκοπή
Δημήτρης Καψάλης
Καλό ταξίδι και προσοχή στο δρόμο
Πολλοί απο εμάς θα ταξιδέψουμε από και πρός το νησί μας με τα οχηματά μας. Θέλουμε να σας θυμίσουμε να οδηγείτε με προσοχή και να προσέχετε . Να είστε ξεκούραστοι και άν αργήσετε 10 λεπτά παραπάνω δεν πειράζει . Φτάνει να φτάσετε καλά και γεροί και να σας έχουμε κοντά μας . Καλό δρόμο σε όλους και να περάσετε καλά..
Εφυγε από κοντά μας ο Νίκος Μέντης
Την Μεγάλη Πέμπτη κηδεύτηκε στην Ελαφόνησο ο Νίκος Μέντης του Χριστόφορου. Ηταν ένας αγαπητός και άξιος συνάνθρωπος μας . Ακόμη ένας πατριώτης μας μας άφησε για το μεγάλο ταξίδι , αυτός ο μήνας ήταν σκληρός για το νησί μας είχαμε αρκετές απώλειες .
Καλό ταξίδι του και άς είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σπεπάζει
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
«Το Πασχαλινό Πάρκο του κυρ Κούνελου»
Παιδικές πασχαλινές εκδηλώσεις στο Γύθειο ”
Παιδικές πασχαλινές εκδηλώσεις με τίτλο «Το Πασχαλινό Πάρκο του κυρ Κούνελου» διοργανώνει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Μεγάλη Παρασκευή στο Γύθειο. Χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι το πάρκο Περιβολάκι στο Γύθειο και ο Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου και Παύλου στο νησί Κρανάη. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει αναλάβει ο Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων των Δημοτικών Σχολείων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Γυθείου, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινότητας Γυθείου.
Οι διοργανωτές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Φέτος το Πάσχα στο Γύθειο γιορτάζεται ανατρεπτικά με εναλλασσόμενες δράσεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων...
Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη το πάρκο περιβολάκι στο Γύθειο μετατρέπεται στο «Πασχαλινό Πάρκο του κυρ Κούνελου».
Ο αγαπημένος κούνελος του Πάσχα έχει την τιμητική του, είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών και προϋπαντεί όλα τα δρώμενα…
Μας ξεναγεί στο παζάρι λουλουδιών, στην έκθεση και το παζάρι βιβλίου με θέμα τους φίλους του τα ζώα του δάσους, μας βοηθάει να διαλέξουμε τη λαμπάδα για το Πάσχα από το παζάρι λαμπάδας και μας διηγείται την ιστορία της ζωής του με τη βοήθεια της φίλης του Κατερίνας.
Επίσης βγάζει από το μαγικό του καπέλο, και χαρίζει πολύχρωμες κατασκευές από μπαλόνια και πολλές αγκαλιές.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Μεγάλη Τετάρτη(Πάρκο Περιβολάκι, Γύθειο)
ώρα 11:00 π.μ.: Έκθεση βιβλίου, Παζάρι Λουλουδιών, Παζάρι Πασχαλιάτικης λαμπάδας
ώρα 12:00 μ.μ.: Θεατρική παράσταση με τον Κυρ κούνελο και τη φίλη του θεία Κατερίνα με Τίτλο «Μάντεψε πόσο σε αγαπώ»
ώρα 8:00 μ.μ.: Προβολή της παιδικής ταινίας «Ψηλά στον Ουρανό»
ώρα 10:00 μ.μ.: Τα πάθη του Χριστού (Προβολές εικόνας και μουσικής)
Μεγάλη Πέμπτη(Πάρκο Περιβολάκι, Γύθειο)
ώρα 11:00 π.μ.: Έκθεση βιβλίου, Παζάρι Λουλουδιών, Παζάρι Πασχαλιάτικης λαμπάδας
ώρα 12:00 μ.μ.: Αναζητώντας τα κρυμμένα αυγά του κυρ Κούνελου, παιχνίδι δράσης για όλα τα παιδιά
ώρα 1:00 μ.μ. :Βάψιμο των κόκκινων αυγών
ώρα 5:00 μ.μ.: Θεατρική παράσταση με τον Κυρ Κούνελο και τη φίλη του θεία Κατερίνα με Τίτλο «Μάντεψε πόσο σε αγαπώ»
ώρα 8:00 μ.μ.: Προβολή της παιδικής ταινίας «Οι περιπέτειες του Κυρ Κούνελου»
ώρα 10:00 μ.μ.Τα πάθη του Χριστού (Προβολές εικόνας και μουσικής).
Μεγάλη Παρασκευή(Ναός Αγίου Πέτρου και Παύλου στο Νησί Κρανάη, Γύθειο
ώρα 3:00 μ.μ.: «Ο Επιτάφιος των παιδιών του Γυθείου» Τα παιδιά στολίζουν το δικό τους Επιτάφιο και συμμετέχουν στην Ακολουθία του Επιτάφιου θρήνου ειδικά για παιδιά
ώρα 9:00 μ.μ.: Συμμετοχή του Επιταφίου του Αγίου Πέτρου στην πομπή της περιφοράς των Επιταφίων στους δρόμους της πόλης
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!
Αναφορά τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους τραβαδούρους του ελληνικού πενταγράμου.
Ξεκίνησε για το μεγάλο και τελευταίο του ταξίδι στην πόλη των αγγέλων έχοντας μια αγκαλιά γεμάτη τραγούδια και θα τους ξετρελάνει.
Ποιος δε θυμάται ποιος; τα άσματα:"Αύγουστος","Υδροχόος", "Στη ρωγμή του χρόνου"
ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
"Ραγίζει απόψε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι......."
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
«Βιάστηκε να νυχτώσει»...
Ράγισε η καρδιά στον τελευταίο αποχαιρετισμό του τροβαδούρου της Θεσσαλονίκης, του χαρισματικού μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Νίκου Παπάζογλου, που πέθανε στα 63 του χρόνια, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε χτες το μεσημέρι, παρουσία πλήθους κόσμου, στον Αγ. Θεράποντα της Τούμπας, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.
Γεννημένος στις 20/3/1948 από γονείς πρόσφυγες, μεγάλωσε ακούγοντας τους αυτοδίδακτους μουσικούς κι έμαθε ν' αγαπά τη γνώση και να εκτιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Από νωρίς επέλεξε ν' ακολουθήσει το μελωδικό μονοπάτι. Η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970, ενώ στο στρατό γράφει τα πρώτα του τραγούδια και κατασκευάζει ένα τρίχορδο όργανο, το «οργανάκι» όπως το είχε βαφτίσει. Το 1972 μπαίνει στο δημιουργικό χώρο της σύνθεσης και φτιάχνει το δικό του «χειροποίητο» στούντιο, το «Αγροτικόν», το οποίο με τα χρόνια έγινε η φιλόξενη, πολύτιμη στέγη για πολλούς νεότερους καλλιτέχνες. Το 1976, τραγουδώντας στους «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου, συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 δημιουργούν - μαζί και με τον Νίκο Ξυδάκη - την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Ακολουθούν «Τα Δήθεν», το «Χαράτσι», το «Μέσω Νεφών», τα «Σύνεργα», η «Επιτόπιος Ηχογράφησις» στο θέατρο του Λυκαβηττού, το «Οταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα», η «Μάισσα Σελήνη». Το ιδιόμορφο ερμηνευτικό ύφος του, που συνδυάζει το ροκ με το λαϊκό, το λυγμό του μπαγλαμά με την κιθάρα, ξεχωρίζει, γοητεύει, συνεπαίρνει... Από τις δημιουργικές συνεργασίες του, ξεχωριστή αυτή το 1988 με τον Μάνο Χατζιδάκι στην μπουάτ «Σείριος» και στο δίσκο «Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά»... Ο Ν. Παπάζογλου επέλεγε να κάνει τις δικές του παραγωγές (με σήμα την ετικέτα «Στρογγυλοί Δίσκοι»), ενώ παραχωρούσε δωρεάν το στούντιο «Αγροτικόν» για ηχογραφήσεις νέων δημιουργών. Με την ορχήστρα του «Λοξή Φάλαγγα», «όργωνε» τη χώρα τα καλοκαίρια δίνοντας συναυλίες, με καταληκτική την καθιερωμένη συναυλία του Σεπτέμβρη στο Λυκαβηττό.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ - ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Από τα γνήσια παιδιά της Μακεδονίας ο Νίκος Παπάζογλου, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονίκης. Από εκεί ξεκινά τη συστηματική του απασχόληση με τη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Σε ένα μικρό στούντιο γράφει τα πρώτα του τραγούδια και κάποια από αυτά τραγουδιούνται από τον Πασχάλη, τον οποίο αντικατέστησε στους OLYMPIANS για να κάνει τη στρατιωτική του θητεία!
Οι αρχές της δεκαετίας του '70 τον βρίσκουν στο Aachen της Γερμανίας με το Σαλονικιώτικο συγκρότημα ZEALOT (ΖΗΛΩΤΗΣ). Κάνει προσπάθειες να προωθήσει τη δουλειά του στον ευρωπαϊκό χώρο και ηχογραφεί κάποια κομμάτια στο Μιλάνο.
Επιστρέφει στα πάτρια εδάφη το 1976. Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση "Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια", γεγονός που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη. Με αφορμή αυτή την παράσταση κυκλοφορεί ο ομώτιτλος δίσκος στον οποίο επίσης συμμετείχε.
Δυο χρόνια μετά, οι τρεις τους και ο Νίκος Ξυδάκης δημιουργούν αυτό που έμελλε να αφήσει σφραγίδα στη νεοελληνική μουσική σκηνή, το δίσκο "Η εκδίκηση της Γυφτιάς" με την χαμογελαστή εικόνα του Νίκου σε πρώτο πλάνο.
"Τρελλή κι αδέσποτη", "Κανείς εδώ δεν τραγουδά" και άλλα έντεκα κομμάτια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν όσο λίγα.
Εχει ήδη με προσωπική εργασία και μεράκι "οικοδομήσει" το στούντιο του στην Κάτω Τούμπα, το γνωστό ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ το οποίο γίνεται γι' αυτόν εργαλείο δημιουργίας μερικών από τα καλύτερα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα.
Έπεται λοιπόν συνέχεια, το 1979 με το "ΔΗΘΕΝ" των Ξυδάκη - Ρασούλη, στο οποίο τραγουδά μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Σοφία Διαμαντή.
Το 1983 πραγματοποιεί μερικές εμφανίσεις στο ΖΟΟΜ στην Αθήνα με την "Ταχεία Θεσσαλονίκης" που δεν είχαν την αναμενόμενη από το κοινό ανταπόκριση.
Την ίδια χρονιά συγκεντρώνει ότι είχε βγάλει από το πλούσιο υλικό της ψυχή του σε μελωδία με στίχο στο γνωστό σε όλους μας δίσκο "ΧΑΡΑΤΣΙ". Με αυτή τη δουλειά δεν κάνει απλά μια ακόμα έκπληξη αλλά σφραγίζει την ελληνική μουσική των νεότερων χρόνων. Δίσκος σταθμός, "επηρεάζει" αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που κυκλοφορεί ο Παπάζογλου αργότερα, δημιουργείται η "σχολή της Σαλλονίκης", το "ρεύμα Παπάζογλου"... Ο χαρακτηρισμός αφορά καλλιτέχνες που ακολουθούν τα χνάρια του και διδάσκονται από το ύφος του.
Στο "ΧΑΡΑΤΣΙ" ο Νίκος παντρεύει τη ροκιά με το "αχ", το μπαγλαμαδάκι με την ηλεκτρική κιθάρα και το τσέλο με το μπουζούκι σε ένα εκπληκτικό άκουσμα, αποδεικνύοντας πως ότι είναι γνήσιο δεν έχει όρια και κανονισμούς.
Στο εσωτερικό αυτής της δουλειάς ο ίδιος σημειώνει:
"Η μουσική μας παιδεία, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, είναι ένας κυκεώνας και φαίνεται αυτό στη μουσική που συνθέτουμε, φαίνεται και στις επιλογές μας όταν η ανάγκη και η ευκολία μας θέτουν μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα, οπόταν και αναγκαζόμαστε να πάρουμε θέση. Πάντως όποια απόφαση και να πάρουμε, προδίδουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, γιατί τα ετερόκλητα μας συνιστούν. Η αγάπη είναι ισχυρότερο πράγμα από τη διαφορά, το ζήτημα είναι να συγκεράσουμε τις μουσικές μας αντιθέσεις, που είναι και οι δικές μας αντιθέσεις, σ' ένα μεικτό και νόμιμο μουσικό είδος".
Το μήνυμα του Νίκου βρήκε χιλιάδες αποδέκτες, αν κρίνει κανείς το γεγονός ότι εκτός από την αρχική κυκλοφορία του, επανακυκλοφορεί στην αγορά (cd) το 1988 και το 1996!
Είκοσι χρόνια μετά και το κλασσικό τραγούδι "ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" στάζει μέλι, αγαπιέται, σκούπιζει δακρυσμένα μάγουλα και σιγοτραγουδιέται ακόμα με το ίδιο πάθος.
Όπως επίσης ο "Υδροχόος", "Λεμόνι στην πορτοκαλιά" του Μανώλη Ρασούλη και της Βάσως Αλαγιάννη, το "Χαράτσι" του Σιμώτα (στίχος) και τα "Καρυάτιδα", "Στάλα-στάλα", "Με το τραγούδι", "Ευχή", "Χθες βράδυ", "Πέρασα έτσι", "Χτυπάει τηλέφωνο".
Εκτός όμως από τις προσωπικές του δουλειές, τον συναντάμε στη "Ρεζέρβα" (1984) και στο "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι" (1986) του Σαββόπουλου. Επίσης στο "Πότε Βούδας πότε Κούδας" δίσκος του Μ. Ρασούλη (1986) όπου τραγουδά το ομότιτλο κομμάτι. Αλλά και στο "Σείριο υπάρχουνε παιδιά" του Χατζιδάκη το 1988.
Στο δίσκο "Ολοι δικοί μας είμαστε" με τους Μ. Ρασούλη, Χ. Νικολόπουλο και Π. Τερζή και στο "Σκόρπια 1" του Μ. Ρασούλη με τη Γλυκερία.
Παράλληλα κυκλοφορούν και οι δικοί του δίσκοι "ΜΕΣΩ ΝΕΦΩΝ" το 1986 και "ΣΥΝΕΡΓΑ" το 1991. Την ίδια χρονιά 30 Σεπτέμβρη 1991 ηχογραφεί και κυκλοφορεί την "ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ" από το θέατρο του Λυκαβηττού.
Διαχρονικές σιωπηλές επιτυχίες, τα τραγούδια των δίσκων του, "Ένα κι ένα", "Ο μοναχός ο άνθρωπος", "Στη ρωγμή του χρόνου", "Φύσηξε ο Βαρδάρης", "Καλημέρα", "Είναι αργά", "Απόψε σιωπηλοί", "Δεν είμαι ποιητής", "Νυκτερινό Α' και Β'", "Όμως εγώ", "Μάτια μου" και τόσες άλλες.
Το 1995 κυκλοφορεί η τελευταία του (μέχρι σήμερα) δουλειά "ΟΤΑΝ ΚΥΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΠΑΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΥΡΟΥΔΑ" (πουρούδα: στα κυπριακά το κλάξον του ποδηλάτου).
Όλες οι δουλειές του έχουν ηχογραφηθεί στο ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ με την ετικέτα "Στρόγγυλοι δίσκοι".
Άξιες αναφοράς είναι και οι συνεργασίες του (στις περισσότερες είχε την επιμέλεια) με το Μανώλη Λιδάκη, τη Γλυκερία, τη Χορωδία Αιγαίου, τη Σαραγούδα Γιασεμή, τους Παλαιολόγους, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τη Νένα Βενετσάνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, την Κατερίνα Σιαπάντα, τη Όλγα Δεραινίτη κ.α.
Ο Νίκος στηρίζει τη μουσική με το δικό του τρόπο, δίνοντας ευκαιρίες σε καλλιτεχνικά διαμάντια σαν τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τις Μικρές Περιπλανήσεις, τον Ορφέα Περίδη, τη Μελίνα Κανά και αρκετούς άλλους.
Του ανωτέρω απόδειξη είναι οι δίσκοι "ΑΓΡΥΠΝΙΑ", "Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ", "Ο ΧΑΣΟΜΕΡΗΣ", "ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΝΕΝΤΗ", "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ", "ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ"...
Όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζει τις μουσικές του δημιουργίες με ένα τρόπο που άλλοι καλλιτέχνες δε θα τολμούσαν φοβούμενοι το ρίσκο.
Τα καλοκαίρια μαζί με τους συνεργάτες του, το γκρουπ "Λοξή Φάλαγγα" οργώνει την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες. Συνήθως επισκέπτεται ξεχασμένες από τους πολλούς περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα για πραγματική διασκέδαση σε ανθρώπους που ζουν μακριά από τις μεγαλουπόλεις. Το αποτέλεσμα των εμφανίσεων είναι πάντα το ίδιο. Σε όποιο χώρο και αν επιλέξει να εμφανιστεί δημιουργείται το αδιαχώρητο και ο κόσμος δείχνει την αγάπη του για το γνήσιο τραγούδι.
Αποφεύγει να εμφανίζεται στην τηλεόραση και δεν δίνει συνεντεύξεις χωρίς ουσιαστικό λόγο. Λίγοι καλλιτέχνες δείχνουν στη μουσική το σεβασμό με τον οποίο εκφράζεται ο Παπάζογλου. Ψύχραιμη, ήρεμη και ουσιώδης προσωπικότητα, πρότυπο και δάσκαλος (χαρακτηρισμούς τους οποίους ο ίδιος δεν πολυσυμπαθεί) για πολλούς νεότερους που θέλησαν να βαδίσουν στα χνάρια του.
Η φωνή του είναι προικισμένη με ιδιαίτερη χαρακτηριστική χροιά. Βαθύς λυγμός το άκουσμά της, τραγουδοποιός που νιώθει ό,τι με μελωδία ξεστομίζει. Η πορεία και το ύφος του πιστοποιούν όχι απλά τη γνησιότητά του, αλλα μας μαθαίνουν πως τα τραγούδια που είναι αληθινά, αγγίζουν την ψυχή μας χωρίς επεξεργασία και υστερίες.
Συνεχίζει να κατοικεί και να εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αποχωρίζεται την πόλη του μονάχα όταν συνοδοιπορεί με τη "Λοξή Φάλαγγα" για να μας χαρίζει τις καλοκαιρινές ανά την Ελλάδα συναυλίες του.
1978-Η εκδίκηση της γυφτιάς (Αυτός δεν θεωρείται δίσκος της προσωπικής του δισκογραφίας αλλά τον έκανε ευρύτερα γνωστό, γι' αυτό και τον έχω συμπεριλάβει)
1. Βρέχει στην εθνική οδό
2. Κυρ-διευθυντά των δίσκων
3. Τρελή κι αδέσποτη
4. Σαν το δασάκι
5. Στην Πόλυ
6. Μη μ' αποκαλείς τεμπέλη
7. Χαβαλεδιάρικο
8. Πρώτα να ξεκαθαρίσεις
9. Κανείς εδώ δεν τραγουδά
10. Του χάρου το παράπονο
11. Από περιέργεια υπάρχω
12. Το τροχαίο
13. Μετανάστης στην αγκάλη σου
1984-Χαράτσι
1. ΥΔΡΟΧΟΟΣ
2. ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
3. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
4. ΧΑΡΑΤΣΙ
5. ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
6. ΣΤΑΛΑ ΣΤΑΛΑ
7. ΕΥΧΗ
8. ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ
9. ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
10. ΠΕΡΑΣΑ ΕΤΣΙ ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΟ
11. ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
1986-Μέσω Νεφών
1. ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ
2. Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
3. ΣΤΗ ΡΩΓΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
4. ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ
5. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
6. ΦΥΣΗΞΕ Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ
7. ΕΓΩ ΚΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΜΟΥ
8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
9. ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
10. ΦΕΓΓΕΙΣ ΣΑΝ ΑΣΤΡΟ
11. ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ
1990-Σύνεργα
1. ΣΥΝΕΡΓΑ
2. ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
3. ΔΡΑΠΕΤΕΣ
4. ΑΠΟΨΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ
5. ΤΟ ΠΗΓΑΔΑΚΙ
6. ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ
7. ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΝΥΧΤΩΣΕΙ
8. ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
9. ΒΑΡΕΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ
10. ΘΑΝΑΤΟ ΘΕΛΩ ΤΡΑΓΙΚΟ
11. ΦΕΥΓΩ
1991-Live Στον Λυκαβηττό
1. Η ΑΓΑΠΗ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ
2. ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ
3. ΣΤΑΛΑ - ΣΤΑΛΑ
4. ΣΥΝΕΡΓΑ
5. ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ
6. ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ
7. ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ
8. Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
9. ΧΑΡΑΤΣΙ
10. ΔΡΑΠΕΤΕΣ
1995-Όταν Κινδυνεύεις Παίξε Την Πουρούδα
1. ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ Α'
2. ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ Β'
3. ΓΙΑΓΙΑΚΑ
4. ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ
5. Μ' ΕΝΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ
6. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ
7. ΦΑΝΟΙ
8. ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΣΣΑΣ
9. ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
10. ΓΙΑ 'ΜΕΝΑ
11. ΣΑΒΒΑΤΟ
12. ΟΜΩΣ ΕΓΩ
2005-Μά'σσα Σελήνη
01. Μά'ισσα σελήνη
02. Ανδόρα - Κορσική - Χανιά
03. Σ' ένα μπαγλαμαδάκι
04. Μ' ένα "γειά"
05. Αόρατοι σταυροί
06. Καρρώ κουβέρτα
07. Πικρό ψωμί
08. Επαρχία
09. Ό,τι με πλήγωσε
10. Απόπειρα λαθραλιείας
11. Όρτσα - Πρίμα
12. Τόδε τι
13. Ξεσπάει αέρας
14. Να μη σ' έχω
15. Στιγμές
Γυμνάσιο Ελαφονήσου Αρχαία Κόρινθος
Πατάπιος, Άγιος
Ο Όσιος Πατάπιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε τον 4ο ή 5ο αιώνα[1] στην Θήβα της Αιγύπτου, από πλούσιους ευσεβείς χριστιανούς γονείς. Από μικρή ηλικία ακολούθησε ασκητική ζωή και όταν οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε τα υπάρχοντά του και αποσύρθηκε στην έρημο για να μονάσει. Η φήμη του μάλιστα γρήγορα εξαπλώθηκε, καθώς ο ίδιος καθοδηγούσε πολλούς ανθρώπους πνευματικά, αφού πολλοί οδοιπόροι περνούσαν από το κελί του για βοήθεια και ανάπαυση. Έτσι εκμεταλλευόταν την ευκαιρία και δίδασκε στους οδοιπόρους τα χριστιανικά γράμματα, δίνοντας παράλληλα και χρήσιμες πνευματικές συμβουλές.
Αργότερα, υποχρεώθηκε να μετακινηθεί στην Κωνσταντινούπολη, εξ αιτίας του ότι ο ίδιος δεν έβρισκε πια ησυχία στην έρημο. Έτσι έθεσε ως στόχο να μείνει άγνωστος ανάμεσα στο πλήθος, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κάποιο ησυχαστήριο για να διαμείνει. Εκεί γνωρίζει άλλους 2 ασκητές, τον Βάρα και τον Ραβουλά, δημιουργώντας αδελφότητα. Ο Άγιος Βάρας ίδρυσε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του Τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας. Ο Άγιος Ραβουλάς ασκήτεψε κοντά στην πύλη του Ρωμανού.Το μέρος στο οποίο ασκήτευσε ο Άγιος Πατάπιος είναι η σημερινή τοποθεσία των Βλαχερνών[2]. Εκεί συνέχισε την διδασκαλία του, όπου σύμφωνα με το συναξαριστή του έφτασε σε τέτοια ύψη αγιότητας, που έγινε θαυματουργός, θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς. Εκεί και εκοιμήθη σε βαθύ γήρας.
Μετά την καταστροφή της μονής των Αιγυπτίων το 536 μ.Χ. ο πνευματικός του αδελφός Άγιος Βάρας, πιθανόν ήταν αυτός που μετέφερε το λείψανο του Αγίου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας[3]. Το μοναστήρι αυτό ήταν υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας του Βυζαντίου, των Παλαιολόγων[εκκρεμεί παραπομπή], και ιδίως της βασίλισσας Αυγούστας Ελένης Παλαιολόγου, μητέρας του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (η οποία αργότερα έγινε η άγια Υπομονή[4]).
Το σκήνωμα του αγίου σύμφωνα με τον Συμεών το Μεταφραστή μέχρι τον 10ο αιώνα παρέμενε στην πόλη, ενώ κατά τον Ανδρέα Κρήτης ήταν άφθαρτο και είχε τοποθετηθεί σε γυναικείο μοναστήρι[5]. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο ανεψιός της Αγίας Υπομονής, Αγγελής Νοταράς[6], συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων, προκειμένου να προστατεύσει τα λείψανα του Αγίου Παταπίου από τους Οθωμανούς το μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα, κοντά στην πόλη Θέρμαι (Λουτράκι) (κοντά στην Αθήνα) όπου έκρυψε το λείψανο σε ένα σπήλαιο.
Το σκήνωμά του τελικώς βρέθηκε έπειτα από αιώνες από ντόπιους κατοίκους του Λουτρακίου το 1904 στο σπήλαιο στο όρος Γεράνεια σε ναΐδριο που έφερε το όνομά του. Στη συνέχεια, ένας ιερέας από το Λουτράκι, ο πατέρας Κωνσταντίνος Σουσάνης, πήρε το λείψανο του Αγίου Παταπίου και το διατήρησε στο σπίτι του για να το κρατήσει μακριά από τους βανδάλους [7]. Το 1952 ο Πατέρας Νεκτάριος Μαρμαρινός, ιερέας στον Συνοικισμό της Κορίνθου, ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Αγίου Παταπίου Λουτρακίου, στο σπήλαιο που βρέθηκε το σκήνωμα του αγίου, όπου επανατοποθετήθηκε το σκήνωμα του Αγίου σε λάρνακα. Η πρώτη ηγουμένη, το 1952, ήταν η γερόντισσα Συγκλητική, την οποία διαδέχθηκε η γερόντισσα Παταπία η οποία παρέμεινε ηγουμένη του μοναστηριού από το 1963 ως το 1970, οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Σήμερα ηγουμένη είναι η γερόντισσα Ισιδώρα.
Η μνήμη του Αγίου Παταπίου εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΤΑΠΙΟ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΤΡΙΣΑ
Και φέτος η ενορία μας πραγματοποίησε εκδρομή με τους εξής προορισμού: Την Αρχαία Πόλη της Κορίνθου όπου ο Απόστολος Παύλος έζησε και κήρυξε το λόγο του Θεού επί 2 συναπτά έτη, την Ιερά μονή του Αγίου Παταπίου και την εκκλησιά της Παναγιάς της Γιάτρισσας. Επίσης επισκεύτηκαν και την πόλη του Λουτρακίου με τους καταράκτες και τα Goodys στον Ισθμό της Κορίνθου και απόλαυσαν όλα τα μαγευτικά αυτά μέρη. Συγχαρητήρια έχουν για την εκπαιδευτική αυτή εκδρομή που τα παιδιά μας γνωρίζουν για μία ακόμη φορά μέρη που τα φέρνουν ακόμα πιο κοντά στο λόγο του Θεού, βλέποντας εικόνες αληθινές και γεμάτες ουσία.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Πατάπιο.
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Γυμνάσιο Ελαφονήσου
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Εφυγε απο κοντά μας ο Σταύρος Αρώνης
Σήμερα το μεσημέρι κηδέψαμε έναν αγαπητό πατριώτη μας τον Σταύρο Αρώνη ή αλλιώς Σταυρή .Είχε γεννηθεί το 1927 στο νησί και είχε διατελέσει για 8 χρόνια Κοινοτάρχης της Ελαφονήσου . Ηταν ένας αξιαγάπητος και ευγενής άνθρωπος , πάντα πρόσχαρος και αγαπητός με αγνά αισθήματα . Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει . Ευχόμαστε στα παιδιά του και στα εγγόνια του να τον θυμούνται πάντα και να τον έχουν μέσα στην καρδιά τους .
καλό ταξίδι μπάρμπα Σταύρο
Δημήτρης Καψάλης
Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Σέρφερ στην Ελαφόνησο λίγο πριν το Πάσχα
Αλήθεια τι πιό όμορφο από το να θαυμάζουμε του σέρφερς που έχουν επισκεφτεί το νησί μας και χαίρονται την θάλασσα και το τοπίο κάνοντας το αγαπημένο τους άθλημα.
Ισως είναι και μία ευκαρία να διαφημίσουμε τις παραλίες μας για το άθλημα αυτό που από ότι θυμάμαι γίνεται εδώ και 10 χρόνια .
Σας ανεβάζουμε όμορφες photo που μας τις έστειλε η καλή μας φίλη Βάσω...απολαύστε
Νοσοκομείο των Μολάων
θετική απάντηση του Νικόλαου Πολύζου του Γ.Γ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Μανώλη Αντωνάκο για το Νοσοκομείο των Μολάων.
Την Πέμπτη στις 7 Απριλίου 2011 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε όπως όλοι γνωρίζουμε, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη διοικητική συνένωση των Νοσοκομείων Μολάων και Σπάρτης, προς ενημέρωση των πολιτικών παραγόντων που είναι σύμφωνοι με αυτή, και που βρίσκει αντίθετους πληθώρα ατόμων από τον πολιτικό χώρο όπως και από τον δικό μας.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Ψαρομμάτης μαζί άλλα μέλη του Δ.Σ. και απλούς πολίτες πήγαν στο χώρο της συγκέντρωσης (έξω από το Νοσοκομείο Μολάων), και συμπαραστάθηκαν στο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δήλωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους.
Η έντονη και άμεση αντίδραση μας, μαζί με άλλα πολιτικά πρόσωπα είχε όπως φαίνεται θετικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Μανώλης Αντωνάκος ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικόλαο Πολύζο τονίζοντας του, τους λόγους για του οποίους είναι σημαντικό, όχι μόνο να παραμείνει ως έχει το Νοσοκομείο Μολάων, αλλά και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του αφού επί σειρά ετών έχει εξυπηρέτησή και εξυπηρετεί με αμέριστο ενδιαφέρον όλους τους πολίτες της περιοχής μας.
Σας παραθέτουμε τη τηλεφωνική συνομιλία αυτή:
Βουλευτής Μανώλης Αντωνάκος: "Η λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική για ολόκληρη την Νοτιανατολική Λακωνία αφού παρέχει υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της περιοχής . Το ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καταβάλει όλες του τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες . Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στο κέντρο υγείας Νεαπόλεως " Και συνεχίζοντας , σημείωσε "ως Λάκωνας αλλά και ως καταγόμενος απο την περιοχή, γνωρίζω και την αναγκαιότητα ύπαρξης του Νοσοκομείου Μολάων αλλά και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του . Θέλω κ, Γενικέ, να με ενημερώσετε επισήμως για το ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας διαφόρων φημών που κυκλοφορούν ".
Απαντώντας ο Γενικός Γραμματέας Υγείας κ. Νικόλαος Πολύζος στον Μανώλη Αντωνάκο τόνισε ότι " καμία πρόταση επιστημονική ή άλλη, δεν υπάρχει σχετικά με κατάργηση του Νοσοκομείου Μολάων . Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να μην καταργηθεί κανένα Νοσοκομείο . Φυσικά , χρειάζεται να υπάρχει συστηματική συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στον ίδιο Νομό με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες . Μέλημά μας επίσης είναι η ενίσχυση του κέντρου υγείας Νεαπόλεως και φυσικά του Νοσοκομείου της Σπάρτης."
Μπράβο τους!
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Ασθενής σεισμός στη Λακωνία
Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 6.18 το πρωί της Παρασκευής 15ης Απριλίου , σε απόσταση 164 χιλιομέτρων, νότια/νοτιοδυτικά της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην περιοχή Μολάων του νομού Λακωνίας.
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές
ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Προσφορά Λακωνικών προϊόντων σε προσκεκλημένους Διπλωματικούς Ακολούθους διαφόρων Πρεσβειών
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας αλλά και της προσπάθειας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Πελοποννήσου, διοργανώνεται από το Invest in Greece και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τις 16 έως και τις 20 Μαρτίου 2011, επιχειρηματική επίσκεψη Διπλωματικών Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών, διαπιστευμένων στην Ελλάδα.
Οι ως άνω Διπλωματικοί Ακόλουθοι θα επισκεφτούν τη Λακωνία το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, όπου κατά την παραμονή τους θα περιηγηθούν στα αξιοθέατα του νομού (Μυστράς, Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Ελαιολάδου κλπ), θα επισκεφτούν εμπορικού ενδιαφέροντος εργοστάσια και επιχειρήσεις (ΑΣΕΕ Λακωνίας, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας κλπ) ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με Λάκωνες επιχειρηματίες και παραγωγούς για την ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων.
Το επίσημο δείπνο θα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από Λακωνικά προϊόντα και θα δοθεί παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, στο ξενοδοχείο Μανιάτης της Σπάρτης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθεί στους υψηλούς επισκέπτες, καλαίσθητο καλάθι με επίλεκτα τοπικά προϊόντα.
Προκειμένου να διαφημιστούν αλλά και να προωθηθούν τα εξαίρετα τοπικά Λακωνικά προϊόντα, στις διάφορες χώρες της αντιπροσωπείας των Οικονομικών και Εμπορικών Αντιπροσώπων των Πρεσβειών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας παρακαλεί τους Επιχειρηματίες και Παραγωγούς του Νομού Λακωνίας για την ευγενική από μέρους τους προσφορά προϊόντων, τα οποία αφενός μεν θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του δείπνου, αφετέρου δε θα τοποθετηθούν στο προσφερόμενο “Λακωνικό Καλάθι”.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω προσφερόμενα προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από ενημερωτικά – διαφημιστικά έντυπα, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος οι προαναφερόμενοι επιχειρηματίες και παραγωγοί της Λακωνίας, θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους καλεσμένους, για την ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων.
Με Πελοποννησιακά χρώματα ντύθηκε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Λονδίνου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο προβολής του ελληνικού τουρισμού όπου συμμετείχε δυναμικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου στο Westfield του Λονδίνου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου Ε.Ο.Τ. στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησε το Σάββατο 19 Μαρτίου και διήρκησε μέχρι και τις 27 Μαρτίου, όπου την επισκέφθηκαν περισσότερα από 800 χιλιάδες άτομα, τα οποία, μέσα από «ζωντανές» εκδηλώσεις είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν «εικόνα» για την ποικιλία εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα και η Πελοπόννησος.
Στο καλαίσθητο αυτό περιβάλλον, τα πελοποννησιακά χρώματα έκαναν τη διαφορά. Τεράστιες φωτογραφίες, εξαιρετικής ποιότητας προσέφεραν ένα ιδανικό περιβάλλον στους εν δυνάμει ταξιδιώτες για χαλάρωση. Με απλά λόγια, ήταν μια πρώτη ματιά στο πελοποννησιακό ψηφιδωτό. Θαλασσινά χρώματα, ψηλά βουνά, μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες σε μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας, χαμογελαστοί και ευγενικοί άνθρωποι συνέθεσαν το πελοποννησιακό παζλ.
Για 9 ημέρες, οι επισκέπτες του 1500 τ.μ ελληνικού θεματικού πάρκου προσκλήθηκαν να χαλαρώσουν στην άμμο, σε μια τεχνητή ελληνική παραλία, παρακολουθώντας ειδικά video προβολής ελληνικών παραλιακών τοποθεσιών, νησιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων αλλά και να διασκεδάσουν, παίζοντας beach soccer, παιχνίδια παραλίας και «Wii sports resort games»!
Γνώρισαν τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού το Μουσείο Ακρόπολης, την Επίδαυρο και συμμετείχαν σε μια αναπαράσταση αρχαιολογικής ανασκαφής, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του αρχαιολόγου για να ζήσουν τη χαρά της ανακάλυψης του παρελθόντος!
Δοκίμασαν ελληνικές γεύσεις, τις οποίες επιμελήθηκαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιμάγειροι Χριστόφορος Πέσκιας και Στέλιος Παρλιάρος, απήλαυσαν τα μοναδικά κοκτέιλ, που προετοίμασε ο βραβευμένος ως καλύτερος barman του κόσμου, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια οινογνωσίας ώστε να ενημερωθούν για τους δρόμους του κρασιού.
Απόλαυσαν το συγκρότημα του Mama Mia κάτω από την εκπληκτική θέα της Γλώσσας Μεσσηνίας. Γνώρισαν από κοντά τους ορεινούς πολιτισμούς της Αρκαδίας και της Κορινθίας, την εκπληκτική Μονεμβάσια, την μοναδική παραλία της Φοινικούντας, την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και μοναδικά μνημεία όπως είναι τα ενεργά μοναστήρια της Πελοποννήσου.Πληροφορηθηκαν για τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει η Πελοπόννησος, rafting και trekking τον ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στη Νέδα, και ορειβασία στον Ταΰγετο. Έπαιξαν golf, σε προσομοιωτή των γηπέδων της Costa Navarino και γνωρίσαν τις επιλογές που προσφέρει η Πελοπόννησος στους φίλους του αθλήματος.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, δήλωσε για την έκθεση: «Η απόφασή μας να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο πρωτοποριακό και υψηλής αισθητικής γεγονός συνάδει με την συνολικότερη στρατηγική που έχουμε για το τουριστικό προϊόν. Φρέσκες ιδέες, στοχευμένες κινήσεις, προώθηση σε αγορές- στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα, υψηλή θέαση της προωθητικής ενέργειας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έτοιμη την νέα ταυτότητα της Πελοποννήσου, την οποία και θα προωθήσουμε με συγκεκριμένα, σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία μάρκετινγκ, με εξειδίκευση στόχων και ασφαλώς με πολλές συνέργειες με τους φορείς και τους ιδιώτες».
Πηγη report24
Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Καλοκαίρι στο νησί
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΕΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Παλεύοντας με τους φόβους μας, απελευθερώνουμε ενοχές και κατακλυζόμαστε από συναισθήματα που από τη ζύμωσή τους, βγαίνει μόνο ένα συμπέρασμα......ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ!
Ζώντας σε μια ατελή φύση, παίρνουμε ως δικαιολογία το λόγο αυτό για τις όποιες ατασθαλίες μας, για να εξιλεωθούμε για τις πράξεις μας, αλλά πολύ περισσότερο για τις σκέψεις μας, (για πολλοστή φορά) και δη αυτές που πολλές φορές δεν έχουμε πραγματοποιήσει.
Αλλά μόνο και μόνο που τις έχουμε ξανά και ξανά αναλύσει προς τρέψει του εγώ μας, αυτό ικανοποιώντας το θρασύ εγωισμό μας, φτάνει.
Όταν λέμε το “ο αναμάρτητος το λίθο πρώτος βαλέτω”, μήπως θα έπρεπε πρώτοι να “λιθοβολήσουμε” τον εαυτό μας, βγαίνοντας από το λήθαργο της απυρόβλητης παρουσίας μας, όπως οικτρά πιστεύουμε, κάνοντας την απλή σ εαυτόν ερώτηση, τη ψυχή θα παραδώσω όταν στο κρίσιμο σημείο της κρίσης μας από τον Κύριο θα πρέπει να απολογηθούμε και όχι να δικαιολογηθούμε.
Σε Αυτόν που είναι ο Μόνος που έχει το δικαίωμα στο να δώσει άφεση αμαρτιών.
Η ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ δεν είναι κάτι που έχει απασχολήσει μόνο κατά τους Χριστιανικούς Χρόνους.
Ο Πρόκλος στο “Εις του Τίμαιο του Πλάτωνος, βιβλίο Ε΄ (συνέχεια), 352,7”
λέγει ότι η μεγαλύτερη νόσος της ψυχής είναι η αμάθεια, η οποία ξεριζώνει και τυφλώνει το όμμα της ψυχής.
Ίσως αν είχαμε τη δυνατότητα του να γνωρίσουμε, να μάθουμε πως είναι να σε βρίσκει το βροντοφθόρο βέλος του θανάτου, έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία επαναφοράς στον Επίγειο Παράδεισο, να
αντιλαμβανόμασταν διαφορετικά τη γλυκόδωρη γαλήνη της ζωής, χωρίς τα υλικά στοιχεία της.
Γιατί σημαντικό δεν είναι να χτίζουμε, αλλά το πως χτίζουμε και τη χτίζουμε, στον αέναο χρόνο που μας έχει δοθεί.
Καθώς θα ακολουθούσαμε πραγματικά τις 10 εντολές και δε θα χρειαζόταν να Παραβλέψει τις αμαρτίες μας. Και πόσα να παραβλέψει άλλωστε, όταν υπάρχει κατά εμάς αριθμητικό όριο, σύμφωνα με τι αμαρτήματα έχουμε πράξει. Γιατί κάπως έτσι μάλλον το έχουμε δει. Δηλαδή στο “ου φονεύσεις” με άριστα το 10, παίρνεις 10 και όχι για καλό όπως στο σχολείο.
Στο “ου μοιχεύσεις” 9.
Στο “ου ψευδομαρτυρήσεις, κατά του πλησίον σου, μαρτύριον ψευδή” 8.
Στο “ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί” 7.
Άλαλα τα χείλη των ασεβών.
Έχω τη δύναμη να καταθέτω τώρα που υπάρχει για λίγο καιρό αυτή η μεταξύ μας “συνθήκη ειρήνης”, γιατί έτσι σύνηθες τυγχάνει να συμβαίνει τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Αγίου Πάσχα, ιδικά εκεί που ο ένας δίνει στον άλλον το Άγιο Φως, και που ίσως αύριο να μη λέμε και καλημέρα, αυτούς τους προβληματισμούς.
“Αγάπα τον πλησίον σου” (κατά εμάς) μπροστά στον Άμβωνα και μόλις περάσουν οι μέρες αυτές, έξω από αυτών μαχαίρωσε τον. Ελεύθεροι πολιορκημένοι των κεκτημένων αναγκών μας. Αυτό το γνωστό πάντα, εγώ θέλω, εγώ θέλω, εγώ θέλω!
Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΤΑ ΣΩΚΡΑΤΗ (ΠΟΛΙΤΕΙΑ, 484. Β3) αναφέρει κάτι σημαντικό πάνω σε αυτό.
“Φιλόσοφοι είναι όσοι μπορούν να πλησιάζουν το παντοτινά αμετάβλητο”, ενώ “δεν διαφέρουν από τυφλούς όσοι δεν έχουν πραγματικά γνώση της ουσίας κάθε πράγματος”.
Αν θυμάμαι καλά ο Ιησούς Χριστός εκτός από τη Βασιλεία των Ουρανών δεν μας έταξε κάτι.
Μίλησε για το σεβασμό, την αγάπη, την ευγενή άμυλα, την αυτοκάθαρση μέσο της Θείας Κοινωνίας, τη Μετάνοια, την Εξομολόγηση, τον αγώνα για να παραμείνουμε αλώβητη και ανεπηρέαστη από τις κακές επιρροές.
Κι εμείς. Εγώ θέλω, εγώ θέλω, εγώ θέλω!
Θέλουμε τι; Μας ανήκει κάτι;
Δεν έχουμε ίσως καταλάβει κάποια πράγματα.
Ο ολέθριος συνδυασμός της συσσωρευμένης πίεσης, της οργή μας, του κακού εγωισμού μας, διεγείρεται σε τέτοιο σημείο που το επίκεντρο του κόσμου νομίζουμε ότι ήμαστε μόνο εμείς, κάνοντας το μυαλό μας να τρέχει τόσο γρήγορα κατακλυσμένο, εγκλωβισμένο, φυλακισμένο των κακώς κείμενον που οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο και την αναμενόμενη και βέβαιη θέση που πιστεύουμε ότι έχουμε Δίπλα Του.
Ας ξεκαθαρίσουμε αυτή τη χαοτική κατάσταση.
Τίποτα δεν μας ανήκει, και τίποτα δεν είναι δικό μας.
Φιλοξενούμενοι κι εμείς είμαστε για να διαιωνίσουμε το είδος μας, και να παραμείνει στον πλανήτη αυτό, όπως ο Κύριος με την πλάση των Αδάμ και Εύα όρισε και όλα σοφά εποίησε.
Γι΄ αυτό και είπε: “αυξάνεστε και πληθύνεστε”.
Μόνο απαλλαγμένοι από τα πάθη μας μπορούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο Του.
ΚΑΘΑΡΣΗ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ – ΘΕΩΣΗ
“ ΓΝΩΘΙ Σ΄ ΑΥΤΩΝ”. Η ουσία και το νόημα κάθε όντος βρίσκονται ερμητικά κλεισμένα μέσα του. Δια της ερμηνείας του, καλούμαστε να διαπεράσουμε να διανοίξουμε και να φτάσουμε στην κυριότερη και σταθερή αρχή.
Δηλ. να ανακαλύψουμε την φαιά ουσία.
Μια ουσία που άπαξ και τοποθετηθεί ορθώς, θα μπορέσουμε ακριβέστατα το αγαθό που μας ταιριάζει, όπως και το κακό που μας αντιμάχεται, να μας βοηθήσει στο να ακολουθήσουμε το δρόμο της αρετής και όχι της κακίας.
Η Αρετή είναι το κάλλος, η υγεία και η ευεξία της ψυχής. Ενώ η κακία είναι νόσος, το αίσχος και η αδυναμία.
Ο Θεός ποτέ δεν βιάζει την ανθρώπινη συνείδηση μας, απλά μας προσκαλεί στο Οίκο Του, για προσευχή και μετάνοια, όποτε εμείς είμαστε έτοιμοι. Με τη μετάνοια λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε το Νου μας, να οδηγηθεί προς την ελευθερία.
Γιατί η μετάνοια είναι στάση ζωής. Και κακώς έχει παρεξηγηθεί από πολλούς ως παθητική συναισθηματική εκδήλωση, ενός ανθρώπου “αδύναμου” που πέφτει κλαίγοντας στα γόνατα και ζητάει την “θαυματουργική επέμβαση” Του.
Μετανοώ στα ελληνικά σημαίνει Μετά – Νοώ, μετατοπίζω δηλαδή τα όρια του Νου μου και αλλάζω.
Ως αποσβολωμένοι μάρτυρες δεν χρειαζόμαστε συχωροχάρτια. Εμείς αποφασίζουμε αν θα ενωθούμε με τον Κύριο ή όχι. Το κλειδί είναι η ελεύθερη βούληση μας και κατά πόσο μπορούμε να την χαλιναγωγήσουμε. Έχει πλέον επέλθει τέτοια κρίση στην ψυχική μας ηρεμία και στις αξίες μας, που όταν έρθει η δική μας στιγμή της κρίσεως δε θα προλάβουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τις “αλήθειες” και τα “ψέματα” που κρύβουμε μέσα μας, διότι θα μας έχει ήδη προσπεράσει ο χρόνος. Αυτό ιδικά το καταλαβαίνουμε όλοι όταν τις Ημέρες των Παθών νιώθουμε μέσα στον Οίκο Του, το μεγαλείο της γαλήνης της ψυχής μας ,επειδή ο εγκέφαλος μας βλέπει μέσα στο Χώρο Του, αυτά που δεν μπορούν να δουν τα μάτια μας.
Άνθρωποι με πλήρη συναισθήματα που ζητούμε λύτρωση. Απολωλά πρόβατα που ζούμε μακριά από τη Χάρη Του, ζώντας μόνο το σήμερα και το σκοπό του αυριανού μας σχεδίου πάνω στον πλανήτη Γη και όσα έχουμε σκοπό να πράξουμε σε αυτόν.
Όμως πάντα Έχει μια γωνιά για τον καθένα μας, οποιαδήποτε στιγμή. Και όταν η γλώσσα μας λυθεί, η σκέψη μας ελευθερωθεί, εκείνη τη μοναχική στιγμή έχουμε κερδίσει τη Κάθαρση και είναι η ώρα της Θείας Χάριτος.
“Χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι” (Λουκ. 15,7)
Μη λησμονούμε ότι ο Θεός συχώρεσε και το ληστή, και τη πόρνη, και τον τελώνη, τον αρνητή μαθητή του.
Ξέρετε για μένα η υπέρτατη στιγμή, είναι αυτή που σε μια εκκλησιά ερημική σταματάς, μπαίνεις και ανάβεις ένα κερί ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Η παρακάτω διδακτική ιστορία είναι για όλους μας.
“Κάποτε ο Θεός έστειλε τον Άγγελο Του εδώ κάτω στη γη με την εντολή να του φέρει ότι πολυτιμότερο Εύρισκε. Και ο Άγγελος βρέθηκε σε μια μάχη. Πήρε μια σταγόνα αίμα από το στρατιώτη που υπερασπιζόταν την πατρίδα του και την πίστη του και τη μετέφερε στο Θεό Πατέρα.
Και ο Θεός του είπε: “είναι πράγματι πολύτιμο το αίμα που χύνει κανείς υπερασπίζοντας πίστη και πατρίδα. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλω”.
Κατόπιν ο Άγγελος κατέβηκε στη γη και πλησίασε έναν τίμιο οικογενειάρχη που έσκαβε σ΄ ένα αμπέλι, για να θρέψει τη φαμίλια του. Πήρε μια σταγόνα από τον ιδρώτα του και την πήγε στο Θεό.
Και ο Κύριος του είπε: “είναι ο ιδρώτας που χύνει κανείς για την οικογένεια του πολύτιμος, αλλά δεν είναι αυτό που θέλω”.
Πολλές φορές επανέλαβε ο Άγγελος Του το ίδιο έργο φέρνοντας από τη γη, ότι πολύτιμο, κατά την γνώμη του, Εύρισκε, χωρίς να ευαρεστήσει το Θεό. Την τελευταία φορά βρέθηκε σε μια έρημο. Πλησίασε έναν βράχο. Βλέπει εκεί έναν ασκητή. Έκλαιγε με λυγμούς. Κατηγορούσε τον εαυτό του. Παίρνει τότε ένα δάκρυ και το μεταφέρει στο Θεό.
Και ευαρεστήθηκε ο Κύριος. Ήταν αυτό που ζητούσε”.
Τα πολύτιμα δάκρυα μας, τα δάκρυα της μετάνοιας μας είναι αυτά που θέλει ο Θεός.
Στο όμορφο νησί μας, στην ενορία μας έχει μοιραστεί σε φυλλάδιο το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος και Πάσχα.
• ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ : 7.20 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου
(Ιωσήφ του Παγκάλου).
• ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ : 7.20 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου
(10 Παρθένων).
• ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ : 7.20 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου
(Κασσιανής).
• ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ : 5.00 μ.μ. Άγιο Ευχέλαιο.
7.20 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου
(του Νιπτήρος).
• ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ : 7.00 π.μ. Θεία Λειτουργία
Μεγάλου Βασιλείου.
7.20 μ.μ. Ακολουθία των Παθών.
• ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 7.30 π.μ Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών.
4.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.
7.00 μ.μ. Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.
9.30 μ.μ. Έξοδος και περιφορά του Ιερού Επιταφίου.
• ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ: 7.00 πμ. Εσπερινός και Θεία Λειτουργία
Μεγάλου Βασιλείου.
11.00 μ.μ. Όρθος του Πάσχα
12.00 μεσον. Ακολουθία της Αναστάσεως
και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
• ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: 7.00 μ.μ. Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ.
Το μικρό νησί μας, σας περιμένει όλους να για γνωρίσετε μια γαλήνια μοναδική εμπειρία αυτές τις Άγιες ημέρες και όχι μόνο.
Και μη ξεχνάτε...................
Μας Θέλει Όλους Εκεί
στον Οίκο Του όπου κι αν βρισκόμαστε.
ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
(η γιορτή και ο υπολογισμός της ημερομηνίας του)
ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή «pesah» που σημαίνει "διάβαση" :
• Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας
• οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή
Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, διότι η ημέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι μέρα ευφρόσυνη.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (δηλ. Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου).
Πληθώρα εθίμων και παραδόσεων αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα) σε όλες τις περιοχές του ελληνικού χώρου.
Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αβγά με ειδικές βαφές κόκκινου χρώματος. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίζουν το κακό. Σε κάποια χωριά, πάλι, σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με την κόκκινη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο των αβγών. Συνήθιζαν επίσης να φυλάσσουν μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης στο εικονοστάσι για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στις εκκλησίες αναπαράσταση της ταφής του Χριστού και το ίδιο απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου.
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες ανάβουν με το «Αγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας. Όταν ο τελευταίος ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο «φιλί της Αγάπης». Με το «Αγιο φως» συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι της εξώπορτας των σπιτιών τρεις φορές για καλή τύχη. Κατόπιν κάθονται γύρω από το γιορτινά στρωμένο τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και να γευματίσουν με την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Το πρωί της Κυριακής σουβλίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας ο οβελίας. Σε άλλες πάλι, το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι κατά περίπτωση, ψήνεται στο φούρνο. Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ακολουθεί πλούσιο γεύμα και το γλέντι διαρκεί συνήθως μέχρι αργά το βράδυ.
Το χριστιανικό Πάσχα ονομάζεται και "Πάσχα το Καινόν", ενώ το εβραϊκό λέγεται Νομικό Πάσχα.
ΕΒΡΑΙΚΟ ΠΑΣΧΑ
Το Πάσχα προϋπήρχε ως έθιμο στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιόρταζαν την άνοιξη το Πισάχ, δηλ. τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό (με άλλα λόγια την εαρινή ισημερία). Από τους Αιγύπτιους πήραν εθιμικά στοιχεία οι Εβραίοι και μαζί το έθιμο του Πάσχα.
Το χριστιανικό Πάσχα διαφέρει από το εβραϊκό. Εως τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο γιορτασμός του ήταν κοινός.
Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από τους Αποστόλους το 51 μ.Χ., ενώ χριστιανοί και Εβραίοι διαχωρίστηκαν απόλυτα (σε σχέση με τη γιορτή του Πάσχα) μετά την Α' Οικουμενική σύνοδο. Η σύνοδος αυτή επέμενε να γιορτάζουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί (Δύσης και Ανατολής) και μάλιστα να γιορτάζουν χρονολογικά μετά το εβραϊκό Πάσχα.
Μετά την αλλαγή του ημερολογίου από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ', τον Οκτώβριο του 1582 και την θέσπιση του "Γρηγοριανού ημερολογίου", σταθεροποιήθηκε η ασυμφωνία όχι μόνο μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών αλλά και μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών (Ρωμαιοκαθολικών, Προτεσταντών και Ορθοδόξων).
Στοιχεία για το γιορτασμό του Πάσχα από τους Ιουδαίους (Εβραίους) υπάρχουν στο Δευτερονόμιο, όπου ερμηνεύεται η αιτία του τρόπου του γιορτασμού τους.
Η εαρινή ισημερία για τους Εβραίους είναι η 1η Νισάν. Σύμφωνα με την Έξοδο κάθε αρχηγός οικογένειας έπαιρνε στις 10 Νισάν ένα πρόβατο αρσενικό, το οποίο θυσίαζε στις 14 Νισάν στο ναό των Ιεροσολύμων. Όσοι έμεναν έξω από την πόλη, στην επαρχία, δεν ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν αυτό το έθιμο της θυσίας του αρνιού και μπορούσαν να το αντικαταστήσουν με άλλα φαγητά.
Το αρνί που θυσιαζόταν, το έψηναν αργότερα με τον όρο να το φάνε όλο το ίδιο βράδυ. Απαγορευόταν να περισσέψει από το ψημένο αρνί για την επόμενη ημέρα. Κατά τη γιορτή, το βράδυ, οι Εβραίοι άπλωναν στο τραπέζι όλα τα φαγητά, δηλ. το αρνί, τις πικρίδες (είδος πικρών χόρτων), τα άζυμα και το βάμμα. Από όλα αυτά έτρωγαν πρώτα τις πικρίδες και προσεύχονταν. Στη συνέχεια, οι πιο γέροι της οικογένειας διηγούνταν όλη την ιστορία της δουλείας και της απελευθέρωσης από την αιγυπτιακή σκλαβιά και εξηγούσαν το συμβολισμό κάθε είδους φαγητού που βρισκόταν στο τραπέζι. Έτσι, τα άζυμα συμβόλιζαν τη βιαστική φυγή των Εβραίων, τόσο βιαστική ώστε δεν πρόλαβαν να ζυμώσουν. Επίσης οι πικρίδες συμβόλιζαν την πικρία της σκλαβιάς. Σε όλη τη διάρκεια του γιορτασμού υπήρχε ρητή απαγόρευση να φάνε ζυμωμένο ψωμί για εφτά μέρες, ενώ όλοι οι Εβραίοι φορούσαν παπούτσια οδοιπορίας, θέλοντας να συμβολίσουν τη φυγή.
Εκτός από την απελευθέρωση από την Αιγυπτιακή σκλαβιά και το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, οι Εβραίοι γιόρταζαν με το Πάσχα και την ανοιξιάτικη συγκομιδή. Γι' αυτό όλοι οι αρχηγοί των οικογενειών έφερναν ως τάμα στο ναό των Ιεροσολύμων και ένα δεμάτι κριθαριού. Έτσι κήρυσσαν και τη γιορτή της συγκομιδής και τότε μόνον επιτρεπόταν να φάνε ζυμωμένο ψωμί.
Κατά το Πάσχα, επίσης, έδιναν χάρη σε έναν κατάδικο, συνήθεια που μάλλον εισήγαγαν οι Ρωμαίοι.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ
Το Χριστιανικό Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες: από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Όλη τη Μεγαλοβδομάδα υπάρχει συνήθεια να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.
Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης (Διακαινήσιμες και η εβδομάδα ονομάζεται Διακαινησίμου).
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Ο προσδιορισμός της Κυριακής του Πάσχα αποτέλεσε περίπλοκο πρόβλημα για τις Εκκλησίες και προκάλεσε σφοδρές έριδες.
Η Α' Οικουμενική σύνοδος της Νίκαιας (325) όρισε ως μέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.
Καθόρισε επίσης ότι, εφόσον η πανσέληνος είναι Κυριακή, το Πάσχα θα γιορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.
Επειδή η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο (Γρηγοριανό), γιατί μ' αυτό καθορίζεται η εαρινή ισημερία. Για να βρούμε τα όρια μέσα στα οποία γιορτάζεται το Πάσχα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, προσθέτουμε 13 μέρες.
Έτσι βρίσκουμε ότι οι ημερομηνίες του ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου. Επειδή για τον καθορισμό του ορθόδοξου Πάσχα η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα. Αντίθετα, οι ρωμαιοκαθολικοί και οι προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι' αυτό γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια βδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.
Το Πάσχα συμβαίνει να γιορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία πέφτει μετά τις 28 Μαρτίου.
Το Ιουδαϊκό (Εβραικό) Πάσχα γιορτάζεται σήμερα κατά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, δηλ. μεταξύ 30 Μαρτίου και 27 Απριλίου. Παλιότερα το ιουδαϊκό Πάσχα (γνωστό ως Νομικό Πάσχα) γιορταζόταν σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο μεταξύ 3ης Απριλίου και 1ης Μαΐου.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά στην ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, αφού πρόκειται για την ίδια χριστιανική γιορτή και δεν υπάρχει καμιά δογματική ή θεολογική διαφορά στο θέμα αυτό;
Ο Χριστός και οι απόστολοι εόρταζαν το Ιουδαϊκό Πάσχα με το οποίο συνδέθηκε και ο Μυστικός Δείπνος. Επειδή οι πρώτοι χριστιανοί, όπως ήταν φυσικό, ήταν Εβραίοι, παρέλαβαν την εορτή αυτή από αυτούς και διατήρησαν το όνομα Πάσχα σε ανάμνηση της Ανάστασης του Κυρίου δηλ. "της διαβάσεως από τον θάνατον στην ζωή" και συμβολικά της "διαβάσεως από του θανάτου της αμαρτίας εις την ζωήν της αλήθειας" και ονομαζόταν σε αντιδιαστολή με το Εβραϊκό Πάσχα "Πάσχα το καινόν".
Κατά τα πρώτα έτη του Χριστιανισμού, οι Ιουδαΐζοντες Χριστιανοί τόνιζαν στην εορτή του Πάσχα το γεγονός της σταύρωσης του Χριστού και επέμεναν να το εορτάζουν την 14η του μήνα Νισάν, μαζί με τους Εβραίους. Αυτό συνέβαινε και με τους "τεσσαρεσκαιδεκατίτες" της Μικράς Ασίας.
Αντίθετα, οι Χριστιανοί άλλων εθνών, τόνιζαν την ανάσταση του Χριστού και συνέδεσαν τον εορτασμό του Πάσχα με την αναστάσιμη ημέρα της εβδομάδας, την Κυριακή, η οποία ακολουθούσε την 14η του μήνα Νισάν, με την έννοια ότι το Χριστιανικό Πάσχα δεν ήταν δυνατόν να προηγείται ή και να συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα. Μόνο οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας επέμεναν στην Iουδαϊζουσα παράδοση, ενώ όλες οι άλλες τοπικές εκκλησίες εόρταζαν το Πάσχα μετά το Iουδαϊκό και σε ημέρα Κυριακή.
Λύση στο πρόβλημα της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα έδωσε η Α' Οικουμενική σύνοδος που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., η οποία λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εβραίοι εόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσελήνου που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά την εορτή του εβραϊκού Πάσχα, δηλαδή μετά την εαρινή πανσέληνο, καθόρισε τον εξής κανόνα:
Το χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν. Αν η πανσέληνος γίνει Κυριακή τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επομένη Κυριακή.
Αυτό έγινε για να μην συμπίπτει ποτέ το χριστιανικό με το εβραϊκό Πάσχα. Η πανσέληνος που συμβαίνει κατά ή μετά την εαρινή ισημερία λέγεται και πανσέληνος του Πάσχα ή πασχαλινή πανσέληνος.
Η Α' Οικουμενική σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, πόλη στην οποία άκμαζε η αστρονομία τα χρόνια εκείνα, να φροντίσει τον καθορισμό της πανσελήνου του Πάσχα και κατ' επέκταση την ημερομηνία του Πάσχα για όλες τις χριστιανικές εκκλησίες. Στην Αλεξάνδρεια όμως χρησιμοποιούσαν τον κύκλο του Μέτωνα για τον προσδιορισμό των μελλοντικών Πανσελήνων, σύμφωνα βέβαια και με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΝΑ
Ο Αθηναίος Αστρονόμος Μέτων (432 π.Χ.) ανακάλυψε ότι 235 συνοδικοί μήνες ισοδυναμούν με 19 τροπικά (ηλιακά) έτη.
• ο συνοδικός μήνας είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ δυο διαδοχικών ομωνύμων φάσεων της σελήνης (π.χ. μεταξύ δυο πανσελήνων ή μεταξύ δυο πρώτων τέταρτων) και είναι ίσος με 29,530588 ημέρες
• το τροπικό έτος, είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δυο διαδοχικές διαβάσεις του ήλιου από το εαρινό ισημερινό σημείο (κατά την φαινόμενη ετήσια κίνηση του ήλιου πάνω στην εκλειπτική) και είναι ίσο με 365,242199 (μέσες ηλιακές) ημέρες.
Αυτή η περίοδος των 19 τροπικών ετών ή 6940 ημερών περίπου, ονομάστηκε κύκλος του Μέτωνα ή κύκλος της σελήνης. Ο κύκλος αυτός είναι πρακτικά χρήσιμος, διότι αν καταγράψουμε τις ημερομηνίες των φάσεων της σελήνης επί 19 συνεχόμενα έτη, οι φάσεις θα επανέρχονται στις ίδιες ημερομηνίες και κατά την ίδια σειρά στα επόμενα 19 έτη κ.ο.κ.
Η ανακάλυψη αυτή έκαμε τεράστια εντύπωση στους Αθηναίους ώστε αποφάσισαν να γράψουν "χρυσοίς γράμμασι" σε όλα τα δημόσια καταστήματα τον αριθμό που φανερώνει την τάξη του εκάστοτε τρέχοντος έτους μέσα στον κύκλο του Μέτωνα.
Όμως ο κύκλος του Μέτωνα παρουσιάζει κάποιο σφάλμα. Το σφάλμα αυτό έχει συγκεντρωθεί από το 325 μ.Χ. και σήμερα είναι 5 περίπου ημέρες.
Με βάση λοιπόν τον κύκλο του Μέτωνα σχηματίσθηκε (από τους Αλεξανδρινούς αστρονόμους) ο πίνακας των πανσελήνων του Πάσχα, (Πασχάλιοι πίνακες) δηλαδή των μετά την 21η Μαρτίου Ιουλιανού ημερολογίου πανσελήνων, που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, άλλοι αυτούσιο (π.χ. Ρώσοι) και άλλοι (π.χ. εμείς οι Ελληνες) σε σχέση και με το Νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1582 που η Καθολική εκκλησία καθιέρωσε το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο (αυτό που έχομε σήμερα και εμείς) για να διορθώσει τα συσσωρευμένο λάθος του παλαιού (Ιουλιανού) ημερολογίου (π.η.) (τότε υπήρχε 10 μέρες καθυστέρηση του π.η., δηλαδή η εαρινή ισημερία του 1582 αντί να γίνει στις 21/3 έγινε στις 11/3). Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, κυρίως από μίσος στον πάπα, δεν δέχτηκαν την ρύθμιση αυτή και ορισμένοι (οι παλαιοημερολογίτες) συνεχίζουν κανονικά μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν το π.η.
Όμως η Εκκλησία της Ελλάδας δέχθηκε το νέο ημερολόγιο (ν.η.) στις 10 Μαρτίου 1924, ακολουθώντας την Ελληνική πολιτεία που το είχε αποδεχθεί το 1923, αλλά χωρίς μετακίνηση του Πάσχα και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το παλαιό ημερολόγιο (π.η.).
Aπό την ημερομηνία του Πάσχα εξαρτώνται πολλές γιορτές (π.χ., Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 28 μέρες πριν το Πάσχα, Αγίου Πνεύματος 50 μέρες μετά το Πάσχα κλπ) γεγονός που δείχνει την σπουδαιότητα της ημερομηνίας του τόσο στο ορθόδοξο όσο και στο καθολικό εορτολόγιο.
Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ OΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΣΧΑ
Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα είναι ένα σύνθετο Μαθηματικό θέμα, αν και απαιτεί ουσιαστικά τις 4 πράξεις της αριθμητικής. Παλαιότερα την ημερομηνία του Πάσχα την υπολόγιζαν από ορισμένους πίνακες, τους περίφημους Πασχάλιους πίνακες. Σήμερα την ημερομηνία του Πάσχα (ορθοδόξου και καθολικού) την βρίσκουμε με ορισμένους Μαθηματικούς τύπους.
Για τον καθορισμό της ημερομηνίας του ορθόδοξου (Ιουλιανού) Πάσχα ενός έτους Ε, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο (ν.η.).απαιτούνται :
α) Η εύρεση της ημερομηνίας της Ιουλιανής (Μετώνειας, όχι πραγματικής) πασχαλινής πανσελήνου, έστω ΙΡ μέρες Απριλίου με το ν.η. και
β) Ο υπολογισμός των ημερών από την επόμενη της προηγούμενης ημερομηνίας μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, έστω Η ημέρες.
Τότε η ημερομηνία του Πάσχα θα είναι ΗΠ = ΙΡ + Η ημέρες Απριλίου.
Οι Καθολικοί (και Διαμαρτυρόμενοι) εορτάζουν το Πάσχα (Λατίνων Πάσχα) σύμφωνα με τον κανόνα της Α' Οικουμενικής συνόδου, όμως η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος προσδιορίζονται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ή νέο ημερολόγιο (ν.η.), λαμβάνοντας ακόμη υπόψη και το σφάλμα του κύκλου του Μέτωνα, την λεγόμενη εκκλησιαστική πρόπτωση. Ας σημειωθεί ότι οι παλαιοημερολογίτες (που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο) έχουν Πάσχα πάντα την ίδια Κυριακή με τους ορθόδοξους, αλλά με ημερομηνία 13 μέρες (μέχρι το 2099) μικρότερη.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Όπως είδαμε η Ελληνική πολιτεία το 1923 και στην συνέχεια η εκκλησία της Ελλάδας, δέχθηκε το νέο ημερολόγιο (ν.η.) στις 10 Μαρτίου 1924, αλλά χωρίς μετακίνηση του Πασχάλιου και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το παλαιό ημερολόγιο (π.η.).
Έτσι άρχισαν τα προβλήματα με τις διαφορετικές ημερομηνίες του Πάσχα στην χώρα μας (και σε όσες χώρες έχουν όμοιες ρυθμίσεις). Αυτά οφείλονται στα δυο σφάλματα στα οποία στηρίζεται ο υπολογισμός της ημερομηνίας του ορθόδοξου Πάσχα :
α) Χρησιμοποιεί τον κύκλο του Μέτωνα που έχει ήδη συγκεντρωμένο σφάλμα 4-5 ημερών, δηλαδή δίνει την Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνο
4-5 μέρες αργότερα από την Γρηγοριανή (και με μεγάλη ακρίβεια πραγματική) πανσέληνο.
β) Χρησιμοποιεί το παλαιό ημερολόγιο για τον προσδιορισμό της εαρινής πανσελήνου, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιεί την Γρηγοριανή πανσέληνο και έτσι μερικές πανσέληνοι αν και είναι μετά τις 20 Μαρτίου (ν.η) να μην τις θεωρεί πασχαλινές.
Αποτέλεσμα του πρώτου σφάλματος είναι να έχομε τον εορτασμό του ορθοδόξου Πάσχα πολλές φορές όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, αλλά την επομένη, όπως π.χ. το 2003.
Αποτέλεσμα του δευτέρου σφάλματος είναι να έχομε τον εορτασμό του ορθοδόξου Πάσχα πολλές φορές μετά την δεύτερη εαρινή πανσέληνο π.χ. το 2005.
Ενώ το πρώτο σφάλμα είναι μόνιμο, το δεύτερο μπορεί και να μην υπάρχει. Όταν η εαρινή πανσέληνος είναι από τις 30 Μαρτίου και μετά, τότε βοηθούντος του πρώτου σφάλματος, η Μετώνεια πανσέληνος δίνεται από τις 3 Απριλίου και μετά, και έτσι δεν υπάρχει το δεύτερο σφάλμα, αφού η πανσέληνος αυτή θεωρείται πασχαλινή (αφού είναι από τις 21/3 π.η. και μετά) και από τους ορθοδόξους.
Στην περίπτωση αυτή το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει ή εορτάζεται νωρίτερα κατά μια (μόνο) βδομάδα από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Κοινό Πάσχα έχομε όταν η Γρηγοριανή και η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι και το Σάββατο της ίδιας βδομάδας, οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή έχομε κοινό Πάσχα.
Έτσι π.χ. το 2004, που τυχαίνει να είναι και δίσεκτο, η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος δίνεται την Παρασκευή 9 Απριλίου (ν.η.), ενώ η Γρηγοριανή πασχαλινή πανσέληνος ήταν την Δευτέρα 5 Απριλίου (4 μέρες διαφορά λόγω του σφάλματος του κύκλου του Μέτωνα). Έτσι αίρεται τόσο το πρώτο σφάλμα (αφού είναι και οι δυο την ίδια βδομάδα) όσο και το δεύτερο, αφού η πανσέληνος είναι μετά τις 3 Απριλίου, οπότε έχομε κοινό Πάσχα την αμέσως επόμενη Κυριακή 11 Απριλίου. Το προηγούμενο κοινό Πάσχα ήταν το 2001 (15/4).
Το επόμενο κοινό Πάσχα θα είναι το έτος 2007 (8 Απριλίου), ενώ το αμέσως επόμενο κοινό Πάσχα σε έτος δίσεκτο θα είναι το 2028 (16 Απριλίου). Αν δεν συνεορτάζουμε, στην περίπτωση αυτή, έχομε μια βδομάδα ακριβώς νωρίτερα το Καθολικό Πάσχα από το Ορθόδοξο: έτσι π.χ. το 2003, η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος ήταν στις 20 Απριλίου (Κυριακή) και η Γρηγοριανή πασχαλινή πανσέληνος στις 16 Απριλίου (Τετάρτη), δηλαδή και οι δυο μετά τις 3/4, άρα δεν υπάρχει το δεύτερο σφάλμα. Υπάρχει όμως το σφάλμα των 4 ημερών (16/4-20/4) λόγω του κύκλου του Μέτωνα (αλλά και του ότι δεν πέφτουν την ίδια βδομάδα οι δυο πανσέληνοι) και έτσι είχαμε το Ορθόδοξο Πάσχα στις 27 Απριλίου, ενώ το καθολικό στις 20 Απριλίου, δηλαδή μια βδομάδα ενωρίτερα.
Το δεύτερο σφάλμα υπάρχει μόνο όταν η εαρινή πανσέληνος γίνει από 21- 29 Μαρτίου (ν.η.). Στην περίπτωση αυτή το Πάσχα των Καθολικών προηγείται αυτό των Ορθοδόξων από 4 μέχρι 6 βδομάδες και ενδέχεται να μην έχουμε Πάσχα τον Απρίλιο, όπως συνέβη το 2002.
Η Ιουλιανή πανσέληνος του Μαρτίου του 2005 θα είναι στις 29 Μαρτίου (με το ν. η.), δηλαδή στις 16 Μαρτίου με το π.η. Έτσι. δεν θεωρείται πασχαλινή για τους Ορθόδοξους (αφού είναι πριν τις 21 Μαρτίου π.η.). Η Γρηγοριανή όμως είναι στις 25 Μαρτίου - 4 μέρες ενωρίτερα - και θεωρείται (δίκαια) από τους καθολικούς Πασχαλινή και έτσι θα έχουν Πάσχα στις 27 Μαρτίου. Οι Ορθόδοξοι λοιπόν θα περιμένουμε την επόμενη πανσέληνο που γίνεται στις 28 Απριλίου, οπότε θα έχουμε Πάσχα την 1η Μαΐου.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Δείτε και εδώ την αυτόματη μορφή υπολογισμού Πάσχα & κινητών γιορτών
περιγραφή υπολογισμός
Από τον αριθμό του έτους, για το οποίο γίνεται ο προσδιορισμός, αφαιρούμε τον αριθμό 2 έστω οτι ενδιαφερόμαστε για το έτος 2000 οπότε : 2000 - 2 = 1998
Το υπόλοιπο το διαιρούμε με τον αριθμό 19 1998 : 19 = 105 υπόλοιπο 3
Το υπόλοιπο της διαίρεσης το πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 11 3 * 11 = 33
Το γινόμενο του πολλαπλασιασμού το διαιρούμε με τον αριθμό 30. Το υπόλοιπο της διαίρεσης λέγεται επακτή και συμβολίζεται με το γράμμα ''Ε'' 33 : 30 = 1 υπόλοιπο 3
Τέλος αφαιρούμε το ''Ε'' από τον αριθμό 44 ''Ε'' = 3 οπότε 44 - 3 = 41
Αν το ''Ε'' είναι μεγαλύτερο από 23, το υπόλοιπο της αφαίρεσης ''44-Ε'' μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Απρίλιο του Ιουλιανού Ημερολογίου.
Εάν το ''Ε'' είναι μικρότερο ή ίσο με το 23, τότε το υπόλοιπο της αφαίρεσης ''44-Ε'' μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Μάρτιο του Ιουλιανού Ημερολογίου. 41 Μαρτίου ή 10 Απριλίου
Στην ημερομηνία που βρήκαμε στο 6α ή στο 6β προσθέτουμε 13 ημέρες και βρίσκουμε την ημέρα της Πασχαλινής Πανσελήνου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα. 10 Απριλίου + 13 ημέρες = 23 Απριλίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου (που είναι Κυριακή)
Την αμέσως επόμενη Κυριακή της ημερομηνίας που βρίσκουμε γιορτάζεται το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα. Η αμέσως επόμενη Κυριακή είναι 30 Απριλίου, οπότε και γιορτάζουμε το Πάσχα του 2000
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)