Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου»


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας


15/2/2012

ΤΟ «ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τον προγραμματισμό αλλά και τους οικονομικούς πόρους που υπάρχουν, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ.Γ.Νικητιάδη, σχετικά με το «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή .
Στην ομιλία του ο κ.Δαβάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία θα πρέπει το ανακηρυγμένο από αυτήν Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου να μην το δει απλά ως μια θεωρητική υπόθεση, αλλά να υποστηριχθεί από συγκεκριμένες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τιμήσουν ουσιαστικά αφενός τη μνήμη του ποιητή και αφετέρου θα διδάξουν στη νεώτερες γενιές και τα μηνύματα της ποίησής του και τα διδάγματά του και το τρόπο της ζωής του και τον αγωνιστικό χαρακτήρα αυτής της ζωής, μιας ζωής που αυτές τις μέρες που περνάμε είναι ιδιαίτερα επίκαιρη.
Απαντώντας στο κ.Δαβάκη ο παριστάμενος Υφυπουργός κ.Νικητιάδης είπε:
«Κύριε συνάδελφε, κατά ευτυχή συγκυρία παραβρίσκεται εδώ η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία ακούγοντας για τα θέματα των βιβλιοθηκών και για τα σχολεία, μου δήλωσε ότι είναι έτοιμο το Υπουργείο Παιδείας να συνεργαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προβολή. Συνεπώς μπορώ να πω ότι εσείς με έναν σμπάρο πιάσατε δυο τρυγόνια από την ευτυχή σύμπτωση να είναι εδώ η κ. Χριστοφιλοπούλου.
Θα σας πω τώρα πιο εξειδικευμένα.
Το ΕΚΕΒΙ έχει προβλέψει ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο το Νοέμβριο μαζί με το Μουσείο Μπενάκη για το Νικηφόρο Βρεττάκο. Την παγκόσμια ημέρα ποίησης, 21 Μαρτίου, θα υπάρχει ειδική καμπάνια αφιερωμένη στον ποιητή με αφίσες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως έγινε πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία, όταν είχαμε το έτος του Οδυσσέα Ελύτη, με ανάθεση ηλεκτρονικών πάνελ στο Μετρό της Αθήνας, που θα υπάρχουν στίχοι του ποιητή έτσι ώστε να αναδεικνύεται το έργο του. Αντιλαμβάνεσθε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που μεταφέρονται θα μπορούν να βλέπουν τους στίχους του ποιητή και αυτό είναι βέβαιο ότι πραγματικά αναδεικνύει το μέγεθος του έργου του.
Στις εκθέσεις που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ θα υπάρχει ένα θεματικό περίπτερο στο οποίο θα γίνονται παρουσιάσεις των εκδόσεων, θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, συζητήσεις, έκθεση χειρογράφων των βιβλίων του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία μιας αφιερωματικής ιστοσελίδας για τον ποιητή με χρονολόγιο, αποσπάσματα, εργογραφίες, κριτικά σημειώματα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις από το έργο του, μία κινητή εργογραφική έκθεση αφιερωμένη στον ποιητή που θα ταξιδέψει στα σχολεία, στα πολιτιστικά κέντρα, στις βιβλιοθήκες, στα βιβλιοπωλεία, στις λέσχες ανάγνωσης, σε πανεπιστημιακές λέσχες, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία λεσχών ανάγνωσης αφιερωμένων στον ποιητή σε συνεργασία με τη δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης και την εταιρεία συγγραφέων που χρειαζόμαστε.
Θα ενισχυθεί η μετάφραση έργων του Νικηφόρου Βρεττάκου και σε άλλες γλώσσες. Πέρυσι, είχαμε διαθέσει 60.000 ευρώ για το έτος του Οδυσσέα Ελύτη. Θα δούμε πώς θα εξοικονομηθεί κάποιο ποσό.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος θα περάσει στον διαδικτυακό τύπο «Μικρός Αναγνώστης» του ΕΚΕΒΙ, όπου μικρά παιδιά μπαίνουν, παρακολουθούν και διαβάζουν και θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το σύνολο του έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Θα υπάρξει η λειτουργία ημερολογίου εκδηλώσεων στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ, όπου μπαίνουν χιλιάδες επισκέπτες και παρακολουθούν.
Τέλος, αναμένεται να γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις με αυτές που έγιναν για τον Οδυσσέα Ελύτη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου