Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ζημιές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες του Νομού Λακωνίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

10/10/2011

Ζημιές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες του Νομού Λακωνίας

Με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης καλούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των καλλιεργειών που επλήγησαν στη Λακωνία από τις επιδρομές αγριογούρουνων.
Στην απάντηση της Ερωτήσεως του Λάκωνα βουλευτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, πως δεν δύνανται να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τις επιδρομές των αγριογούρουνων, διότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνον οι ζημιές που προκαλούν αγριογούρουνα σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε περιοχές Ramsar. Τέτοιες όμως περιοχές δεν υπάρχουν στο Νομό Λακωνίας.
Τέλος ο κ. Δαβάκης με αφορμή την απάντηση της κ. Υπουργού για το θέμα αυτό, δήλωσε τα εξής:
Την ίδια στιγμή που οι Λάκωνες αγρότες πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής τους παραγωγής, περιμένοντας ως και δύο χρόνια για να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, ο κ. Υπουργός απαντά αρνητικά στο αίτημα για αποζημίωση των Λακώνων παραγωγών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τις επιδρομές αγριογούρουνων.
Με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της Λακωνίας μας, προτείναμε προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιορίσουν την εξέλιξη του φαινομένου, περιορίζοντας παράλληλα και τις καταστροφές στις καλλιέργειες των Λακώνων αγροτών. Θα ήταν παράλειψη μας όμως, να μην διεκδικήσουμε και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες που επλήγησαν, σε διάφορα μέρη της Λακωνίας.
Άραγε γνωρίζει ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την έκταση του προβλήματος;
Είναι ενήμερος ότι τα πεινασμένα αγριογούρουνα φτάνουν ως τις αυλές των σπιτιών, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους ;
Εάν ναι, πως αξιώνει να μην αποζημιωθούν οι Λάκωνες παραγωγοί από τις ζημίες που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες τους από τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί τρομακτικά στη Λακωνία.
Η πρόταση του Δασαρχείου Σπάρτης για αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων που επιτρέπεται να θηρευθούν από τρία σε τέσσερα, και η παράταση του χρόνου θήρευσης κατά ένα μήνα, αποτελούν την μοναδική λύση για περιορισμό του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου