Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Γεωτρήσεις- Νέα χαράτσια για τους αγρότες


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

4/10/2011


ΔΑΒΑΚΗΣ: Γεωτρήσεις- Νέα χαράτσια για τους αγρότες
Το κρίσιμο ζήτημα της χορήγησης των αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού επαναφέρει με νέα Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ζητώντας παράταση στις ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει η νέα ΚΥΑ και ενημερώνοντας τους αρμοδίους Υπουργούς για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν οι αγρότες μας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:
Έχουν ήδη παρέλθει τρεις μήνες από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 150559/16-6-2011 ΚΥΑ που όριζε τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού και μόλις πριν λίγες ημέρες (30/9/2011) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εξέδωσε ανακοίνωση για την ενημέρωση των υπόχρεων σχετικά με την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
Τα αργά αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών, έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστα να έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα στο Νομό Λακωνίας. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες κλιμάκια υπαλλήλων ανέλαβαν να ενημερώσουν τους αγρότες στις κατά τόπους περιοχές.
Εγκαίρως με σχετική Ερώτηση μου τον περασμένο Αύγουστο είχα επισημάνει τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την έλλειψη ενημέρωσης και κινητοποίησης που προέρχονται εν μέρει και από το γεγονός ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν επαρκώς οργανωθεί και στελεχωθεί, ζητώντας παράλληλα να δοθεί παράταση στις ασφυκτικές προθεσμίες που έθετε η εν λόγω ΚΥΑ.
Απαντώντας στην Ερώτηση μου, τα αρμόδια Υπουργεία με ενημέρωναν ότι έχουν ήδη προβεί στις σχετικές ενέργειες για την ενημέρωση των αρμοδίων Διευθύνσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών, των Δήμων, των αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και μάλιστα ζητήθηκε η γνωστοποίηση στο κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο.
Συγκεκριμένα το ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι η διαδικασία με την νέα ΚΥΑ έχει απλοποιηθεί για την πλειοψηφία των αγροτών και ότι ο φάκελος της αίτησης αδειοδότησης μπορεί να προετοιμαστεί είτε από τον ίδιο το γεωργό ή το γεωπόνο που τον συμβουλεύει ή οποιονδήποτε τεχνικό επιστήμονα. Τέλος, στην απάντηση του το ΥΠΕΚΑ όσον αφορά το αίτημα για παράταση στις προθεσμίες, ανέφερε ότι αυτό ήταν νωρίς να εκτιμηθεί λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος κυκλοφορίας της εν λόγω ΚΥΑ.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από τον αγροτικό κόσμο, ότι έχουν εμφανιστεί εταιρείες και ιδιώτες που ζητούν υπέρογκα χρηματικά ποσά προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη κατάθεση των αιτήσεων χορήγησης άδειας.
Από τα ανωτέρω είναι φανερό ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν διάφορα «χαράτσια», η επιβάρυνση αυτή για τον αγροτικό κόσμο, είναι δυσβάσταχτη και συνεπώς οι υπόχρεοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Για το σκοπό αυτό θα ήταν σκόπιμο τα συναρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν λύσεις που θα ανακουφίσουν τον αγροτικό κόσμο από μια επιπρόσθετη επιβάρυνση.
Μια από αυτές θα ήταν η παράταση στις προθεσμίες που θέτει η ΚΥΑ, προκειμένου οι υπόχρεοι να μην «τιμωρηθούν» με τα πολύ μεγάλα πρόστιμα που προβλέπονται. Επιπλέον πρέπει να υπάρξουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, καταρτισμένοι υπάλληλοι που θα ενημερώνουν και θα βοηθούν στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών και στη συμπλήρωση του Ερωτηματολογίου, για να γλιτώσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά και περαιτέρω επιβαρύνσεις οι αγρότες.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να μεταβάλλουν τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων χορήγησης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού;
2. Σκοπεύουν να παρέμβουν για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι αγρότες για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την συμπλήρωση της αίτησης-δήλωσης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου