Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ


Ένα ακόμα φλέγων ζήτημα που θα απασχολεί σι έντονα τα Δημαρχιακά μας Συμβούλια.
Καταρχήν πρέπει να δουν τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και (όσο το δυνατόν γίνεται) να μειώσουν το κόστος χωρίς να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα του έργου.
Πρέπει να οριστούν επιτροπές για την παραλαβή των μελλοντικών έργων και να δοθεί μεγάλο βάρος και σωστός αύξοντος αριθμός προτεραιότητας.
Τώρα ένα ακόμα έντονο συναίσθημα αγανάκτησης με και σας κυριεύει.
Διότι δια του λόγου το αληθές, αναρωτιέστε μα πως είναι δυνατόν εν έτη 2011 να μιλάμε για το αποχετευτικό όταν οι Βαβυλώνιοι το 4.000 π. Χ. είχαν πρώτοι δημιουργήσει.
Για να γίνω πιο σαφής θα σας υπενθυμίσω το εξής: οι υπόνομοι απομάκρυναν από τους δρόμους της πόλης το νερό της βροχής, αλλά και τα μεμονωμένα σπίτια ήταν συνδεδεμένα με το δίκτυο.
Οι Ρωμαίοι ήταν σαφώς στη συνέχεια κατά πολύν πιο εφευρετικοί και πιο σωστοί αφού το δικό τους δίκτυο ήταν και φιλικό προς το περιβάλλον.
Αφορμή τα νερά από τις τουαλέτες και κυρίως των διάσημων λουτρών.
Οι πρώτοι υπόνομοι κατασκευάστηκαν γύρω στο 800 π. Χ κάτω από τη Ρώμη.
Το δίκτυο, για πολλούς αιώνες, προοριζόταν αποκλειστικά για τα δημόσια κτίρια, και γύρω στο 100 μ. Χ επετράπη η σύνδεση και των ιδιωτικών κατοικιών.
Συγκεκριμένα τα νερά από τα δημόσια λουτρά συχνά ανακυκλωνόταν και χρησιμοποιούνταν στις τουαλέτες, πριν καταλήξουν στους μεγάλους υπονόμους, οι οποίοι χύνονταν στον Τίβερη.
Οι αρχαιολογικές όμως έρευνες του Άγγλου Sir Άρθουρ Έβανς έφεραν στο φως ότι στη Κνωσσό υπήρξε ένα εντυπωσιακότατο πολυσύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό σύστημα, φτιαγμένο πριν από τους Ρωμαίους που το διέκρινε επίσης η πρωτοτυπία και η κομψότητα.
Οι ηρωικές αυτές προσπάθειες των προγόνων μας δε, πρέπει να γίνουν ή μάλλον να έχουν ήδη γίνει μάθημα προς μίμηση.
Δείγμα πολιτισμού είναι αυτό που έχουμε, που δεν πληρούνται σε αυτή τη χώρα (εκτός κάποιον εξαιρέσεων) σε πόλεις και χωριά οι κανόνες υγιεινής που είναι επιβεβλημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου